Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πτωχευτικό δίκαιο : θα πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα

Πτωχευτικό δίκαιο : θα πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο φέρνει τα πάνω - κάτω σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Χρωστάτε σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους; Το νέο πτωχευτικό δίκαιο φέρνει τα πάνω – κάτω σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Από την Πρωτομαγιά αλλάζει ριζικά ο τρόπος προστασίας των υπερχρεωμένων  δανειοληπτών, συμπεριλαμβανομένων όσων χάσουν τα σπίτια τους λόγω της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.

Οι οφειλέτες θα έχουν δύο δρόμους να διαλέξουν. Ο ένας είναι η υπαγωγή όλων των οφειλών σε μια ενιαία ρύθμιση. Ο δεύτερος, η πτώχευση, δηλαδή η ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων και η παύση των εισπρακτικών μέτρων, προκειμένου ο οφειλέτης να έχει μια δεύτερη ευκαιρία.

Το πτωχευτικό δίκαιο

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα καλύπτει τους ιδιώτες και επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει κανενός είδους προστασία, όπως σημείωσαν οι δανειστές σε πρόσφατες επαφές που είχαν με την ελληνική κυβέρνηση και θα πρέπει να προβλέπουν την ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ρύθμιση των χρεών του σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Το νέο πτωχευτικό θα βασίζεται στην κοινοτική οδηγία «για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών» που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2019.

Η σχετική οδηγία δίνει δεύτερη ευκαιρία στα φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, δηλαδή επιτρέπει τη ρύθμιση των οφειλών τους ή την απαλλαγή τους από τα χρέη, αφού όμως προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας τους.

Η απαλλαγή, όπως και η ρευστοποίηση, γίνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, π.χ. ενός ή δύο ετών, μετά την πάροδο του οποίου το φυσικό πρόσωπο μπορεί να «καθαρίσει» από τις οφειλές του αντίστοιχα με ό,τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις.

Παρελθόν ο νόμος Κατσέλη

Ο νόμος Κατσέλη θα αποτελέσει παρελθόν με την ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα. Όμως η κατάργηση του νόμου Κατσέλη δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν κάνει μέχρι σήμερα αίτηση ένταξης στον νόμο θα πάψουν να προστατεύονται. Οι 100.000 περίπου περιπτώσεις εκκρεμών υποθέσεων που ήδη υπάρχουν θα συνεχίσουν να προστατεύονται με βάση το παλαιό καθεστώς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ανάλογη προστασία θα συνεχίσει να υπάρχει και για νέες αιτήσεις.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 70.000 δανειολήπτες έχουν βρει προστασία στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου, η οποία ωστόσο δείχνει σταδιακά να καθίσταται όλο και πιο δύσκολη, καθώς ένας σημαντικός αριθμός αποφάσεων που εκδίδονται από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας είναι πλέον αρνητικός για τους δανειολήπτες, αξιολογώντας ότι μερίδα των οφειλετών έχει καταφύγει στον νόμο μόνο και μόνο για να κερδίσει χρόνο και χωρίς να συγκεντρώνει τα απαραίτητα κριτήρια.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024