Η αστυνομία του Μαυροβουνίου έκανε χρήση δακρυγόνων αργά χθες το βράδυ, για να διαλύσει δεκάδες υποστηρικτές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που διαμαρτύρονταν για το νέο νόμο περί θρησκευτικών κοινοτήτων

Η αστυνομία του Μαυροβουνίου έκανε χρήση δακρυγόνων αργά χθες το βράδυ, για να διαλύσει δεκάδες υποστηρικτές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που διαμαρτύρονταν για το νέο νόμο περί θρησκευτικών κοινοτήτων.

Διαδηλωτές στη Ζέτα, έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, Ποντγκόριτσα, έριξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, τραυματίζοντας τέσσερις εξ αυτών, και χρησιμοποίησαν τον κορμό ενός δέντρου για να κλείσουν για λίγο το δρόμο που οδηγεί στο κύριο αεροδρόμιο του Μαυροβουνίου.

Στο κέντρο της πόλης, η αστυνομία έκανε επίσης χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει πλήθος που είχε συγκεντρωθεί κοντά στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό.

Σε τρεις άλλες πόλεις οι εκεί διαδηλώσεις έληξαν χωρίς επεισόδια.

Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν αφότου το Συμβούλιο Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της εκκλησίας στην οποία ανήκουν οι περισσότεροι από τις 620.000 κατοίκους του Μαυροβουνίου, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους πιστούς να «συγκεντρωθούν σε ναούς για να προσευχηθούν… και να δείξουν ότι δε θα υποκύψουμε στο καθεστώς του Μαυροβουνίου».

Σε δήλωσή της, η αστυνομία του Μαυροβουνίου κατηγόρησε τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ότι υποκινεί βιαιότητες.

«Δηλώσεις εκκλησιαστικών αξιωματούχων οδηγούν σε διασάλευση της δημόσιας τάξης και τραυματισμούς αστυνομικών» αναφέρεται στη δήλωση.

Βάσει του νέου νόμου, ο οποίος υιοθετήθηκε την Παρασκευή, οι θρησκευτικές κοινότητες πρέπει να αποδείξουν πως κατείχαν τις ιδιοκτησίες τους πριν από το 1918, όταν το Βασίλειο του Μαυροβουνίου ενώθηκε με το Βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων, του προκατόχου τής μετέπειτα Γιουγκοσλαβίας, η οποία έχει πλέον διαλυθεί.

Αν δεν μπορούν να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους, θα την παίρνει το κράτος.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία υποστηρίζει πως το κράτος του Μαυροβουνίου θέλει με αυτόν τον τρόπο να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία της, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται.

Η κύρια συμμαχία της αντιπολίτευσης του Μαυροβουνίου, το φιλοσερβικό Δημοκρατικό Μέτωπο, υποστηρίζει πως ο νόμος ευνοεί τη μικρή Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, η οποία δεν αναγνωρίζεται από άλλες μείζονες εκκλησίες, σε βάρος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία έχει περίπου 12 εκατομμύρια πιστούς, κυρίως στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία.

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, έχει κατηγορήσει τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία πως προωθεί φιλοσερβικές πολιτικές για να υπονομεύσει το Μαυροβούνιο, μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Μαυροβούνιο αποσπάστηκε από τη Σερβία το 2006.

Η Σερβία θέλει επίσης να ενταχθεί στην ΕΕ, όμως αρνείται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και έχει επιδιώξει να αναπτύξει σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι περισσότεροι Μαυροβούνιοι και οι Σέρβοι έχουν κοινή γλώσσα και εθνοτική προέλευση. Πολλοί Σέρβοι έχουν ρίζες στο Μαυροβούνιο και οικογένειες εκεί.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr