Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Ανακοίνωσε γεωτρήσεις μεταξύ Καστελόριζου - Λιβύης

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Ανακοίνωσε γεωτρήσεις μεταξύ Καστελόριζου – Λιβύης

Τραβάει το σκοινί των προκλήσεων η Άγκυρα, προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα στη βάση των παράνομων διεκδικήσεών της.

Τραβάει το σκοινί των προκλήσεων η Άγκυρα, προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα στη βάση των παράνομων διεκδικήσεών της.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Ιμπραχίμ Καλίν ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και στις περιοχές θαλάσσιας ευθύνης που συμφώνησε με τη Λιβύη.

Με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι περιοχές αυτές εκτείνονται από το Καστελόριζο και ανατολικά και νότια της Κρήτης.

Οι δηλώσεις Καλίν

Μετά το τέλος του υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Ερντογάν ο Καλίν δήλωσε «λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι».

Ο Καλίν, υποστήριξε, ότι η τουρκική εμπλοκή έχει φέρει ισορροπία στη Λιβυκή κρίση. «Παρότι η διεθνής κοινότητα δείχνει να ασκεί πιέσεις, ξέρουμε την αλήθεια.

Ξέρουμε ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ βρίσκεται στην πλευρά του πολέμου» ανέφερε.

Το πειρατικό μνημόνιο και τα διπλωματικά χαστούκια στην Άγκυρα

Υπενθυμίζεται ότι με το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, η Άγκυρα επιχειρεί την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε βάρος της Ελλάδας.

Το περιεχόμενό του, αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Ο χάρτης που είχαν δημοσιεύσει τουρκικά ΜΜΕ

Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ, είχαν χαρακτηρίσει προκλητικό και αντιπαραγωγικό το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.

Το Καστελόριζο μόνιμα στο στόχαστρο

Το Καστελόριζο βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής αεροναυτικών θεμάτων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγιές, στις 10 Ιανουαρίου ανάρτησε χάρτη που απεικονίζει το Καστελόριζο και την αντικείμενη τουρκική ακτή και προέβη σε ένα προκλητικό σχόλιο μέσω Twitter.

«Το να πιστεύεις ότι ένα μικρό νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και 570 χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, μπορεί να δημιουργήσει θαλάσσια ζώνη 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι γελοίο», έγραφε χαρακτηριστικά.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024