Σάββατο 02 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βαρουφάκης για τον εκλογικό νόμο : Μια χαρά θα συγκυβερνούσαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Βαρουφάκης για τον εκλογικό νόμο : Μια χαρά θα συγκυβερνούσαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με δική της πολιτική επιλογή, βάζει τη χώρα ενώπιον διπλών εκλογών», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση του εκλογικού νόμου στη Βουλή. Παρατήρησε πάντως, ότι και με την απλή αναλογική «μια χαρά θα συγκυβερνούσαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με δική της πολιτική επιλογή, βάζει τη χώρα ενώπιον διπλών εκλογών», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση του εκλογικού νόμου στη Βουλή. Παρατήρησε πάντως, ότι και με την απλή αναλογική «μια χαρά θα συγκυβερνούσαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Οι διαφορές σας είναι ελάχιστες, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, απευθυνόμενος στα δύο κόμματα. «Στην οικονομική πολιτική, 3,5% πλεόνασμα οι μεν, το ίδιο και εσείς. Εξορύξεις εκείνοι, εξορύξεις και εσείς. Δεν υπάρχει τομέας πολιτικής που να μην έχετε ομοιότητες. EastMed εκείνοι, EastMed και εσείς. Χαφτάρ εκείνοι, Χαφτάρ και εσείς. Θα μπορούσατε κάλλιστα, στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, να συγκυβερνήσετε, χωρίς να επιλέγετε τον δρόμο των διπλών εκλογών», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Απορρυπαντικά

Πρόσθεσε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε «κοκορομαχίες» αλλά μοιάζουν τόσο πολύ, όπως συμβαίνει με εταιρείες που παράγουν απορρυπαντικά. «Παράγουν την ίδια απορρυπαντική σκόνη, την πακετάρουν και τη συσκευάζουν σε 50 διαφορετικά συσκευασίες, έχουν 50 διαφορετικά απορρυπαντικά, αλλά οι συσκευασίες έχουν μέσα την ίδια σκόνη», σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Οπότε θα μας επιτρέψετε να μην πάρουμε πολύ στα σοβαρά αυτή τη μεγάλη σύγκρουση που γίνεται σήμερα εδώ, όσον αφορά στον εκλογικό νόμο».

«Εμείς στο ΜέΡΑ25 είμαστε κάθετα εναντίον της ενισχυμένης αναλογικής», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Τόνισε δε, ότι «ένας δημοκράτης δεν μπορεί ποτέ να διαφωνήσει με την ιδέα ότι το ποσοστό των εδρών που θα πρέπει να έχει ένα κόμμα, θα πρέπει να είναι ανάλογο των ποσοστών των ψήφων που πήρε από το λαό». Εκτός όμως από το μπόνους, που, όπως είπε, παραβιάζει την ισοτιμία της ψήφου, είναι και το 3%, το κατώφλι εισόδου κόμματος στη Βουλή.

Ισοδύναμες περιφέρειες

«Δεν μπορεί να έχουμε πραγματικά ανόθευτη αναλογική όταν έχουμε μονοεδρικές και πολυεδρικές περιφέρειες. Απλή αναλογική χωρίς ισοδύναμες εκλογικές περιφέρειες δεν υφίσταται», είπε επίσης ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης νόμου του ΜέΡΑ25 είναι να υπάρχει αναλογικότητα τόσο στις περιφέρειες όσο και στην επικράτεια.

«Η πρόταση νόμου του ΜέΡΑ25 είναι μια επένδυση για ένα σοβαρό διάλογο που θα οδηγήσει σε ένα πάγιο εκλογικό σύστημα το οποίο θα είναι σταθερό», είπε ο κ. Βαρουφάκης και επισήμανε ότι, με την πρόταση νόμου, η οριοθέτηση των περιφερειών θα γίνει από ανεξάρτητη εθνική εκλογική επιτροπή. Οι περιφέρειες θα διακρίνονται σε 23 μείζονες πολυεδρικές περιφέρειες και κάθε μία θα εκλέγει 10 βουλευτές. Η εθνική εκλογική επιτροπή θα οριοθετεί και τις 58 ελάσσονες μονοεδρικές περιφέρειες για όλη την Επικράτεια, και 230 βουλευτές θα εκλέγονται στις Μείζονες Πολυεδρικές Περιφέρειες, 12 βουλευτές θα εκλέγονται με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, και 58 στις Ελάσσονες Μονοεδρικές Περιφέρειες.

«Με το σύστημα που εμείς προτείνουμε, εξασφαλίζεται η μέγιστη αποδοχή της απόλυτης πλειοψηφίας της συγκεκριμένης περιφέρειας», είπε ο κ. Βαρουφάκης και τόνισε ότι με την πρόταση του ΜέΡΑ25 αποκομματικοποιείται η χάραξη των ισοδύναμων εκλογικών περιφερειών και αυτό συνιστά μεγάλη τομή εκδημοκρατισμού.

«Οι μη ισοδύναμες περιφέρειες, ακόμη και με την απλή αναλογική, νοθεύουν την αναλογικότητα σε τοπικό επίπεδο», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΜέΡΑ 25 χτίζει την ελπίδα για το μέλλον όπου ο εκλογικός νόμος «δεν θα είναι πεδίο μάχης μονομάχων που σφετερίζονται την επιλογή των πολιτών, αλλά ένα μόνιμο συναινετικό πλαίσιο αποτύπωσης και όχι διαστρέβλωσης της λαϊκής βούλησης».

Sports in

Πολ Πογκμπά: Πώς να «καταστρέψεις» μια σπουδαία καριέρα… (vids)

Ο Πολ Πογκμπά βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τεσσάρων χρόνων και δικαίωσε τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αρκετά χρόνια μετά. Ο Γάλλος είναι το Νο.1 παράδειγμα προς αποφυγή...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 02 Μαρτίου 2024