Σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου ICD της πόλης Herzliya, στο Ισραήλ, αναγορεύθηκε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο αγώνας Κυπρίων και Εβραίων

Στην ομιλία του κατά την τελετή αναγόρευσης, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η «τιμητική αυτή διάκριση αποτελεί τιμή προς τη χώρα και τον λαό της Κύπρου που εκπροσωπώ και αποτελεί γνήσια διάκριση και εκτίμηση των μακροχρόνιων αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση».

Αναφέρθηκε επίσης στον αγώνα των Κυπρίων και των Εβραίων για επιβίωση και αυτοδιάθεση που σημαδεύτηκε από το πέρασμα περισσοτέρων από 53 χιλιάδες επιζησάντων του Ολοκαυτώματος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των εξαιρετικά δύσκολων στιγμών, ο λαός της Κύπρου περιλαμβανομένου του Πρόδρομου Παπαβασιλείου αγκάλιασαν χωρίς δισταγμό τους εβραίους πρόσφυγες από την Ευρώπη», είπε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι «Κύπρος και Ισραήλ έχουν αρχίσει μια νέα εποχή συνεργασίας που βασίζεται στο κοινό όραμα για ουσιαστική και στρατηγική αναβάθμιση της σχέσης μας σε όλους τους τομείς συνεργασίας, ιδιαίτερα της Ενέργειας, της Ασφάλειας, της Οικονομίας, του Τουρισμού, της Ερευνας και της Καινοτομίας».

«Εργα κοινών συμφερόντων»

Σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν επιτευχθεί απίστευτα αποτελέσματα», προσθέτοντας ότι «ο διάλογός μας αποδεικνύει το κοινό μας όραμα για δημιουργία έργων κοινών συμφερόντων στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, της διαχείρισης κρίσεων, της υγείας, της έρευνας και της τεχνολογίας, της διασποράς, της εκπαίδευσης», και άλλων, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φέροντας ως παράδειγμα την αδελφοποίηση της Πάφου με τη Herzliya.

Αναφερόμενος στις δύο αυτές πόλεις, και τους παρόντες στην εκδήλωση δημάρχους τους, Φαίδωνος και Φάντλον, ο πρόεδρος υπογράμμισε τις ενέργειες των δύο Δήμων για την αμοιβαία αναβάθμιση, αλλά και δημιουργία ακαδημαϊκών ινστιτούτων υψηλού επιπέδου.

Σημείωσε, επίσης, τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού, υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος πρόσφατα υιοθέτησε τον ορισμό του αντισημιτισμού ως απόδειξη της ισχυρής και ενεργούς δέσμευσής της στον αγώνα κατά όλων των μορφών αντισημιτισμού.

Τα οφέλη της συνεργασίας

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος καταδικάζει σθεναρά τη ρητορική που στρέφεται κατά του Ισραήλ και φυσικά και τις επιθέσεις κατά του κράτους του Ισραήλ που απειλούν την ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα της χώρας είτε από τρομοκρατικές οργανώσεις είτε από κράτη που υποστηρίζουν άμεσα ή έμμεσα αυτές τις οργανώσεις.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, Ιταλίας ο πρόεδρος τόνισε τα οφέλη της, σημειώνοντας την πρόσφατη υπογραφή για τη δημιουργία του αγωγού EastMed, μια συμφωνία ύψιστης σημασίας, καθώς και την υιοθέτηση, την περασμένη βδομάδα, του Χάρτη για το Eastern Mediterranean Gas Forum.

Τόνισε ότι οι συνεργασίες αυτές δεν αποκλείουν τη συμμετοχή καμιάς χώρας, «αρκεί να σέβεται και να υιοθετεί τους διεθνείς κανόνες δικαίου, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των ανεξαρτήτων κρατών».

Αναφερόμενος στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία συνεχίζει να ενεργεί ως καταστροφέας με τις στρατιωτικές απειλές, τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απειλές για εποικισμό της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου και της υπογραφής του παράνομου μνημονίου συναντίληψης για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο με τη Λιβύη.

Η πολιτική των κανονιοφόρων

«Ενέργειες που καταδικάστηκαν με τον πιο έντονο τρόπο από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ, αφού δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και τη σύβαση των ΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας», είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική των κανονιοφόρων από πλευράς της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και στο Αιγαίο, στη Συρία και τώρα στη Λιβύη.

«Αυτές οι εχθρικές ενέργειες έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό», τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι «παρόλα αυτά παραμένω έντονα προσηλωμένος στη διενέργεια ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, με στόχο την εξεύρεση μιας διαρκούς, βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση των ψησιμάτων των ΗΕ και του ευρωπαϊκού δικαίου, που θα διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την ειρηνική συμβίωση όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εξαρτήσεις από τρίτες χώρες, στρατεύματα και εγγυήσεις».

Ελπίζουμε», είπε «η Τουρκία να υιοθετήσει, επιτέλους, μια πιο ρεαλιστική και εποικοδομητική προσέγγιση και να απόσχει από ενέργειες που δεν δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για δημιουργία ενός περιβάλλοντος για παραγωγικές διαπραγματεύσεις και να αντιληφθεί τα μεγάλα οφέλη από το να γίνει μέρος της περιφερειακής μας συνεργασίας, καθώς και (τα οφέλη) της λύσης του Κυπριακού που θα επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της και θα ενισχύει την περιφερειακή σταθερότητα».

Ευχαριστίες στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε ευχαριστίες προς το Ισραήλ για τη στάση αρχών του στο Κυπριακό με την καταδίκη των παράνομων γεωτρητικών σχεδίων της Τουρκίας, καθώς και για την πλήρη στήριξή του στην ελεύθερη ενάσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση του εθνικού της πλούτου.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η στενή εταιρική σχέση Κύπρου και Ισραήλ «είναι εδώ για να μείνει»,

Από την πλευρά του, μιλώντας στην τελετή, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Γιούριελ Ράιχμαν είπε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης παίζει κύριο ρόλο στις κυπρο-ισραηλινές σχέσεις, οι οποίες βρίσκονται σε άνευ προηγουμένου ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Αναστασιάδης στήριξε τις προσπάθειες για στρατηγική συνεργασία στον ακαδημαϊκό τομέα ανάμεσα στις δύο χώρες, και συγκεκριμένα της δημιουργίας Ινστιτούτου στην Πάφο σε συνεργασία με το IDC.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr