Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα η υπογραφή του EastMed - Τα μηνύματα Αθήνας, Κύπρου, Ισραήλ στην Αγκυρα

Απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα η υπογραφή του EastMed – Τα μηνύματα Αθήνας, Κύπρου, Ισραήλ στην Αγκυρα

Ένα 24ωρο πριν από τη συνάντηση της Αθήνας και την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, η Αθήνα, η Λευκωσία και το Ισραήλ στέλνουν τα μηνύματά τους στην Αγκυρα.

Με μήνυμα αποφασιστικότητας για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων τους έναντι των τουρκικών προκλήσεων, Αθήνα, Λευκωσία και Ισραήλ συνυπογράφουν αύριο, Πέμπτη 2 Ιανουαρίου, τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed.

Αναστασιάδης: Δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση η ΑΟΖ

Με αφορμή την υπογραφή της Συμφωνίας αύριο στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης παραχώρησε συνέντευξη στον Φιλελεύθερο της Κύπρου, στην οποία υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η τριμερής συμφωνία για τον EastMed.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Αναστασιάδης τονίζει ότι η συμφωνία δείχνει την ισχυρή πολιτική βούληση των εμπλεκομένων κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στέλνει το μήνυμα πως δεν αποδέχονται τις έκνομες ενέργειες και τα τετελεσμένα που η Τουρκία επιδιώκει.

Παράλληλα ο κ. Αναστασιάδης υποδεικνύει ότι η συμφωνία της Κύπρου με Ελλάδα και Ισραήλ αποτελεί «μέτρο επιβεβαίωσης της κυριαρχίας των κρατών και της ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους στην Αποκλειστική Οικονομική τους Ζώνη».

Την ίδια ώρα ο ΠτΔ ξεκαθαρίζει ότι: Πρώτον, ενόσω εκκρεμεί η λύση του Κυπριακού δεν θα δεχθεί να τίθενται εν αμφιβόλω, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεύτερον, η ΑΟΖ ενός κυρίαρχου κράτους δεν μπορεί να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προς συζήτηση.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σηκώνει το γάντι που του έριξε η αντιπολίτευση καλώντας τον «να μην παραμυθιάζει τον λαό» και απαντά τονίζοντας πως ποτέ δεν λέχθηκε ότι «με την αυριανή συμφωνία τερματίζονται οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Και προχωρώντας ένα ακόμα βήμα αντιστρέφει τις κατηγορίες, υποδεικνύοντας πως «κάποιοι άλλοι ας μην παραμυθιάζουν τον λαό ότι αυτό που θα αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς είναι η υποχωρητικότητα της δικής μας πλευράς».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται και στις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη συνάντηση στο Βερολίνο. Σημειώνει πως η συμφωνία για τους όρους αναφοράς δεν έγινε κατορθωτή «όχι διότι μεταξύ μας δεν είχαμε συναντίληψη» αλλά «λόγω των παρεμβάσεων της Άγκυρας».

Αναφερόμενος στον Μουσταφά Ακιντζί επαναλαμβάνει ότι ο ίδιος πιστεύει «στις καλές προθέσεις» του Τουρκοκύπριου ηγέτη αλλά «την ίδια ώρα γνωρίζει τα περιθώρια μέσα στα οποία μπορεί να κινείται».

Τέλος, υποστηρίζει πως «είναι καιρός να σταματήσουν κάποιοι να αποδίδουν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επανέναρξη ή το ναυάγιο του διαλόγου». Και καταλήγει δηλώντας πως στο άμεσο μέλλον δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι στο Κυπριακό.

Ισραήλ: Στρατηγική επιλογή η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα

Ως έναν άξονα σταθερότητας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο με ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη περιγράφει τον EastMed ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» και την Αλεξάνδρα Φωτάκη, ο Αμράνι προβάλλει ως στρατηγική επιλογή του Ισραήλ την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα και σημειώνει τις μεγάλες προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας.

Ακόμη χαρακτηρίζει τις κινήσεις της Τουρκίας μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τις στοχεύσεις της στην περιοχή, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στην Αγκυρα ότι δεν είναι ο μοναδικός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο…

Συγκεκριμένα, ο Γιόσι Αμράνι δήλωσε στα «ΝΕΑ»: «Ο EastMed είναι ένα σχέδιο που συζητείται εδώ και μερικά χρόνια. Θεωρώ ότι οι διαφορετικές μελέτες σκοπιμότητας που έχουν γίνει έχουν αποδείξει τη βιωσιμότητά του. Ο EastMed επιτρέπει στο Ισραήλ να εξαγάγει το αέριο που εξορύσσει στη θαλάσσια περιοχή του, επιτρέπει στην Ελλάδα να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη και, το πιο σημαντικό, δίνει επιλογές στην Ευρώπη. Για να γίνει πραγματικότητα πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία.

»Η σύνοδος της Πέμπτης, της 2ας Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ και του κύπριου προέδρου, είναι μια επαναβεβαίωση της δέσμευσης. Πρέπει να διατηρήσουμε το μομέντουμ και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το σχέδιο. Σε αυτή τη βάση συζητάμε επίσης και την ισορροπία και την ασφάλεια σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Ο EastMed είναι ένας άξονας σταθερότητας. Ελπίζουμε ότι θα ξεπεραστούν οι όποιες πολιτικές προκλήσεις στην περιοχή. Ο ΕastΜed δεν στρέφεται εναντίον κανενός, ιδίως της Τουρκίας.

»Ωστόσο καμία χώρα δεν θα έπρεπε να επιχειρεί να επιβάλει το όραμά της ή τις επιδιώξεις της για την περιοχή στους άλλους. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι ο ΕastΜed θα υλοποιηθεί και θα αποτελέσει έναν άξονα σταθερότητας και ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Σε ερώτηση για το εάν το Ισραήλ εξετάζει συνεργασία για κατασκευή αγωγού με την Τουρκία, ο πρέσβης του Ισραήλ απάντησε: «Στο παρελθόν είχαμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Δεν την αποκλείουμε ως εταίρο ή ως φίλο. Δυστυχώς η τουρκική κυβέρνηση ή ο τούρκος πρόεδρος έχουν κάνει τις επιλογές τους και αυτές οι επιλογές είναι πολύ ξεκάθαρες. Και το όραμά τους για την περιοχή ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα. Σε σχέση με το αέριο, η επιλογή που συζητείται προς το παρόν είναι ο EastMed και καμία άλλη. Και ελπίζω να κατασκευαστεί ο ΕastΜed και αν υπάρχουν και άλλα αποθέματα και δυνατότητες για εξαγωγές θα εξεταστούν, αλλά προς το παρόν υπάρχει ο ΕastΜed.»

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ο Γιόσι Αμράνι επισήμανε: «Θεωρώ ότι οι κινήσεις που κάνει η Τουρκία είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου και γίνεται συνεχώς πιο ξεκάθαρο το τι επιζητά στην περιοχή. Ωστόσο η Τουρκία δεν είναι ο μοναδικός παίκτης. Είναι ένας σημαντικός παίκτης, μια σημαντική χώρα, με ιστορία, κληρονομιά, παράδοση, έναν σημαντικό ρόλο στην περιοχή και όχι μόνο. Ωστόσο δεν είναι ούτε μοναχοπαίδι ούτε ο μοναδικός παίκτης στη γειτονιά. Υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις και συμφέροντα. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και όχι στον 17ο, τον 18ο ή τον 19ο.

Μητσοτάκης: Οι γεωπολιτικές προκλήσεις δεν μας φοβίζουν

Μήνυμα αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, λίγο πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας για τον EastMed.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε έμμεση αναφορά στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας πως «οι γεωπολιτικές προκλήσεις δεν μας φοβίζουν. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους.

»Έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα να αποκρούσουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Έχουμε πάνω από όλα ένα λαό ενωμένο αλλά και ώριμο. Σε μία εποχή όπου πολλές κοινωνίες βιώνουν μεγάλους εσωτερικούς διχασμούς, αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη».

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, o Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει με έναν διπλωματικό μαραθώνιο, ο οποίος περιλαμβάνει διεθνείς επαφές σε Ουάσινγκτον, Νταβός και Παρίσι.

Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στις 7 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον, όπου ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και η στάση της Τουρκίας, με την Ελλάδα να ζητά ξεκάθαρη στήριξη. Στα θέματα συζήτησης αναμένεται να είναι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, αλλά και ο αγωγός East Med, ο οποίος θα έχει υπογραφεί μόλις πέντε ημέρες πριν στην Αθήνα και χαίρει της στήριξης των ΗΠΑ.

Συζήτηση και για την κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Να σημειωθεί ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι που θέλουν οι Αμερικάνοι για να μεταφέρουν το δικό τους σχιστολιθικό αέριο και να κόψουν τον δρόμο στη Ρωσία για την Ευρώπη. Στο επίκεντρο αναμένεται να είναι η αμυντική συμφωνία, αναβάθμιση των F-16 αλλά και η κοινή παραγωγή drones.

Της συνάντησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο, θα ακολουθήσει το δείπνο που θα διοργανώσουν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Πενς και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού στις 8 Ιανουαρίου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εκεί θα γίνουν οι δηλώσεις που θα δείξουν και την αμερικανική στάση.

Το Παρίσι θα είναι ο τελευταίος σταθμός του Ιανουαρίου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα μεταβεί στις 29 Ιανουαρίου και θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες. Δηλώνει εμφανώς την καλή σχέση με τον Εμανουέλ Μακρόν και τη στήριξη του Γάλλου προέδρου στις ελληνικές θέσεις, όπως αποτελεί το κρίσιμο ζήτημα της Λιβύης.

Η συνάντηση εκτιμάται ως ιδιαιτέρως σημαντική καθώς αφορά το κρίσιμο θέμα των ημερών για τη χώρας μας που είναι η τουρκική προκλητικότητα. Η Ελλάδα προσδοκά ότι στο πλευρό της Γαλλίας θα βρει έναν σημαντικό και ισχυρό σύμμαχο και αυτό δεν είναι απλή ελπίδα αλλά προοπτική με στέρεες βάσεις καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος από την πρώτη στιγμή έχει συγκρουστεί ανοιχτά με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης, σημαντικό για τη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είναι το γεγονός ότι στις αρχές Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 4 του μήνα, θα προηγηθεί η τετραμερής σύνοδος Ελλάδας – Γαλλίας – Αιγύπτου και Κύπρου με τη συμμετοχή των υπουργών εξωτερικών των τεσσάρων χωρών.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024