Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρέγκλινγκ : Πιο θετικές οι τελευταίες ενδείξεις για την ελληνική οικονομία

Ρέγκλινγκ : Πιο θετικές οι τελευταίες ενδείξεις για την ελληνική οικονομία

«Οι τελευταίες ενδείξεις είναι στην πραγματικότητα λίγο πιο θετικές σε σχέση με την εκτίμησή μας πριν από δύο μήνες, αλλά όλα πρέπει να επιβεβαιωθούν» δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ανοίγοντας παράθυρο για την υλοποίηση των ελληνικών αιτημάτων

Σημαντικές συναντήσεις είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο περιθώριο της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν οι μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας στις διμερείς επαφές που είχε έθεσε -σύμφωνα με πληροφορίες- όλα τα κρίσιμα ζητήματα και οι απαντήσεις που εισέπραξε δημιουργούν -έστω συγκρατημένη- αισιοδοξία.

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκουρας έθεσε τα αιτήματα για μείωση των στόχων των πλεονασμάτων, τη αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατά το ευρωσύστημα ώστε να κατευθυνθούν σε επενδύσεις, αλλά την καθιέρωση «γέφυρας» μεταφοράς πλεονασμάτων (ο συγκεκριμένος μηχανισμός προβλέπει ότι εάν σε ένα έτος επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου, η υπέρβαση θα αξιοποιείται για να μειώνονται αντίστοιχα οι απαιτήσεις για τα πλεονάσματα των επόμενων ετών).

«Η αποστολή των θεσμών, της ΕΕ, του ESM και της EKT βρίσκεται στην Αθήνα και είναι η κατάλληλη στιγμή να επανεξετάσουμε την κατάσταση» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του Κλάους Ρέγκλινγκ, όταν ρωτήθηκε για όλα αυτά τα ζητήματα μετά τη συνάντησή του με τον Χρήστο Σταϊκουρα. Ο επικεφαλής του ESM εμφανίστηκε δε περισσότερο αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία αφού σε ότι αφορά την ανάπτυξη «οι τελευταίες ενδείξεις είναι στην πραγματικότητα λίγο πιο θετικές σε σχέση με την εκτίμησή μας πριν από δύο μήνες, αλλά όλα πρέπει να επιβεβαιωθούν. Πρέπει επίσης άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) να αποτιμηθούν από κοινού από τους θεσμούς».

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής των θεσμών φθάνουν στην Αθήνα την Τετάρτη, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Παραγωγική συνάντηση με Ρέγκλινγκ

Για πολύ παραγωγική συνάντηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κάνει λόγο ο ESM με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.

Πολύ καλή συνάντηση με τον Τζεντιλόνι

Ο νέος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πως είχε μια πολύ καλή συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

«Είναι ένας συνεχιζόμενος διάλογος, που θα συνεχιστεί από την πλευρά μου στις αρχές Φεβρουαρίου με επίσκεψη στην Αθήνα. Νομίζω ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα πήρε πολύ ενδιαφέρουσες αποφάσεις, αλλά η συζήτηση για το μέλλον είναι ανοιχτή και νομίζω ότι βρίσκεται στην αρχή», δήλωσε ο κ.Τζεντιλόνι.

Πιο αισιόδοξος πλέον για την οικονομία ο Ρέγκλινγκ

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ απαντώντας στη συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup για την Ελλάδα, τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και αν έγινε αναφορά σε αλλαγές των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, ανέφερε:

«Η σημερινή συνάντηση ήταν μέρος του τακτικού διαλόγου που έχουμε, που είναι καλός, γιατί ο ESM έχει εκταμιεύσει σχεδόν 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και ενδιαφερόμαστε πολύ για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα αυτή. Η αποστολή των θεσμών, της ΕΕ, του ESM και της EKT βρίσκεται στην Αθήνα και είναι η κατάλληλη στιγμή να επανεξετάσουμε την κατάσταση.»

» Να δούμε εάν η πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη είναι σωστή, οι τελευταίες ενδείξεις είναι στην πραγματικότητα λίγο πιο θετικές σε σχέση με την εκτίμησή μας πριν από δύο μήνες, αλλά όλα πρέπει να επιβεβαιωθούν. Πρέπει επίσης άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) να αποτιμηθούν από κοινού από τους θεσμούς και να υποβάλουμε έκθεση στο Eurogroup πιθανώς σε δύο μήνες».

Ο κ. Σταικούρας συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Πετρίδη ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε:

«Χρήσιμη πρώτη συνάντηση με Έλληνα ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα. Συμφωνήσαμε σε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας ιδιαίτερα για θέματα Eurogroup, Ecofin, κοινού οικονομικού ενδιαφέροντος Κύπρου και Ελλάδος».

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024