Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν η κυβέρνηση κατήργησε τον… Μαυρογιαλούρο

Όταν η κυβέρνηση κατήργησε τον… Μαυρογιαλούρο

Στην ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» του Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστή τον αξέχαστο Λάμπρο Κωνσταντάρα, ο Μαυρογιαλούρος υποσχόταν τα πάντα, τα οποία βεβαίως δεν πραγματοποιούσε ποτέ

Ως γνωστόν, εδώ και δεκαετίες (με ή χωρίς μνημόνια) ο Μαυρογιαλούρος ήταν για πολλούς η επιτομή του πολιτικού, και μάλιστα του υπουργού.

Στην ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» του Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστή τον αξέχαστο Λάμπρο Κωνσταντάρα, ο Μαυρογιαλούρος υποσχόταν τα πάντα, τα οποία βεβαίως δεν πραγματοποιούσε ποτέ.

Αλήθεια, πόσες φορές οι υπουργοί από τη Μεταπολίτευση και μετά παρομοιάζονταν με… Μαυρογιαλούρους για τα ρουσφέτια που έκαναν, τις προσλήψεις που μοίραζαν και τη συμμετοχή τους σε προμήθειες;

Και όμως ήρθε -σύμφωνα με τον «Βηματοδότη»– η Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου (που η Εκκλησία μας εορτάζει τον Παρθένιο, επίσκοπο Λαμψάκου) που η κυβέρνηση με ένα νομοσχέδιο κατήργησε τον… Μαυρογιαλούρο, λέγοντας (ο κ. Γεραπετρίτης δηλαδή) πως αυτή η μέρα περνά στην ιστορία της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς γίνονται προσπάθειες να καταργηθούν οι πελατειακές σχέσεις και οι κομματικές σκοπιμότητες, όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και γίνεται πραγματικότητα. Και τούτο γιατί:

Μεταφέρεται από τους υπουργούς στους γενικούς διευθυντές υπουργείων (δηλαδή σε δημόσιους λειτουργούς) το 80% των αρμοδιοτήτων που είχαν έως τώρα οι υπουργοί. Μη νομίζετε ότι αυτό είναι μικρό πράγμα. Στο 80% των αρμοδιοτήτων που είχαν οι υπουργοί γίνονταν τα περισσότερα ρουσφέτια, από την άδεια ενός περιπτέρου έως την υπογραφή για προσλήψεις. Ετσι εισάγεται για άλλη μια φορά η διαφάνεια και περιορίζεται η γραφειοκρατία, αφού οι φάκελοι πλέον δεν θα συνωστίζονται στα γραφεία των υπουργών.

Τοποθετούνται υπηρεσιακοί γραμματείς με τριετή θητεία σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ που θα καθορίζουν ακόμα και τις προμήθειες.

Και το σημαντικότερο:

Ο πρόεδρος ή ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ και άλλων δημόσιων οργανισμών και οργανισμών ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου ήταν η τελευταία φορά που διορίζονταν απευθείας από την κυβέρνηση (ή από τον Πρωθυπουργό, το Υπερταμείο ή ακόμα και από τους υπουργούς εάν θέλετε). Τον Μάιο με νομοσχέδιο που εισάγει η κυβέρνηση (διάβαζε πάλι Γεραπετρίτης) η επιλογή όλων αυτών θα γίνεται μόνο με… διαγωνισμό, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ βεβαίως-βεβαίως. Ετσι θα υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι που θα διαγωνίζονται για τις ικανότητές τους.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024