Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κατασχέσεις : Τι πρέπει να κάνετε άμεσα αν χρωστάτε

Κατασχέσεις : Τι πρέπει να κάνετε άμεσα αν χρωστάτε

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία να αυξάνονται οι κατασχέσεις έρχονται όλο και πιο κοντά

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία να αυξάνονται και με τους φορολογούμενους να κάνουν «στάση πληρωμών φόρων» οι κατασχέσεις έρχονται όλο και πιο κοντά.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πιέζει τους οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση, μέσω μηνυμάτων, τα οποία εάν δεν έχουν αποτέλεσμα, προβαίνει στις κατασχέσεις.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 οι οφειλέτες με πέντε κινήσεις μπορούν να «αμυνθούν» απέναντι στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της εφορίας, πρωτίστως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Οι άμυνες για τις κατασχέσεις

Με τη νέα πάγια ρύθμιση θα μπορούν να εξοφλούνται τμηματικά σε έως και 24 ή 48 μηνιαίες δόσεις όλες οι οφειλές προς την Εφορία που θα βεβαιώνονται από την 1η-1-2020 και μετά.

– Στη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν:

* Όσοι φορολογούμενοι χρωστούν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου που βεβαιώθηκαν στα ονόματά τους εντός του 2019, αλλά δεν έχουν εντάξει τις οφειλές τους αυτές στην ισχύουσα σήμερα πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να ρυθμίσουν τις συγκεκριμένες οφειλές σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις με τους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας πάγιας ρύθμισης.

* Όσοι φορολογούμενοι βαρύνονται με παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και τα έχουν αφήσει αρρύθμιστα. Και οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να καταβάλουν τα χρέη τους σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις εάν αυτά προέρχονται από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ή άλλους τακτικά επιβαλλόμενους φόρους ή μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις αν τα εν λόγω χρέη προέρχονται από φόρους κληρονομιάς ή από φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα ή από άλλες έκτακτες αιτίες.

Ο οφειλέτης που επιθυμεί να αποφύγει τον κλοιό των αναγκαστικών μέτρων εκτός από την πάγια ρύθμιση έχει τις εξής δυνατότητες:

Υποβολή αίτησης προς τον προϊστάμενο της εφορίας για μείωση του ποσού που υπόκειται σε κατάσχεση. Ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να ζητήσει τη μείωση του ποσοστού του μισθού του που παρακρατείται, εφόσον αποδείξει ότι υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί λόγοι που υπαγορεύουν τη μείωση αυτή

 Τμηματική αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους ανά μη τακτά διαστήματα με την καταβολή ποσών «έναντι», ιδίως αν το ποσό του χρέους υπερβαίνει κατά πολύ τα 500 ευρώ

Πώληση ακινήτου περιουσιακού στοιχείου και η απόδοση μέρους ή ολόκληρου του εισπραττόμενου τιμήματος για την αποπληρωμή της οφειλής. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης επιλέγει μόνος του ποιο ακίνητο περιουσιακό του στοιχείο θα πουλήσει.

– Ασφάλιση των τακτικά καταβαλλόμενων μέσω τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων και λοιπών ασφαλιστικών επιδομάτων και παροχών μέσω της δήλωσης του βασικού τραπεζικού λογαριασμού του οφειλέτη ως «ακατάσχετου».

Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά στα ποσά καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα.

,Για να ισχύσει το ακατάσχετο αυτό όριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά σχετική δήλωση στο Taxisnet.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024