Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σύγκρουση Μητσοτάκη και Τσίπρα με μαγκάλια και απατεώνες

Σύγκρουση Μητσοτάκη και Τσίπρα με μαγκάλια και απατεώνες

Η λογομαχία του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό, οι διαφωνίες τους για την στατιστική και η μονομαχία των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη για τα ...μάτια της Φώφης Γεννηματά και του Γιάνη Βαρουφάκη

Ένα όχι και τόσο συνηθισμένο πινγκ πονγκ μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και των άλλων πολιτικών αρχηγών εκτυλίχθηκε στη σημερινή συζήτηση στη βουλή για τα εργασιακά.

Οι διαφωνίες του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίστηκαν στον κατώτατο μισθό.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας διαφώνησαν ακόμα και για τα στατιστικά στοιχεία! Διαφώνησαν για τη στατιστική αποτύπωση της ανεργίας, των απολύσεων και προσλήψεων, των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας κλπ, ανταλλάσσοντας παράλληλα και βαριές εκφράσεις.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης στο κλείσιμο της συζήτησης επεσήμανε το γεγονός αυτό λέγοντας ότι είναι θεμιτό να υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία και ο καθένας να έχει τις θέσεις του ωστόσο «δεν έχουμε όμως δικαίωμα να αμφισβητούμε τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα από τους επίσημους φορείς του ελληνικού κράτους».

Πάντως στον πινγκ πονγκ του πρωθυπουργού με τον πρώην πρωθυπουργό την τιμητική τους είχαν η Φώφη Γεννηματά αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Τα καρφιά και τα γλυκοκοιτάγματα στη Φώφη

Ο μεν κ. Μητσοτάκης πέταξε τα καρφιά του κατά της προέδρου του ΚΙΝΑΛ για τους υψηλούς τόνους της κριτικής της προς την κυβέρνηση θυμίζοντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το 2012 την μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Φαντάζομαι το θυμάστε, κυρία Γεννηματά, μαζί τον ψηφίσαμε το νόμο αυτόν» είπε ο κ. Μητσοτάκης στην πρωτολογία του, ενώ στην τριτολογία του στηλίτευσε την απουσία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ από την αίθουσα του κοινοβουλίου για να μην πάρει απαντήσεις.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση φιλίας και πραγματοποίησε άνοιγμα προς το ΚΙΝΑΛ καλώντας την Φώφη Γεννηματά να συνεννοηθούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού αρκεί να ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να συμφωνήσουν στα 751 ευρώ.

Εάν συμφωνήσει η κα Γεννηματά, είπε ο Α. Τσίπρας, τότε προτείνω να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του και να δώσουμε την ευθύνη στους κοινωνικούς εταίρους υπό την προϋπόθεση ότι το «πάτωμα» της αύξησης θα είναι 7,5% για το 2020 και 7,5% για το 2021.

Στην αίθουσα με το …Βαρουφάκη

Πινγκ πονγκ στη λογομαχία του πρωθυπουργού και του Αλ. Τσίπρα έγινε για ακόμα μια φορά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 εξαιτίας της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε την ομιλία του Βαρουφάκη που προηγήθηκε της δευτερολογίας του και τόνισε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν της λογικής «να δώσουμε τα πλεονάσματα για να πάρουμε τα εργασιακά»

«Γιατί δεν είστε στην αίθουσα κ. Τσίπρα όταν μιλάει ο Βαρουφάκης; Έτσι εξηγείται γιατί δεν θέλατε την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πλεονασμάτων. Θα πρέπει να σας έχουμε στην αίθουσα και τους δύο μαζί για να μάθουμε τι έγινε εκείνο το αμαρτωλό εξάμηνο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που θα συζητηθεί το κείμενο του απολογισμού της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός με ειρωνική διάθεση πρότεινε να γίνει κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ «εξέταση κατ’ αντιπαράσταση του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη για να μάθουμε τι έγινε στο πρώτο εξάμηνο».

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε με σκωπτικό τρόπο τις αναφορές του πρωθυπουργού στο Γιάνη Βαρουφάκη: «Πόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει τώρα τον κ. Βαρουφάκη που παλαιότερα κατηγορούσατε; Σας είναι εξαιρετικά σημαντικός» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Κατώτατος μισθός 703 ευρώ το 2022;

Σε ότι αφορά τον κατώτερο μισθό ο πρωθυπουργός μετέθεσε το ζήτημα στην εισήγηση του υπουργού Εργασίας κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και αφού προηγηθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους εταίρους.

«Η δέσμευσή μου για αύξηση του ΑΕΠ που θα συνδέεται άμεσα με την αύξηση της κατώτατης αμοιβής ισχύει απόλυτα. Υπομονή μέχρι τον Ιούνιο, όταν θα νομοθετήσουμε με ευθύνη και ρεαλισμό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εγώ το 2018 έλεγα να πάει ο κατώτατος μισθός στα 703 ευρώ το 2022» σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πλειοδοσία και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών του δεν προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ το 2016 όπως υποσχόταν στις προγραμματικές δηλώσεις του Φεβρουαρίου του 2015, ενώ ούτε το 2017 και 2018 προχώρησε σε αύξηση του κατώτερου μισθού περιμένοντας την προεκλογική περίοδο του 2019.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, είπε ότι εφόσον δεν συμφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ας υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση. Σημείωσε, βέβαια, ότι η πρόβλεψη του κ. Μητσοτάκη για 4% ανάπτυξη διαψεύστηκε αλλά ας κάνει «το διπλάσιο από το 2,7% που προβλέπει ο φετινός προυπολογισμός».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για το 2020 και 7,5% για το 2021, καθώς και την επιστροφή της αρμοδιότητας στους κοινωνικούς εταίρους αμέσως μετά όταν η πολιτεία θα έχει κάνει το ελάχιστο καθήκον να αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.

Η μάχη της στατιστικής

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για έξι ψέματα του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την επίκαιρη ερώτησή του και τα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Τσίπρας και ο πρωθυπουργός απάντησε σχετικά στα όσα του καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το εφτάμηνο της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρας ότι παραμένει στο 2014, επιστρέφει στην αντιπολίτευση του μαγκαλιού και αναρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λόγο ύπαρξης για τη χώρα σε συνθήκες κανονικότητας και εξόδου από την κρίση.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας μίλησε για 8 χτυπήματα στα εργασιακά, χρησιμοποίησε σκληρές και βαριές εκφράσεις χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «πολιτικό απατεώνα» ενώ έκανε λόγο για «οδοστρωτήρα» στα δικαιώματα των εργαζομένων, δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις και προκλητικά ευνοϊκό καθεστώς για τους παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας, ενώ πρόσθεσε ότι οι συνθήκες γαλέρας κερδίζουν διαρκώς έδαφος

«Αυτό είναι το αναπτυξιακό σας μοντέλο, αυτές είναι οι πολλές και καλές δουλειές. Και εις ανώτερα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Τα -κατά τον Μητσοτάκη- 6 ψέματα Τσίπρα

Αύξηση ανεργίας: Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία τον Νοέμβριο μειώθηκε στο 16,5% από 18,6% τον ίδιο μήνα την προηγούμενη χρονιά επί ΣΥΡΙΖΑ

Ρεκόρ απολύσεων: Αντί για απολύσεις, τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν

Υποβαθμίστηκε η επιθεώρηση εργασίας και  ανθεί η παραβατικότητα: 1.000 περισσότεροι έλεγχοι το τελευταίο διάστημα

Χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίας υπέρ της εκ περιτροπής εργασία: Οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι περισσότεροι από πέρσι

Καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις: Μόνη εξαίρεση αν οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μια επιχείρηση

Μη επέκταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο: Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι (σ.σ. 5,5 χιλιάδες επιστήμονες) έχουν υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Μην κοροϊδεύετε τους νέους ανθρώπους. Προσωπικά, θα κλείνω την πόρτα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο από το παράθυρο.

Τα –κατά τον Τσίπρα- 8 χτυπήματα Μητσοτάκη

«Χτύπημα πρώτο και πρώτη σας προτεραιότητα, μόλις αναλάβατε την κυβέρνηση, η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας…

Τα επόμενα δύο χτυπήματα ήρθαν μαζί…μιλώ φυσικά για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εργαζομένων που ισχύει σε όλη την Ευρώπη αλλά και την κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

Το τέταρτο χτύπημα: Εκ νέου διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές τις επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά και δημιουργία ζωνών φτηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Κάνατε, δηλαδή, αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει. Δημιουργήσατε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.

Χτύπημα πέμπτο: Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία.

Χτύπημα έκτο: Με μια υπουργική απόφαση στα μουλωχτά, όπως συνηθίζετε, μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας ενώ αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%.

Χτύπημα έβδομο: Αρνηθήκατε να συνεχίσετε το πρόγραμμα κατά του brain drain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση.

Χτύπημα όγδοο: Μείωσατε δραστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας».

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024