Επεσαν οι υπογραφές στις συμβάσεις ανάμεσα στο αλβανικό κράτος και την ιταλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ENI για έρευνες υδρογονανθράκων στο θαλάσσια τεμάχιο Ντουμρέα της Αλβανίας.

Επεσαν οι υπογραφές στις συμβάσεις ανάμεσα στο αλβανικό κράτος και την ιταλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ENI για έρευνες υδρογονανθράκων στο θαλάσσια τεμάχιο Ντουμρέα της Αλβανίας.

«Σημαντική στιγμή»

Ο πρωθυπουργός της χώρας Εντι Ράμα τη χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική στιγμή στον τομέα των υδρογονανθράκων και το οικονομικό μέλλον της Αλβανίας».

Σε ομιλία του κατά την τελετή υπογραφής, ο Ράμα αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις της χώρας του με την Ιταλία στον τομέα αναζήτησης ορυκτού πλούτου.

«Η σημερινή αποτελεί συνέχεια της ιστορίας που ξεκίνησε από το 1903, όταν ήμασταν ακόμη μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τότε είχαν έρθει για πρώτη φορά ιταλοί μηχανικοί για να διερευνήσουν το υπέδαφός μας», είπε ο αλβανός πρωθυπουργός.

«Η ευνοϊκότερη σύμβαση»

Κάνοντας αναδρομή στις σχέσεις της χώρας του με την Ιταλία στον τομέα των ερευνών κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ο Ράμα έφθασε στη σύγχρονη πραγματικότητα.

«Από την πρώτη στιγμή μετά την πτώση της δικτατορίας υπήρξε ενδιαφέρον από την ENI για έρευνα στον υποθαλάσσιο χώρο της Αλβανίας. Ωστόσο, χρειάστηκαν 30 χρόνια για να έχουμε σήμερα όχι μόνο σύμβαση με την ENI, από την άποψη του οικονομικού οφέλους για την Αλβανία, αλλά και την καλύτερη και ευνοϊκότερη που έχει συναφθεί» τόνισε.

«Ξεκινούν αμέσως»

Και συμπλήρωσε: «Για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα τους φίλους Ιταλούς που κράτησαν πολύ ανοικτή και εποικοδομητική στάση απέναντι στο αίτημά μας, ώστε να έχουμε μεγαλύτερο άμεσο όφελος από τις προηγούμενες συμβάσεις για το κράτος».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επισήμανε, ακόμη, ότι οι έρευνες θα αρχίσουν αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας και εξέφρασε την αισιοδοξία πως το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό τόσο για το κράτος όσο και για την ίδια την ιταλική εταιρεία.

Πηγή: ata.gov.al, echedoros-a.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr