Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προεδρικές εκλογές στην Κροατία: Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Προεδρικές εκλογές στην Κροατία: Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Οι Κροάτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τις αβέβαιες προεδρικές εκλογές όπου η απερχόμενη συντηρητική πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) θα πρέπει να προσελκύσει τη ριζοσπαστική δεξιά, αν θέλει να επικρατήσει έναντι του σοσιαλδημοκράτη πρώην πρωθυπουργού, η υποψηφιότητα του οποίου συνιστά σοβαρή πρόκληση

Οι Κροάτες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τις αβέβαιες προεδρικές εκλογές όπου η απερχόμενη συντηρητική πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) θα πρέπει να προσελκύσει τη ριζοσπαστική δεξιά, αν θέλει να επικρατήσει έναντι του σοσιαλδημοκράτη πρώην πρωθυπουργού, η υποψηφιότητα του οποίου συνιστά σοβαρή πρόκληση.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται μερικές ημέρες μετά την ανάληψη από την Κροατία της εκ περιτροπής προεδρίας μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που καλείται να διαχειριστεί τη μετά Brexit εποχή.

Ο πρώτος γύρος έδειξε τη δυναμική άνοδο της σκληρής δεξιάς σε μια χώρα που υφίσταται την πίεση των μεταναστών στα σύνορά της και είναι αντιμέτωπη όπως και οι γείτονές της στα Βαλκάνια με μια μαζική έξοδο των κατοίκων της καθώς και με μια ενδημική διαφθορά.

Τα 3,8 εκατομμύρια των ψηφοφόρων καλούνται να επιλέξουν μεταξύ δύο οραμάτων για τη χώρα αυτή που βρέχεται από την Αδριατική: την «αυθεντική Κροατία» που η απερχόμενη συντηρητική πρόεδρος Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβις, 51 ετών, δηλώνει ότι εκπροσωπεί και την «κανονική Κροατία» που υπόσχεται ο σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Τετάρτη η εφημερίδα 24Sata προέβλεψε μάχη στήθος με στήθος, δίνοντας στον Μιλάνοβιτς του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) προβάδισμα με ποσοστό κοντά στο 40%. Ποσοστό 21% των ψηφοφόρων παρέμενε αναποφάσιστο.

Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών HDZ προηγείται σε δημοτικότητα έναντι του SDP.

Ο Μιλάνοβιτς απέσπασε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο στις 22 Δεκεμβρίου, λαμβάνοντας 29,55%, ενώ η Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς έλαβε 26,65%.

Οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι είχαν δύο τηλεοπτικές μονομαχίες μεταξύ των δύο γύρων, τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Οι κάλπες κλείνουν στις 19.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) και οι προβλέψεις με βάση τις δημοσκοπήσεις εξόδου από την κάλπη αναμένονται λίγα λεπτά αργότερα.

Ο ρόλος του προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός στην Κροατία, αλλά μια νίκη θα στείλει ισχυρό μήνυμα υπέρ του HDZ ή του SDP — των μεγαλύτερων κομμάτων που κυριαρχούν στην κροατική πολιτική σκηνή– ενόψει των βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο του 2020.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024