
Κομισιόν : Ανάπτυξη 2,4% για το 2020
Ανάπτυξη με ρυθμό 2,4% θα πετύχει το 2020 η ελληνική οικονομία έναντι 2,3% της της προηγούμενης (φθινοπωρινής) πρόβλεψης σύμφωνα με τη νέα αναθεωρημένη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ανάπτυξη με ρυθμό 2,4% θα πετύχει το 2020 η ελληνική οικονομία έναντι 2,3% της της προηγούμενης (φθινοπωρινής) πρόβλεψης σύμφωνα με τη νέα αναθεωρημένη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Άλλωστε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% τόσο φέτος όσο και την επόμενη χρονιά.
Στην έκθεση η Κομισιόν επισημαίνει ότι περιμένει πως το 2019 θα καταγραφεί τελικά στα στοιχεία οικονομική μεγέθυνση 2,2% και αναφέρει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 2% ή περισσότερο στο υπό εξέταση διάστημα υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Το τρίτο τρίμηνο του 2019 το πραγματικό ΑΕΠ κινήθηκε ανοδικά κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και 2,3% σε ετήσια. Αυτό οδήγησε την πραγματική ανάπτυξη στο 2,2% το πρώτο εννεάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη κατά 2,8% φέτος (Προϋπολογισμός 2020), με κυβερνητικά στελέχη να προαναγγέλλουν ήδη ταχύτερο ρυθμό περί το 3%.
Οι σημερινές θετικές ειδήσεις, σε συνδυασμό με την πολύ καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων, ενισχύουν τα διαπραγματευτικά επιχειρήματα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να επιτύχει μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η Επιτροπή προβλέπει ότι η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να βελτιώνεται με αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας.
Για τον πληθωρισμό, η πρόβλεψη είναι ότι θα αυξηθεί φέτος 0,7% και του χρόνου 0,9%, δηλαδή σαφώς κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι 1,3% και 1,4% αντίστοιχα.
Αναφορικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,2% φέτος και του χρόνου. Τα ίδια επίπεδα ανάπτυξης είχε προβλέψει η Κομισιόν και τον Νοέμβριο.
- Πυρηνικά όπλα: Μεγεθύνονται οι επενδύσεις στην παραγωγή τους – Ξεπερνώνται οι ηθικές αναστολές
- G 20: Ο Τραμπ διατηρεί αμφιβολίες για τη συμμετοχή του Πούτιν στη σύνοδο της Φλόριντα
- Περού: Η Lockheed Martin επιβεβαιώνει την αγορά των 12 F-16
- ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί την Κίνα για κρυφή και σε μεγάλη κλίμακα αντιγραφή των αμερικανικών εταιρειών ΤΝ
- G20: Η Ρωσία «θα προσκληθεί» στις εργασίες και στη σύνοδο της Φλόριντα
- Η Lufthansa καταργεί τη δωρεάν χειραποσκευή σε πτήσεις μικρής και μεσαίας απόστασης



