Μπορεί το χθεσινό τετ α τετ μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ να επιβεβαίωσε ότι η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει, ωστόσο φαίνεται πως η τουρκική πλευρά δεν έχει καμία διάθεση να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες

Στο κενό φαίνεται πως πέφτουν οι προσπάθειες για αποκλιμάκωση  της έντασης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας καθώς παρά τους διαύλους επικοινωνίας που παραμένουν ανοιχτοί μεταξύ των δύο πλευρών και τις προτάσεις για να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο που κατάθεσε η Αθήνα, η Άγκυρα συνεχίζει το… χαβά της με υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Μπορεί το χθεσινό τετ α τετ μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ να επιβεβαίωσε ότι η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει, ωστόσο φαίνεται πως η τουρκική πλευρά δεν έχει καμία διάθεση να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, είτε αυτές αφορούν παραβιάσεις του εναέριου χώρου είτε εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Ακάρ, έθεσε το θέμα των προκλήσεων από πλευράς Άγκυρας ζητώντας να σταματήσει κάθε κίνηση που πυροδοτεί εντάσεις στο Αιγαίο.

Μία καλή ευκαιρία άλλωστε για αποκλιμάκωση της έντασης θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες στη διάρκεια των συναντήσεων των επιτροπών των δύο χωρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο έλληνας υπουργός Άμυνας έθεσε το ζήτημα των παραβιάσεων στο Αιγαίο και το μπαράζ υπερπτήσεων. Δεν πέρασαν πολλές ώρες για να φανεί ότι το ενδιαφέρον της Άγκυρας για αποκλιμάκωση είναι υποκριτικό.

Μπαράζ υπερπτήσεων

Μόλις λίγες ώρες μετά από τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ, την Τετάρτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών αμύνης του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα επέστρεψε στη συνήθη, τις τελευταίες ημέρες, πρακτική των ακραίων παραβιάσεων στο Αιγαίο.
Το πρωί της Πέμπτης, στις 10.09 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ ζεύγος τουρκικών F-πραγματοποίησε υπέρπτηση στην Παναγιά και στις Οινούσσες στα 12.000 και 10.000 πόδια αντίστοιχα.
 Λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 10:47 σημειώθηκαν δύο ακόμη υπερπτήσεις σε Οινούσες και Παναγιά από τουρκικά F-16 στα 27.000 πόδια.
Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίστηκαν και το μεσημέρι, καθώς τουρκικά F-16 πέταξαν συνολικά 7 φορές πάνω από ελληνικά νησιά μέσα σε 13 λεπτά!
Από το πρωί έχουν καταγραφεί συνολικά 12 υπερπτήσεις και έχουν ανέβει στις 90 (!) από την αρχή του χρόνου όταν πέρυσι όλο το 2019 ήταν 124…
Ο νέος γύρος υπερπτήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ σημειώθηκε μετά τη 1 το μεσημέρι Συγκεκριμένα στις 13.26, 13.29, 13.30, 13.33 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πέταξαν πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς, Αρκιούς και ξανά Λειψούς στα 25.000 πόδια. Στη συνέχεια στις 13.36, 1337.1339 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις σε Αρκιούς, Λειψούς και Αγαθονήσι στα 9.000 , 10.000 και 20.000 πόδια αντίστοιχα.
Οι ακραίες προκλήσεις των Τούρκων γίνονται σήμερα στο Αιγαίο – με τα εώς τώρα στοιχεία – απο 3 ζευγάρια τουρκικών F-16. Για ακόμη μία φορά όμως έχουν πάρει δυναμικές απαντήσεις από συνολικά 10 μαχητικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Δέκα ελληνικά F-16 αλλά και ένα ζευγάρι Mirage 2000 αναχαίτισαν τα τουρκικά.

Οι προτάσεις της Αθήνας για αποκλιμάκωση της έντασης

Εκτός από το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας που έθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος στον τούρκο ομολόγο του, φαίνεται πως η ελληνική πλευρά κατάθεση δέσμη προτάσεων σχετικά με τρία μείζονα θέματα μεταξύ των δύο πλευρών.
 Πρόκειται για θέματα που αφορούν στις υποθαλάσσιες περιοχές, την τηλεφωνική γραμμή ανάμεσα στα αρχηγεία Τακτικής Αεροπορίας Λάρισας -Εσκί Σεχίρ αλλά και τη  δυνατότητα επίλυσης πιθανών επεισοδίων στον Εβρο σε επίπεδο τοπικών διοικήσεων.
Το τρίπτυχο αυτό, είναι ο βασικός «κορμός» της δέσμης προτάσεων για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με τις οποίες προσέρχεται η Αθήνα στις επικείμενες συζητήσεις με την Αγκυρα, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που θα πραγματοποιηθούν 17-21 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» η Αθήνα αναμένεται να καταθέσει  μια σειρά από προτάσεις σχετικά με τη δέσμευση υποθαλάσσιων περιοχών για τη χρήση υποβρυχίων (με SubNOTAM).

Δεύτερον, να ενεργοποιηθεί η χρήση της τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και στην τουρκική διοίκηση Τακτικής Αεροπορίας στο Εσκί Σεχίρ, με σκοπό την άμεση επικοινωνία σε περίπτωση σοβαρής εμπλοκής στον αέρα.

Τρίτον, να δοθεί δυνατότητα επίλυσης πιθανών επεισοδίων στον Εβρο σε επίπεδο τοπικών διοικήσεων.

Από την ελληνική πλευρά αναμένεται να τεθούν ακόμα ορισμένες πάγιες απόψεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Όπως ο περιορισμός εκπομπής ακυρωτικών NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας για τις οδηγίες που εκδίδονται από την Ελλάδα για την Ανατολική Μεσόγειο, οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων και η πρακτική των πτήσεων άνωθεν ελληνικών νησιών αλλά και πλοίων.

Υπενθυμίζεται ότι ενόψει της συνάντησης για τα ΜΟΕ  οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ, είχαν μια σύντομη συνομιλία στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Πέτσας: Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης Ακάρ – Παναγιωτόπουλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας  ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «εμείς θέλουμε να έχουμε ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία,  ακόμη  και όταν  υπάρχει ένταση.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι  η τουρκική προκλητικότητα είναι τέτοια  που δεν επιτρέπει να γίνουν  σοβαρά βήματα.

Επίσης, εκτίμησε ότι υπάρχει αποκλιμάκωση της έντασης  αλλά, προσέθεσε πως πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα.

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν θα έχουμε νέο επεισόδιο με το Ορούτς Ρέις, αλλά η Ελλάδα δεν θα  επιτρέψει παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Μενέντεζ κατά Τουρκίας

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας πάντως απασχόλησε και τις ΗΠΑ καθώς ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ οδήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναγνωρίσει την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με φόντο το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης, βάζοντας έτσι στην άκρη την αμερικανική τακτική για ουδετερότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στο ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη κυβέρνηση στη Λιβύη θα πρέπει να απορρίψει το μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, ο Κρίστοφερ Ρόμπινσον, αναπληρωτής βοηθός υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, διατύπωσε χθες  τη πάγια αμερικανική θέση που καλεί όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στη περιοχή.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος μέσω πιεστικών ερωτήσεων, τον κάλεσε να διευκρινίσει ποια είναι τα μέρη που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα.

Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο γερουσιαστής Μενέντεζ παρουσίασε την Τουρκία ως το μοναδικό μέρος που δημιουργεί τα προβλήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, μια συμφωνία την οποία χαρακτήρισε «εξωφρενική».

«Αυτό είναι πολύ ωραίο, (καλούμε) όλα τα μέρη. Αλλά υπάρχει μόνο ένα μέρος που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Η Τουρκία έχει αυτή την εξωφρενική αξίωση, διεκδικώντας μια λωρίδα που διέρχεται από διεθνή ύδατα και στην πραγματικότητα εδάφη της Ελλάδας, για παράδειγμα, καθώς και της Κύπρου… Γιατί λέμε ‘όλα τα μέρη’, όταν στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ότι υπάρχει μόνο ένα μέρος που δημιουργεί ένα πραγματικό πρόβλημα και αυτό είναι η Τουρκία;», αναρωτήθηκε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Τελικά ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι οι δύο χώρες δεν έχουν προβεί σε καμία προκλητική ενέργεια, «φωτογραφίζοντας» έτσι ως υπεύθυνη την Τουρκία.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr