Η National Geographic προσπαθεί να διαπιστώσει -με τα τωρινά δεδομένα- κατά πόσο ο κοροναϊός είναι τόσο απειλητικός συγκριτικά με άλλες ασθένειες που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν την εθνική δημόσια υγεία.

Ο νέος κοροναϊός που προέρχεται από το Ουχάν της Κίνας, έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλο το πλανήτη, μολύνοντας περίπου 31.500 ανθρώπους.

Ωστόσο ένα είναι το επίμονο ερώτημα που ταλανίζει τόσο την κοινή γνώμη όσο και τους ειδικούς:

Είναι αυτός ο νέος ιός λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνος από άλλες μολυσματικές ασθένειες;

Η National Geographic προσπαθεί να διαπιστώσει -με τα τωρινά δεδομένα- κατά πόσο ο κοροναϊός είναι απειλητικός συγκριτικά με άλλες ασθένειες που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν την εθνική δημόσια υγεία.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα κάθε φορά που υπάρχει έξαρση ενός μη γνώριμου για τους επιστήμονες ιού –πράγμα που συνεπάγεται πως δεν έχει βρεθεί και εμβόλιο για την αντιμετώπισή του- οι αρμόδιοι της υγειονομικής περίθαλψης θέτουν τις προτεραιότητές τους βάσει του γενικού κινδύνου στην δημόσια υγεία.

Στην περίπτωση του κοροναϊού λοιπόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως θα χορηγήσει 675 εκατομμύρια δολάρια στην αντιμετώπισή του μόλις ένα μήνα μετά το ξέσπασμά του ιού.

Αντίθετα, τον Αύγουστο του 2018 ο ΠΟΥ είχε συγκεντρώσει μόλις το ένα τρίτο του παραπάνω ποσού για να καταπολεμήσει τον Ebola στην κεντρική Αφρική που πλήττει την χώρα από τον Αύγουστο του 2018.

Για να συγκρίνει όμως κάποιους αυτούς τους κινδύνους μεταξύ τους θα πρέπει να «ζυγίσει» πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.

Παράγοντες όπως το πόσο μεταδοτική είναι μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο μέχρι τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες μίας περιοχής που βρίσκεται σε καραντίνα, όπως η Ουχάν.

Ακόμη και μια απλή σύγκριση των ποσοστών θνησιμότητας διαφορετικών ιών μπορεί να οδηγήσει σε κάποια πρώτα συμπεράσματα.

Για παράδειγμα, η γρίπη – είτε εποχιακή είτε αναδυόμενη, όπως η H1N1 – μπορεί να μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά μπορεί να σκοτώσει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό των περιπτώσεων της, περίπου το 0,1%.

Αυτό σημαίνει πως στην πραγματικότητα ο κοροναϊός είναι 20 φορές πιο θανατηφόρος από μία γρίπη.

Ο SARS ο MERS και ο κοροναϊός είναι πολύ πιο σοβαροί ιοί.

Ο SARS σκότωσε περίπου το 10% των περιπτώσεων, αλλά δημιούργησε μόνο περίπου 8.000 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις.

Δυστυχώς, ο νέος κοροναϊός έχει ξεπεράσει προηγούμενους συγγενικούς ιούς όπως το SARS από άποψη κρουσμάτων και θανάτων.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε μερικούς επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι ο νέος ιός θα κάνει γρήγορα τον κύκλο του – αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του MERS, ο οποίος παραμένει στη Μέση Ανατολή από το 2012.

«Τις τελευταίες δύο μέρες υπάρχουν λιγότερες αναφορές για νέα κρούσματα στην Κίνα, κάτι που είναι καλό, αλλά δεν μιλάμε για τετελεσμένα γεγονότα», δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Οι αριθμοί θα μπορούσαν να ανεβαίνουν», πρόσθεσε.

Ανησυχίες

Πάντως η ανησυχία όλων είναι στο κατά πόσο θα φτάσει ο αριθμός των νεκρών σε περίπτωση που ο νέος κοροναϊός μολύνει εκατομμύρια κόσμο.

Η ανησυχία αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη ειδική θεραπεία για τον νέο κοροναϊό, σε αντίθεση με το εμβόλιο π.χ. της γρίπης.

Ανησυχία προκαλεί επίσης το αναπάντητο ερώτημα του «πόσο μακριά μπορεί να ταξιδέψει ο κοροναϊός».

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που έχει σημάνει συναγερμός στην Παγκόσμια Δημόσια Υγεία, καθώς και στο ότι τα κρούσματα και οι ασθενείς μπαίνουν αμέσως σε καραντίνα

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr