Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ασθένεια η οποία αν δε θεραπευτεί λειτουργεί αντιπαραγωγικά για το άτομο από την οποία πάσχει. Τα αντικαταθλιπτικά σε πολλές περιπτώσεις είναι σωτήρια για περιστατικά κατάθλιψης, ωστόσο παρουσιάζουν κατά καιρούς ορισμένες παρενέργειες.

Συχνές παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν μερικές φορές να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων παρενεργειών, όπως:

Ναυτία

Αυξημένη όρεξη και αύξηση βάρους

Απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας και άλλα σεξουαλικά προβλήματα, όπως η στυτική δυσλειτουργία και ο μειωμένος οργασμός

Κόπωση και υπνηλία

Αυπνία

Ξερό στόμα

Θολή όραση

Δυσκοιλιότητα

Ζάλη

Ευερεθιστότητα

Ανησυχία

Αντικαταθλιπτικά και σεξουαλικά προβλήματα

Ένα από τα πιο συνηθισμένα «αν και δεν μιλάμε συχνά»  για τις παρενέργειες είναι το μειωμένο ενδιαφέρον για το σεξ ή η μειωμένη ικανότητα να έχεις οργασμό. Οι μισοί ασθενείς που λαμβάνουν SSRI αναφέρουν συμπτώματα που σχετίζονται με το σεξ, λέει ο Bradley N. Gaynes, MD, MPH, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτών των συμπτωμάτων είναι να προσθέσετε έναν διαφορετικό τύπο αντικαταθλιπτικού ή ακόμα και ένα φάρμακο για στυτική δυσλειτουργία, λέει ο Gaynes.

Αλλά είναι επίσης πιθανό ότι η μετάβαση σε άλλο αντικαταθλιπτικό να κάνει αυτά τα συμπτώματα να εξαφανιστούν. Ποτέ μην σταματήσετε να παίρνετε το αντικαταθλιπτικό χωρίς να το συζητάτε με τον γιατρό σας. Η απότομη διακοπή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την απόσυρση.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr