Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μάρτιν Σκορσέζε μιλάει ανοιχτά για τον «Joker»

Ο Μάρτιν Σκορσέζε μιλάει ανοιχτά για τον «Joker»

Τι διαπιστώνει ο Μάρτιν Σκορσέζε για τον «Joker» του Τοντ Φίλιπς

H ταινία «Joker» προσεγγίζει τον πιο διάσημο villain κόμικ χαρακτήρα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα στη μεγάλη οθόνη.

Με ελάχιστες αναφορές στο σύμπαν της DC, κι έναν «σαρωτικό» Χοακίν Φίνιξ που φαίνεται να εξασφαλίζει προβάδισμα στην κούρσα των φετινών βραβείων Όσκαρ, στην κατηγορία Α’ ανδρικού ρόλου.

Αυτή η διαφορετική σκηνοθετική προσέγγιση που υιοθέτησε ο Τοντ Φίλιπς για να διηγηθεί την ιστορία του Joker, και η οποία έτυχε θερμής υποδοχής αλλά και μεγάλης αποδοχής από κοινό και κριτικούς, σχολιάστηκε πρόσφατα και από τον διάσημο αμερικανό σκηνοθέτη, Μάρτιν Σκορσέζε.

Αναφορά στον Σκορσέζε

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μετά την κυκλοφορία της ταινίας «Joker» βρήκαν αρκετές ομοιότητες με τα φιλμ του Μάρτιν Σκορσέζε «Ο Βασιλιάς της Κωμωδίας» (1983), για έναν μοναχικό τύπο που εξιδανικεύει ένα τηλεοπτικό κόμικ και «Ο Ταξιτζής» (1978), για ένα μοναχικό αυτόκλητο τιμωρό που ζει στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα το όνομα του Σκορσέζε αρχικά είχε συζητηθεί προκειμένου να συμμετέχει ως παραγωγός της ταινίας «Joker», μία συνεργασία που ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Guardian, ο Μάρτιν Σκορσέζε δήλωσε ότι «δεν ήθελε να εμπλακεί» με την ταινία «Joker» , αλλά διαπίστωσε ότι το ψυχολογικό θρίλερ του Τοντ Φίλιπς είναι επηρεασμένο από δικές του ταινίες.

Συγκεκριμένα ερωτηθείς για τη γνώμη του για την ταινία, ο σκηνοθέτης είπε ότι «γοητεύτηκε από το γεγονός ότι ταινία του Τοντ Φίλιπς  έχει ξεκάθαρες επιρροές από ταινίες του όπως το «The King of Comedy» (Ο Βασιλιάς της Κωμωδίας) και το «Taxi Driver» (Ο Ταξιτζής)».

Ο Μάρτιν Σκορσέζε είπε ότι εντυπωσιάστηκε κυρίως από το γεγονός ότι η ταινία έχει επιρροή από το φιλμ «Ο Βασιλιάς της Κωμωδίας», επειδή πάντα επισήμανε ότι «το μοναδικό μέρος, στο οποίο εκτιμήθηκε η συγκεκριμένη ταινία του είναι η Βρετανία».

Στη συνέντευξή του ο Μάρτιν Σκορσέζε διευκρίνισε: «Δεν ήθελα να ασχοληθώ με την ταινία Joker».

Ο Joker χωρίς τον Σκορσέζε

Όταν είχαν κυκλοφορήσει οι πρώτες πληροφορίες για την ταινία «Joker» η σημαντικότερη ίσως ήταν εκείνη που ήθελε στον Σκορσέζε να εμπλέκεται στην παραγωγή και πιθανώς στη σκηνοθεσία της. Ακουγόταν, μάλιστα, ότι η εταιρεία παραγωγής ήθελε τον Σκορσέζε με την πιθανότητα μαζί του να έρθει και ο αγαπημένος του, Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Ο «Joker» πήρε επίσημα το πράσινο φως για να ξεκινήσει την παραγωγή περίπου έναν χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2018, αλλά πλέον το όνομα του Σορσέζε δεν βρισκόταν ανάμεσα στους συντελεστές.

Τι συνέβη;

Όπως ο ίδιος ο σκηνοθέτης ανέφερε, σκεφτόταν σοβαρά το project επί τέσσερα χρόνια, αλλά τελικά αποφάσισε να το αφήσει λόγω έλλειψης χρόνου, καθώς όλο αυτό το διάστημα ο ίδιος ετοίμαζε τον πολυαναμενόμενο «Ιρλανδό».

«Γνωρίζω την ταινία πολύ καλά. Γνωρίζω τον σκηνοθέτη πολύ καλά. Το σκέφτηκα αρκετά μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια και αποφάσισα ότι δεν είχα τον χρόνο να το κάνω.

Οι λόγοι που δεν ενεπλάκην ήταν προσωπικοί. Ωστόσο, γνωρίζω το σενάριο πολύ καλά. Έχει πραγματική ενέργεια και τον Χοακίν Φίνιξ. Είναι μία αξιοσημείωτη δουλειά», έχει δηλώσει ο Σκορσέζε.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο σκηνοθέτης προβληματίστηκε από ένα ακόμα στοιχείο της ταινίας, το ίδιο στοιχείο που έκανε και τον Φίνιξ να μην είναι σίγουρος για τον ρόλο σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Συγκεκριμένα, ο Σκορσέζε σχολίασε:

«Εν τέλει, εγώ δεν ξέρω αν θα έκανα το επόμενο βήμα με αυτόν τον χαρακτήρα, ώστε να εξελιχθεί σε έναν χαρακτήρα comic.  Εξελίσσεται σε κάτι αποδομημένο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακή τέχνη, απλά δεν κάνει για εμένα.

Οι ταινίες υπερηρώων, όπως έχω ξαναπεί, είναι μία ακόμα μορφή τέχνης. Δεν είναι εύκολο να τις κάνεις. Υπάρχουν αρκετοί πολύ ταλαντούχοι άνθρωποι που κάνουν καλή δουλειά με αυτές και πολλοί νέοι άνθρωποι που πραγματικά τις απολαμβάνουν».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024