Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το χρήμα, ο μηδενικός τόκος και το άλμα

Το χρήμα, ο μηδενικός τόκος και το άλμα

Kοινή είναι η πεποίθηση ότι προϊόντος του χρόνου η ελληνική οικονομία βελτιώνει συνεχώς τη θέση της, όπως μαρτυρούν τα στατιστικά στοιχεία και η επίδοση των περισσοτέρων δεικτών της οικονομικής δραστηριότητας

Kοινή είναι η πεποίθηση ότι προϊόντος του χρόνου η ελληνική οικονομία βελτιώνει συνεχώς τη θέση της, όπως μαρτυρούν τα στατιστικά στοιχεία και η επίδοση των περισσοτέρων δεικτών της οικονομικής δραστηριότητας.

Τελευταίως έχει καταγραφεί αξιοσημείωτη πρόοδος στην αγορά ακινήτων, παρατηρείται σημαντική αύξηση στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, οι τιμές επίσης έχουν ανακάμψει και όλα βεβαιώνουν ότι η ζήτηση αυξάνεται ραγδαία. Παλαιά και ξεχασμένα ακίνητα αποκτούν νέους δραστήριους ιδιοκτήτες, οι ανακαινίσεις είναι στο φόρτε τους, όλος ο κλάδος της οικοδομής φανερώνει τάσεις αναγέννησης. Επιπλέον, παρατηρείται ζήτηση παλαιών και νέων αποθηκευτικών χώρων, κάτι που δηλώνει αύξηση των αναγκών του εμπορίου, όπως επιβεβαιώνεται τόσο από την καταγραφόμενη αύξηση της κατανάλωσης όσο και από τα σημάδια ενίσχυσης της βιομηχανικής παραγωγής τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους.

Αντιστοίχως ο τουριστικός τομέας έχει καταστεί διεκδικήσιμος, η αγορά των ξενοδοχείων αποδεικνύεται κινητική, το ενδιαφέρον πολλαπλασιάζεται και οι αγοραπωλησίες επίσης.

Ενθαρρυντική είναι και η παρατηρούμενη αυξημένη κερδοφορία των επιχειρήσεων. Κατά τα φαινόμενα ο έλεγχος του κόστους και η βαθιά προσαρμογή των προηγούμενων χρόνων κατέστησαν τις διασωθείσες από την κρίση επιχειρήσεις ισχυρότερες, χρηματοδοτικά πιο ανεξάρτητες και ικανότερες στην ανάληψη πρωτοβουλιών. Κοινώς, όλα τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία αποκτά σιγά-σιγά βηματισμό, προκαλεί ευρύτερο ενδιαφέρον και κινητοποιεί δυνάμεις, εγχώριες και ξένες.

Ο κύκλος των μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων επίσης που άνοιξε στην Ευρώπη και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα συνιστά από μόνος του ξεχωριστό κίνητρο.

Οπως λένε οι γνωρίζοντες το φαινόμενο των αρνητικών επιτοκίων δεν είναι παροδικό, θα κρατήσει χρόνια, ήρθε για να μείνει στην Ευρώπη και αναγκαστικά θα επηρεάσει τις τάσεις στην ελληνική οικονομία. Και αυτό γιατί το χρήμα δεν θα έχει τόκο, η αποθησαύρισή του στην τράπεζα θα κοστίζει αντί να αποδίδει. Με άλλα λόγια είτε θα πρέπει να καταναλωθεί είτε να επενδυθεί. Υπό αυτή την έννοια η χρηματοοικονομική συγκυρία των αρνητικών επιτοκίων μπορεί να στηρίξει πραγματικά μια αλυσίδα επενδύσεων, να προσδώσει χαρακτηριστικά κύματος στο σημερινό σκίρτημα της οικονομικής δραστηριότητας. Και έτσι να δημιουργήσει όντως ατμόσφαιρα πραγματικής αναγέννησης της ελληνικής οικονομίας.

Προφανώς είναι ζήτημα να πεισθούν οι ιδιώτες, οι έχοντες και κατέχοντες, ότι πράγματι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το διεκδικούμενο επενδυτικό και αναπτυξιακό άλμα. Και αυτό κατά βάση είναι έργο της κυβέρνησης. Δική της είναι η ευθύνη να βεβαιώσει Ελληνες και ξένους για τους κανόνες και τη σταθερότητα των πολιτικών και οικονομικών συνθηκών.

Sports in

Στη «χρυσή βίβλο» της UEFA o Ολυμπιακός!

Η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει πια δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024