Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα είναι ο τρίτος στην ιστορία της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας Πρόεδρος που δεν υπήρξε επαγγελματίας της πολιτικής

Η πρωθυπουργική φράση ξεκίνησε με δύο κλισέ. «Ο πολίτης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του προχθές, «είναι γένους αρσενικού. Η δημοκρατία, η Ελλάδα και η πρόοδος, ωστόσο, είναι γένους θηλυκού. Και αυτές μας καλούν στη μεγάλη υπέρβαση». Και συνέχισε ανακοινώνοντας το όνομα της πρώτης γυναίκας υποψήφιας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτό της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Παρά την κάπως κοινότοπη εισαγωγή, οφείλει κανείς να αναγνωρίσει ότι η μητσοτακική επιλογή έσπασε πολλά από τα καλούπια της Μεταπολίτευσης. Οχι μόνο γιατί η υποψηφιότητα ήταν γένους θηλυκού, αλλά κι επειδή φαίνεται πως θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο προεδρικό μοντέλο.

Μέχρι και το 2015 ο υποψήφιος που θα γινόταν πρώτος πολίτης της χώρας έπρεπε κατά κανόνα να έχει περάσει από τα κοινοβουλευτικά ή τα υπουργικά έδρανα. Μοναδικές εξαιρέσεις ο αρεοπαγίτης Χρήστος Σαρτζετάκης, ο οποίος ήταν ο ανακριτής στη δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, και ο πρώτος Πρόεδρος της Μεταπολίτευσης, ο επίσης δικαστικός Μιχαήλ Στασινόπουλος – για την ιστορία, και ο Στασινόπουλος είχε διατελέσει πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  • Ποια χαρακτηριστικά της Σακελλαροπούλου την κάνουν να διαφέρει από τους προκατόχους της
  • Η απουσία ξύλινου ύφους θα μειώσει το κύρος της
  • Ποια ήταν η παρουσία της μέχρι τώρα στα social media

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση τα ΝΕΑ της Παρασκευής του κυκλοφορεί

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr