Ο πήχης για τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη είναι χαμηλός, αφού ούτε η Μόσχα δεν κατάφερε να φέρει τα δύο αντίπαλα μέρη σε συμφωνία.

Ο πήχης για τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη είναι χαμηλός, αφού ούτε η Μόσχα δεν κατάφερε να φέρει τα δύο αντίπαλα μέρη σε συμφωνία.

Η τακτική Χαφτάρ

Αυτή είναι η εκτίμηση του διεθνολόγου και διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστου Ιακώβου, ο οποίος θεωρεί ότι ο λόγος που αποχώρησε ο Χαφτάρ από τις διαπραγματεύσεις είναι γιατί η επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης και η Τουρκία ζητάνε να επανέλθει η κατάσταση που ίσχυε στη χώρα πριν τον Απρίλιο, δηλαδή να εγκαταλείψουν τα στρατεύματα του στρατάρχη τις περιοχές που έχουν καταλάβει.

Μιλώντας στο sigmalive για τις εξελίξεις στο ζήτημα της Λιβύης και τις επιδιώξεις από την επικείμενη διάσκεψη του Βερολίνου, ο κ. Ιακώβου τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή ο Χαφτάρ έχει το στρατιωτικό πλεονέκτημα.
Εχει καταλάβει τη Σύρτη, άρα δεν θέλει να μεταφέρει τη λύση στο πολιτικό πεδίο και επιδιώκει να είναι αυτή καθαρά στρατιωτική.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, o στρατάρχης παίζει κομβικό ρόλο και η αντίδρασή του έχει να κάνει με τις επιλογές της Τουρκίας, ενώ δεν είναι τυχαίος ο εκνευρισμός του Ερντογάν, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι το έβαλε στα πόδια.

Τρεις αιτιάσεις για τον στρατάρχη

Ο Χαφτάρ, σύμφωνα με τον ειδικό, έχει τρεις αιτιάσεις. Αρχικά, δεν θέλει να γίνει το «δώρο» του Πούτιν προς τον Ερντογάν, με το να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας και να μετατραπεί το μέσο που θα επιτρέψει στη Ρωσία να πλησιάσει την Αγκυρα.

Δεύτερο, θέλει να δείξει ότι έχει ανεξαρτησία και περιθώρια ελιγμών και φεύγοντας από τη Μόσχα μπορεί να διαπραγματεύεται με τους Αμερικανούς.

Τέλος, δεν θέλει να δώσει στρατιωτικές ανάσες στον Σάρατζ και μέσω συμφωνίας να καταστήσει την Τουρκία αναπόσπαστο μέρος των εσωτερικών ζητημάτων της Λιβύης.

Οσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι υποτίμησε για πολύ καιρό τις εξελίξεις στη Λιβύη, με αποτέλεσμα αυτές να την έχουν ξεπεράσει.

«Μην είμαστε ισοπεδωτικοί»

Εντούτοις, συμβουλεύει να μην είμαστε ισοπεδωτικοί και να μην θεωρούμε ότι η πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου στο γενικότερο πλαίσιο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή είναι αποτυχημένη.

«Διότι εάν μείνουμε μόνο στη Λιβύη, υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε μόνο τη μικρή γεωπολιτική εικόνα και να χάσουμε τη μεγαλύτερη εικόνα που έχει να κάνει και με τον EastMed», τόνισε.

Η πιο θετική κατάληξη

Σύμφωνα με τον Χρήστο Ιακώβου, η πιο θετική κατάληξη για την Κύπρο και την Ελλάδα σχετικά με τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα είναι το ναυάγιό της και η τελική επικράτηση του Χαφτάρ.

Ο μεγάλος κίνδυνος για τον ειδικό είναι να έχουμε παρατεταμένη διάρκεια αυτής της κατάστασης, η οποία θα μεταφραστεί σε παρατεταμένη διάρκεια του μνημονίου Λιβύης – Τουρκίας.

Αυτή η εξέλιξη εγκυμονεί τον κίνδυνο το μνημόνιο αυτό να νομιμοποιηθεί σε μια μεταπολεμική Λιβύη.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr