Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τα χαρτιά του στο Βήμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τα χαρτιά του στο Βήμα

Ο Πρωθυπουργός μιλάει αποκλειστικά στο ΒΗΜΑ για την κρίση με την Τουρκία, την επιλογή της Χάγης, το ραντεβού με τον Τραμπ, τον Πρόεδρο, τον εκλογικό νόμο και τους φόρους

Σε μια εκ βαθέων συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τα χαρτιά του για όλα τα θέματα της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής. Μιλά για το πώς οραματίζεται της δεκαετίας 2020 -2030 και θεωρεί ότι το νέο έτος θα είναι η «αφετηρία μιας δεκαετίας συνεχούς προόδου». Για να πετύχει η προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας, επισημαίνει, χρειάζεται «η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας γιατί τέτοιες προκλήσεις δεν αφορούν μόνον την ηγεσία».

Ο Πρωθυπουργός θέτει την ατζέντα για το 2020. Αναλύει πώς θα κινηθεί στην οικονομία καισ στη φορολογία. Τι θα κάνει για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και για ελάφρυνση των βαρών για τα κοινωνικά στρώματα που πιέστηκαν περισσότερο στη διάρκεια της κρίσης.

Αξιολογεί το κυβερνητικό σχήμα και εξηγεί πως αντιμετωπίζει τις αστοχίες και τα λάθη στο πρώτο εξάμηνο της δικής του διακυβέρνησης. Υπερασπίζεται τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τη δράση της ΕΛ.ΑΣ και απαντά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για αστυνομοκρατία. Επιπλέον στέλνει μήνυμα σε ακραίες ομάδες που βρίσκονται σε αναβρασμό εξαιτίας των αστυνομικών επιχειρήσεων σε καταλήψεις και άβατα, ότι «η τρομοκρατία δεν θα παταχθεί. Θα τσακιστεί!».

Για τις απεργίες και τις διαδηλώσεις σημειώνει ότι «πρώτο καθήκον της δημοκρατικής πολιτείας είναι να υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών». Και εκείνων που θέλουν να απεργήσουν και να διαδηλώσουν και των υπολοίπων που θέλουν να κινηθούν ελεύθερα στην πόλη.

Ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί τι θα κάνει με τον εκλογικό νόμο και πότε θα τον φέρει στη Βουλή. Εμμέσως θέτει και τα όρια της συναίνεσης με τα υπόλοιπα κόμματα, επισημαίνοντας ότι η επιλογή του προσώπου που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι δική του ευθύνη και μια «βαθιά προσωπική απόφαση».

Για πρώτη φορά, έπειτα από τις ευρωεκλογές, δεν αποφεύγει τις ερωτήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα και για την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, τονίζει ότι παρά την ένταση του τελευταίου διαστήματος η πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία, από την πλευρά της Ελλάδας θα μένει πάντα ανοιχτή. Επίσης αποκαλύπτει αν η προσφυγή στη Χάγη αποτελεί μια επιλογή την οποία εξετάζει και τι αναμένει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στη συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου και σε ένα κομμάτι της ατζέντας που θα τεθεί στη συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει και νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024