Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στους αρχηγούς των κομμάτων έδωσε το εκλογικό νομοσχέδιο ο Μητσοτάκης

Στους αρχηγούς των κομμάτων έδωσε το εκλογικό νομοσχέδιο ο Μητσοτάκης

Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το εκλογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με στόχο τη Δευτέρα να κατατεθεί στη βουλή και στις 22 Ιανουαρίου, -λίγο πριν ο κ. Μητσοτάκης αναχωρήσει για το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός- να έχει ψηφιστεί.

Στα χέρια των αρχηγών των κομμάτων παρέδωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εκλογικό νομοσχέδιο για την επαναφορά την ενισχυμένης αναλογικής.

Μάλιστα σε λίγη ώρα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το εκλογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με στόχο τη Δευτέρα να κατατεθεί στη βουλή και στις 22 Ιανουαρίου, -λίγο πριν ο κ. Μητσοτάκης αναχωρήσει για το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός- να έχει ψηφιστεί.

Σύμφωνα την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης «επέμεινε στην ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα».

Γιατί είπε όχι η Φώφη

Ουσιαστικά η κυβέρνηση προχωρά άμεσα τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ψήφιση του εκλογικού νόμου μετά και το οριστικό όχι που είπε στον κ. Μητσοτάκη και η Φώφη Γεννηματά.

Η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε κατά τη συνάντησή της με τον κ. Μητσοτάκη τη διαφωνία της με το ανώτατο όριο των 50 εδρών μπόνους στο πρώτο κόμμα αν συγκεντρώσει 40% που είναι η κυβερνητική πρόταση. Μάλιστα η κα Γεννηματά επέμεινε στη θέση για κλιμακωτό μπόνους με ανώτατο όριο τις 35 έδρες στο πρώτο κόμμα εφόσον συγκεντρώσει 40% και πάνω.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αμετακίνητος στην κυβερνητική θέση για τις 50 έδρες μπόνους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά της επαναφοράς της ενισχυμένης αναλογικής έχουν ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25. Μάλιστα στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε ότι θέλει μονοκομματικές κυβερνήσεις, ενώ κάθετη διαφωνία στην ενισχυμένη αναλογική εξέφρασε και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Δεν δεσμεύτηκε ο Βελόπουλος

Λογικώς εχόντων των πραγμάτων και με τα σημερινά δεδομένα ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί μόνο με τις ψήφους των 158 βουλευτών της ΝΔ. Αν και βέβαια ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» σημείωσε πως θα εξετάσει την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο και μετά θα εκφράσει άποψη.

Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που το εκλογικό νομοσχέδιο δεν συγκεντρώνει τις 200 ψήφους, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και ο νέος νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Το γεγονός αυτό πυροδοτεί εκλογικά σενάρια.

Ταυτόχρονα όμως η ψήφιση στη βουλή του νέου εκλογικού νόμου ως τις 22 Ιανουαρίου, δείχνει ότι βαδίζουμε και στην αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος θα έχει εκλεγεί ως τις 13 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με τις ως τώρα κυβερνητικές προθέσεις αναμένεται να ανακοινωθεί μόλις ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024