Γιάννης Ανδριτσόπουλος

Οι ξένοι που έρχονται στη Βρετανία με σκοπό να μείνουν, «πρέπει οπωσδήποτε» να μάθουν να μιλούν αγγλικά, είπε στα «ΝΕΑ» ο Μπόρις Τζόνσον. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έκανε τη δήλωση αυτή κληθείς να σχολιάσει την ξενοφοβική ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε πολυκατοικία στο Νόριτς, η οποία καλούσε τους ενοίκους να πάψουν να μιλούν άλλες γλώσσες πλην των αγγλικών, αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Το περιστατικό συζητήθηκε έντονα στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα.

Το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, όταν ολοκληρώθηκε η πολυαναμενόμενη ομιλία του Τζόνσον στο Λονδίνο, στην οποία εξέθεσε το όραμά του για τη Βρετανία του Brexit, «ΤΑ ΝΕΑ» ρώτησαν τον βρετανό πρωθυπουργό εάν καταδικάζει αυτό το περιστατικό. «Ναι, το καταδικάζω», απάντησε κοφτά, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Ασφαλώς, θεωρώ ότι είναι θαυμάσιο να μαθαίνουν οι άνθρωποι αγγλικά. Οι άνθρωποι που ζουν εδώ για πολύ καιρό πρέπει οπωσδήποτε να το κάνουν (σ.σ. να μπορούν να μιλούν αγγλικά). Και πρέπει να βοηθηθούν να το κάνουν. Επενδύουμε πολλά χρήματα για να βοηθήσουμε ανθρώπους που μιλούν άλλες γλώσσες να μάθουν αγγλικά. Είναι απολύτως σωστό αυτό». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε πάλι στο συμβάν στο Νόριτς, υποστηρίζοντας ότι δεν το είχε υπόψη του: «Αυτό που μου λέτε (σ.σ. για τις ανακοινώσεις στα διαμερίσματα) δεν το ξέρω και δεν το έχω ακούσει».

Ελάχιστα λεπτά αργότερα, σε νέα, κατ’ ιδίαν συνομιλία που είχε με «ΤΑ ΝΕΑ», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επανήλθε στο θέμα: «Συνέβη πράγματι τέτοιο πράγμα; Πού έγινε αυτό;», με ρώτησε. «Βεβαίως, συνέβη πριν από λίγες ημέρες στο Νόριτς. Καλύφθηκε εκτενώς από τα βρετανικά ΜΜΕ το Σαββατοκύριακο», του απάντησα. «Είμαι σοκαρισμένος από αυτό που ακούω. Είμαι απολύτως σοκαρισμένος», είπε, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο Τζόνσον. «Ασφαλώς είναι απαράδεκτη αυτή η ενέργεια, όπως επίσης και οποιαδήποτε παρόμοια ενέργεια. Φυσικά τις καταδικάζω απερίφραστα» συμπλήρωσε και μου έδωσε το χέρι του για να με χαιρετήσει.

«Αγαπάω πάρα πολύ την Ελλάδα», είπε χαμογελώντας την ώρα της χειραψίας και πρόσθεσε στα ελληνικά: «Καλώς ήρθατε!» – θέλοντας, ίσως, να καταδικάσει και εμπράκτως τον εμπνευστή της ανακοίνωσης που απαγορεύει τις ξένες γλώσσες εντός βρετανικού εδάφους… «Καλώς σας βρήκα, καλημέρα!» απάντησα στον βρετανό πρωθυπουργό. «Καλημέρα, καλημέρα!», ανταπέδωσε με στόμφο, εμφανώς ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του στην ελληνική. Αμέσως μετά, όμως, επέστρεψε στη μητρική του γλώσσα: «Δυστυχώς, δεν θυμάμαι τίποτε άλλο. Οπως ξέρετε, μιλάω μόνο Αρχαία Ελληνικά!».

Ο 55χρονος Τζόνσον έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Δηλώνει λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας και η αδελφή του, Ρέιτσελ, έχει αποκαλύψει ότι «μέσα στο σπίτι μας μιλούσαμε Αρχαία Ελληνικά». Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει πει ότι «οι μεγαλύτερες εμπνεύσεις του στη ζωή» είναι ο Αριστοτέλης και, κυρίως, ο Περικλής, η προτομή του οποίου κοσμεί το γραφείο του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Αντιθέτως, η αγάπη του για τη σύγχρονη Ελλάδα μάλλον περιορίζεται στις εθνικές μας σπεσιαλιτέ. Κάθε φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας – ο πατέρας του, Στάνλεϊ, είναι ιδιοκτήτης διώροφης έπαυλης με πισίνα στο Πήλιο – δεν παραλείπει να γευτεί τα αγαπημένα του εδέσματα, μεταξύ αυτών το κλέφτικο, το τζατζίκι και τη χωριάτικη σαλάτα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ