Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαρουφάκης : Με τον προϋπολογισμό σχεδιάζεται μια πορεία που καθηλώνει τη χώρα μας

Βαρουφάκης : Με τον προϋπολογισμό σχεδιάζεται μια πορεία που καθηλώνει τη χώρα μας

Τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων στηλίτευσε μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την ομιλία του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020

Τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων στηλίτευσε μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την ομιλία του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 τόνισε πως «λογικά, πρέπει να συμφωνείτε ότι ζούμε σε χρεοδουλοπαροικία, ότι μόνο η αναδιάρθρωση χρέους θα μας οδηγήσει σε ανάκαμψη και προκοπή. Αλλά η τρόικα δεν την συζητάει κι εσείς δεν την ζητάτε» ανέφερε προς τη ΝΔ.

«Ο προϋπολογισμός δεν είναι νούμερα. Είναι αριθμοί που συμπυκνώνουν τις ευχές των κυβερνώντων και αποκρύπτουν τις κακουχίες των ανίσχυρων» τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής.

Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε αρκετές φορές σε χρεοδουλοπαροικία, τονίζοντας πως «παραμένει και γι αυτό οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας δίνουν investment grade». «Και γι αυτό το λόγο δεν μας βάζει στην ποσοτική χαλάρωση η ΕΚΤ» τόνισε.

«Κύριε Σταϊκούρα, με τον “Ηρακλή”, τις εγγυήσεις θα τις καταγράψετε στο χρέος; Και αν όχι, δεν πρέπει να το καταγράψετε;»

«Αγνοείτε την τρικυμία που έρχεται»

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό που ψηφίζεται υπογράμμισε ότι «με τον προϋπολογισμό σας αποκρύπτετε το που βρισκόμαστε και αγνοείτε εκουσίως την τρικυμία που έρχεται και σχεδιάζετε μια πορεία που άλλη μια χρονιά καθηλώνει τη χώρα μας στη μη βιωσιμότητα».

«Το ελληνικό κράτος δεν είναι κανονικό κράτος γιαυτό και εσείς δεν είστε οι πραγματικοί κυβερνήτες. Το πηδάλιο είναι στα χέρια άλλων, που το κινούν με τηλεκοντρόλ από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη» τόνισε σε άλλο σημείο.

Στη συνέχεια και απευθύνοντας ξανά το λόγο προς τα μέλη της κυβέρνησης, είπε πως «απόψε την ώρα που θα χειροκροτάτε, κρατήστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι σε 12, 24 μήνες θα τον έχετε αποκηρύξει, όπως συνέβη με κάθε προϋπολογισμό της τελευταίας δεκαετίας».

«Ο προϋπολογισμός μας αποτελεί κορύφωση μιας δεκαετούς απατηλής απόκρυψης μιας τετραπλής χρεοκοπίας» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, είπε ότι «η ανάκαμψη είναι πλασματική, στηρίζεται στα συντρίμμια της κοινωνίας», ενώ πρόσθεσε πως «έχουμε αποτελμάτωση δαπανών για υγεία, παιδεία κλπ».

Ακόμα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι «λογικά, πρέπει να συμφωνείτε ότι ζούμε σε χρεοδουλοπαροικία, ότι μόνο η αναδιάρθρωση χρέους θα μας οδηγήσει σε ανάκαμψη και προκοπή. Αλλά η τρόικα δεν την συζητάει κι εσείς δεν την ζητάτε» ανέφερε προς τη ΝΔ.

«Ευχολόγιο μια ακόμη μνημονιακής κυβέρνησης»

«Ο προϋπολογισμός σας κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ακόμη ένα ευχολόγιο, ακόμη μιας μνημονιακής κυβέρνησης. Έχουμε υψηλό χρέος, έχουμε έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών – στα έξι δισ. ευρώ-, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 6,7 δισ. ευρώ και αρνητικές καθαρές επενδύσεις. Βρισκόμαστε στη δέκατη χρονιά αρνητικών επενδύσεων», συνέχισε.

«Κρύβεστε πίσω από την ανεύθυνη υπακοή. Ήταν εξαιρετική η κίνησή σας κύριε Μητσοτάκη να συναντήσετε την κ. Λαγκάρντ. Δεν ξέρω γιατί συζητήσατε, αλλά αναρωτιέμαι αν συζητήσατε αυτό που έπρεπε. Όπως έκανα εγώ το 2015. Μου είπε ότι τα 56 δισ. ευρώ του πρώτου μνημονίου με το υψηλό επιτόκιο, θα έπρεπε να κουρευτεί άμεσα. Και επέμενε η ίδια και ο κ. Τόμσεν πως αυτό είναι προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη. Αλλά εσείς συζητήσατε για την πλήρη ρευστοποίηση των εγγυήσεων. Τους δώσατε γη και ύδωρ. Επιλέγετε τη λιτότητα, ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική», υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης, κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά της κυβέρνησης.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024