Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Τι πρέπει να κάνετε για να μην χάσετε την έκπτωση φόρου

Ηλεκτρονικές αποδείξεις : Τι πρέπει να κάνετε για να μην χάσετε την έκπτωση φόρου

Η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και έως τότε οι φορολογούμενοι προκειμένου να μην χάσουν την έκπτωση φόρου πρέπει να έχουν καλύψει τα όρια που προβλέπει ο νόμος όπως αυτός ισχύει για τελευταία φορά φέτος.

Περιθώριο τριών ημερών για να αποφύγουν την επιβάρυνση με επιπλέον φόρο έχουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να συλλέξουν ηλεκτρονικές αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύψουν συγκεκριμένες  δαπάνες , αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών, προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα ετήσιας έκπτωσης φόρου εισοδήματος 1.900-2.100 ευρώ.

Η προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και έως τότε οι φορολογούμενοι προκειμένου να μην χάσουν την έκπτωση φόρου πρέπει να έχουν καλύψει τα όρια που προβλέπει ο νόμος όπως αυτός ισχύει για τελευταία φορά φέτος.

Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις

Οι υπόχρεοι θα πρέπει στο σύνολο του 2019 να έχουν κάνει το 10% των δαπανών τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking εάν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ. Αντίστοιχα , για εισόδημα από 10.001 -30.000 ευρώ το 15% του εισοδήματος τους  και το 20% για εισόδημα από 30.001 ευρώ και πάνω.

Στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δεν θα καταφέρουν έως το τέλος του χρόνου να καλύψουν το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, θα δουν το ποσό που δεν έχει καλυφθεί να φορολογείται με συντελεστή 22%. Εάν για παράδειγμα ένας φορολογούμενος πρέπει να καλύψει ποσό 3.500 ευρώ και εμφανιστεί μετά το τέλος του έτους να έχει καλύψει ποσό 2.500 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών θα επιβαρυνθεί με φόρο 22% για τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει 220 ευρώ επιπλέον φόρο ως «πέναλτι» για την μη κάλυψη του απαιτούμενου ποσού.

Προκειμένου  οι φορολογούμενοι να αποφύγουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο θα πρέπει να ελέγξουν μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών αν οι πληρωμές που έχουν κάνει ηλεκτρονικά καλύπτουν το εισόδημα τους.

Επίσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν και αν οι αγορές που έχουν κάνει αφορούν προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες περιλαμβάνονται στη λίστα με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που προβλέπονται.

Η λίστα με τις e-αποδείξεις

Η λίστα με τις e-αποδείξεις περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα.

Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Από τη λίστα εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.

Να σημειωθεί ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά που ισχύει η συγκεκριμένη κλίμακα υπολογισμού των απαιτούμενων ηλεκτρονικών συναλλαγών.

inSports

Περιζήτητος ο Πινέδα – Ομάδες στο Μεξικό ψάχνουν τρόπο να τον επαναπατρίσουν

Νέα μεξικάνικα δημοσιεύματα εμπλέκουν το όνομα του Ορμπελίν Πινέδα στα ρεπορτάζ της Μοντερέι και της Αμέρικα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024