
Μπλακάουτ στις μεταβιβάσεις
Κατέβασαν τα μολύβια οι συμβολαιογράφοι - Λίφτινγκ στις διατάξεις για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις από το υπουργείο Οικονομικών
Βραχυκύκλωμα σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων έχει προκαλέσει η αποχή που έχουν κηρύξει οι συμβολαιογράφοι τουλάχιστον έως τις 26 Ιανουαρίου. Εκατοντάδες συμβόλαια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα, αγοραπωλησίες έχουν παγώσει, προθεσμίες για αποδοχή κληρονομιών χάνονται, ενώ οι φορολογούμενοι βλέπουν να λήγουν τα αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας που έλαβαν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς να έχουν υπογράψει τα συμβόλαια. Παράλληλα σταμάτησε να χτυπά και το ηλεκτρονικό σφυρί των πλειστηριασμών.
Η αποχή των συμβολαιογράφων, οι οποίοι αντιδρούν στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες καθίστανται αρμόδιοι για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων και βεβαίωσης του φόρου, έχει φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά των ακινήτων. Μάλιστα, οι μεταβιβάσεις βρίσκονται στα πάνω τους αντανακλώντας στην πορεία εσόδων του προϋπολογισμού, καθώς οι φορολογούμενοι σπεύδουν να προλάβουν τη νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για να γλιτώσουν από την πληρωμή έξτρα φόρων και φουσκωμένων εξόδων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2019 οι μεταβιβάσεις ακινήτων χτύπησαν κόκκινο, με τους συμβολαιογράφους να αναφέρουν πως άγγιξαν τα επίπεδα του 2010, δηλαδή πριν ξεκινήσει η κατάρρευση της κτηματαγοράς. Περισσότερα από 28.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια πέρυσι, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο επικρατούσε το αδιαχώρητο στα τμήματα Φορολογίας Κεφαλαίου των ΔΟΥ από τους φορολογουμένους που έτρεξαν να μεταβιβάσουν ακίνητα πριν από την Πρωτοχρονιά.
- Τι νομοτεχνικές βελτιώσεις ετοιμάζει το υπουργείο
- Τι θα γίνει με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
- Ποιος θα ευθύνεται για την χορήγηση απαλλαγής πρώτης κατοικίας
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση τα ΝΕΑ της Τρίτης που κυκλοφορεί
- Κεφαλονιά: Νέο βίντεο ντοκουμέντο για την υπόθεση της 19χρονης – Τι κατέθεσε ο φίλος της Μυρτούς στον ανακριτή
- Σπουδαία ανατροπή για τον Τσιτσιπά και πρόκριση στον δεύτερο γύρο της Μαδρίτης
- «Access by Design: Ρυθμιστικό Πλαίσιο, Συνταγογράφηση και Βιώσιμες Δαπάνες Υγείας»
- Φονική επίθεση αρκούδας στην Πολωνία – Νεκρή 58χρονη
- Στη φυλακή ο ανήλικος για την παράσυρση της 16χρονης στη Λιοσίων
- Άγιος Δημήτριος: Πού κρύβονται τα μυστικά της δολοφονίας του 27χρονου – Το μοιραίο ραντεβού, ο καβγάς και το μαχαίρωμα







