Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο της ακτοπλοϊκής γραμμής Ελλάδας - Κύπρου

Πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο της ακτοπλοϊκής γραμμής Ελλάδας – Κύπρου

Στόχος παραμένει η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας - Κύπρου να λειτουργήσει από το προσεχές καλοκαίρι.

Η επιχορήγηση προς τις εταιρείες θα υπερβαίνει ελαφρώς τα 5 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Νατάσα Πηλείδου, η οποία ενημέρωσε χθες την Επιτροπή Εμπορίου της κυπριακής Βουλής για τις εξελίξεις στο θέμα της ακτοπλοϊκή σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας.

Αίτημα στην Κομισιόν

Στόχος παραμένει η ακτοπλοϊκή σύνδεση να λειτουργήσει από το προσεχές καλοκαίρι.

Η κα Πηλείδου ανέφερε μετά τη συνεδρίαση ότι εδώ και εβδομάδες υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το λεπτομερές αίτημα της Κύπρου και υπήρξε και δεύτερη επαφή για να εξηγηθεί το επείγον του αιτήματος και η απάντηση αναμένεται σύντομα.

Ανέφερε ότι μετά την απάντηση θα προχωρήσουν οι διαδικασίες των προσφορών εγκαίρως, ώστε να προλάβουμε τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι το εισιτήριο θα κοστίζει για ένα άτομο, με επιστροφή και χωρίς όχημα γύρω στα εκατό ευρώ, χωρίς τα τέλη λιμανιών, και με τα τέλη υπολογίζεται το κόστος να μην υπερβαίνει τα 130 ευρώ.

Προεργασία για τους όρους

Η υφυπουργός εξήγησε ότι έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία και με τον Εφορο Κρατικών Ενισχύσεων και με το Λογιστήριο του Κράτους για τους όρους ώστε να είμαστε έτοιμοι για να βγούμε με προσφορές.

Επίσης, διαβούλευση έγινε με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και με την Ενωση Πλοιοκτητών και με εταιρείες από άλλες χώρες και η ευχή είναι το ενδιαφέρον να οδηγήσει και σε υποβολή προσφορών, γι αυτό και οι όροι έχουν καθοριστεί με μεγάλη προσοχή. Ενδιαφέρον υπάρχει από Κύπρο, Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ.

Εξήγησε ότι η επιχορήγηση θα δίνεται στη βάση προσυμφωνημένου ποσού και θα βασίζεται στα κέρδη της εταιρείας και ενδεχομένως να υπερβαίνει ελαφρώς τα πέντε εκατομμύρια.

Ανέφερε επίσης ότι σήμερα θα γίνει συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών για να συζητηθεί το θέμα της μεταφοράς οχημάτων στα πλοία από ενδιαφερόμενους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι με βάση την ενημέρωση στη συνεδρίαση, φαίνεται πως η Κομισιόν αντικρίζει θετικά το αίτημα της Κύπρου και αναμένονται εντός των επόμενων εβδομάδων οι απαντήσεις για τους όρους της έγκρισης.

«Από αυτό το καλοκαίρι»

Ελπίζουμε, είπε, να προλάβουμε τη φετινή τουριστική περίοδο και η σύνδεση Λεμεσού – Πειραιά να αρχίσει από αυτό το καλοκαίρι.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα αναγνώρισε το γεγονός ότι η υφυπουργός «πήρε ζεστά το θέμα» και ευχήθηκε η κυβέρνηση να μην μείνει στη μελέτη βιωσιμότητας αν η απάντηση της Επιτροπής είναι θετική, αλλά να προχωρήσει στην επαναλειτουργία της σύνδεσης Λεμεσού – Πειραιά.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης ανέφερε ότι το πλάνο του υφυπουργείου είναι αισιόδοξο και η Επιτροπή θα το παρακολουθεί με στόχο τη διασφάλιση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ είπε ότι το κόμμα του επικροτεί τα πλάνα της κυβέρνησης για τη σύνδεση και ότι θεωρεί πως μπορεί να προχωρήσει η εναλλακτική πρόταση του ΕΛΑΜ αν η απάντηση της Κομισιόν είναι αρνητική, δηλαδή να προστεθούν επιπλέον θέσεις στα εμπορικά πλοία και να γίνεται μεταφορά επιβατών σε Ρόδο, Κρήτη και Πειραιά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024