Καζάνι που βράζει το προσφυγικό, με την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου να παραμένει ασφυκτική και την τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει συνεχώς εκκλήσεις να βρεθεί λύση στο ζήτημα, το οποίο έχει αποδειχθεί το μεγαλύτερο βαρίδι της παρούσας κυβέρνησης.

Οι δήμαρχοι των νησιών κάνουν λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κατηγορώντας την κυβέρνηση πως έχει «παγώσει» το σχέδιο απεγκλωβισμού των προσφύγων από το νησί, οι οποίοι αναγκάζονται να ζουν υπό άθλιες συνθήκες στα καμπς.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έρχεται να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο στην προσπάθεια της να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της περί επίλυσης του ζητήματος.

Η ίδια για τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο φαίνεται πως θα κοστίσει ουκ ολίγα στην κυβέρνηση, καθώς η πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου φαίνεται πως θα αγγίξει τα 500.000 ευρώ και το αποτέλεσμα του… αμφίβολο.

Οι δήμαρχοι των νησιών και ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, εξέφρασαν τα παράπονα τους για τη διαχείριση του προσφυγικού, καλώντας μεταξύ άλλων και την Ευρωπαϊκή Ένωση για χείρα βοηθείας.

Τα σύννεφα του προσφυγικού

«Τα σύννεφα του μεταναστευτικού είναι από πάνω μας και προσπαθούν να μας καλύψουν» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, περιγράφοντας την κατάσταση στη Λέσβο, ο δήμαρχος του νησιού, Στρατής Κύτελης.

Χαρακτηρίζοντας «πολύ δύσκολη» την κατάσταση εξήγησε πως, συνολικά στο νησί φιλοξενούνται 25.000 αιτούντες άσυλο, στο Δήμο Μυτιλήνης, οι 20.000 εκ των οποίων στη Μόρια, όπου η χωρητικότητα είναι 2.800 ατόμων.

«Το νησί έχει πληθυσμό 80.000, ο Δήμος Μυτιλήνης 60.000», σημείωσε ο Στρατής Κύτελης, περιγράφοντας ότι, οι περιοχές γύρω από τα ΚΥΤ είναι γεμάτες σκουπίδια, καθώς ο δήμος έχει μόλις μόνο πέντε απορριμματοφόρα για όλο το νησί, εγείροντας ανησυχίες για την υγιεινή και την ασφάλεια τόσο των προσφύγων αλλά και των πολιτών.

Ο δήμαρχος ζήτησε άμεσο κλείσιμο των υπαρχουσών δομών και «φιλοξενία του πληθυσμού αυτού έξω από το νησί», αφού όπως είπε, «δεν πάει άλλο στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, στις πλατείες».
Αναφορικά για το σχέδιο της κυβέρνησης για τα κέντρα κλειστού τύπου τόνισε πως η δομή της Μόριας πρέπει να κλείσει και να φιλοξενηθούν εκτός νησιού υπό συνθήκες ασφάλειας. «Δεν τιμά κανένα μας αυτή η κατάσταση και φυσικά τους κατοίκους του νησιού οι οποίο έχουν δείξει κατανόηση και αλληλεγγύη, όμως δεν πάει άλλο» σημείωσε.

«Ο απεγκλωβισμός έχει πάψει να ακούγεται»

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, εξέφρασε την αντίθεση τόσο στο μέγεθος των κλειστών δομών που σχεδιάζεται να γίνει στα νησιά, όσο και για το χρόνο παραμονής των αιτούντων άσυλο στα νησιά.

«Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει κλειστό κέντρο, αλλά κέντρο καλύτερα φυλασσόμενο», εκτίμησε σχετικά και παραδέχθηκε ότι «υπάρχει καλύτερη διάθεση συνεννόησης, όχι όμως και ανακούφιση» για τους νησιώτες.

«Ο απεγκλωβισμός έχει πάψει να ακούγεται πλέον ακόμα και ως έννοια, οι ελεύσεις συνεχίζονται έστω και μειωμένες. Αυτό που ζητούμε είναι πράξεις με εθνική συναίνεση», τόνισε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.

«Υπάρχει ένα θέμα γενικότερα κρίσης στην περιοχή και καταλαβαίνουμε όλοι ότι η παραμονή αυτού του πληθυσμού στα σύνορα της χώρας προσθέτει μια ακόμη αρνητική παράμετρο που φοβόμαστε να μην αξιοποιηθεί με κόστος σε ανθρώπινες ζωές» ανέφερε επίσης ο δήμαρχος και κατέληξε:

«Αυτό που θέλουμε είναι εθνική πολιτική, καλύτερη διαχείριση των συνόρων με σεβασμό στις ανθρώπινες ζωές και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους να πιέσει τον μεγάλο δουλέμπορα της περιοχής που χρησιμοποιεί ανθρώπινες ζωές, που δεν είναι άλλος από το καθεστώς της Τουρκίας».

Εθνικά επιζήμιες οι μεγάλες δομές

Τις συγκεντρώσεις για το μεταναστευτικό που έγιναν την περασμένη εβδομάδα σχολίασε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, που έκανε λόγο για «πρωτοφανείς» εικόνες των νησιωτών «που έστειλαν το μήνυμα ότι είναι ενωμένοι και θέλουν μία βιώσιμη λύση στο προσφυγικό».

Ο Παντελής Μπουγδάνος χαρακτήρισε «εθνικά επιζήμιες» τις μεγάλες δομές, σημειώνοντας ότι, «η λύση είναι μια μικρή δομή –προαναχωρησιακό κέντρο».

Είπε τέλος ότι στη «Χίο είναι 7.000 μετανάστες».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr