Σε μία περίοδο όπου το θέμα της μεταμόσχευσης έχει ξανάρθει στο προσκήνιο, παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί μία γυναίκα από την Ηλεία η οποία χάρισε στον σύζυγό της το ένα από τα δύο νεφρά της.

Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία αγάπης ενός ζευγαριού, της 42χρονης Δέσποινας Ιωσηφίδου και του 43χρονου Γιώργου Παλυβού από την Ανάληψη του Δήμου Ήλιδας.

Πριν από λίγους μήνες, έγινε με απόλυτη επιτυχία η μεταμόσχευση νεφρού στον νεαρό άνδρα στην Αθήνα και την Νεφρολογική Κλινική του Λαϊκού Γενικού Νοσοκομείου.

Η μετεγχειρητική πορεία του λήπτη εξελίσσεται άριστα, όπως και της δότριας συζύγου του. Και οι δύο σήμερα μαζί το επτάχρονο παιδί τους απολαμβάνουν στην Αμαλιάδα οικογενειακές στιγμές.

Το χαμογελαστό ζευγάρι άνοιξε την καρδιά του και μίλησε στην «Πατρίς» για την περιπέτειά του που είχε αίσιο τέλος με την πράξη αγάπης της συζύγου προς τον «εαυτό της» όπως αποκαλεί η ίδια τον σύζυγό της.

Η φράση του Γιώργου «στις 22 Ιουλίου του 2019 είναι τα δεύτερα γενέθλιά μου» τα λέει όλα…

Η γνωριμία του ζευγαριού

Ο Γιώργος από το πρώτο διάστημα της γνωριμίας τους εξομολογείται στην Δέσποινα το πρόβλημά του που παρουσιάστηκε από την πρώτη μέρα που ήρθε στη ζωή: πολυκυστική νόσος των νεφρών, νόσος που είναι κληρονομική και το ίδιο μεγάλο πρόβλημα είχε και η μητέρα του που απεβίωσε.

Η Δέσποινα όχι μόνο κατανοεί το πρόβλημά του αλλά δηλώνει έτοιμη να τον στηρίξει μέσα από την σχέση τους.

Το 2012 κάνουν πολιτικό γάμο και το 2018 θρησκευτικό ενώ ήδη έχουν αποκτήσει ένα παιδί που σήμερα είναι επτά ετών.

Ο Γολγοθάς

Ο Γιώργος Παλυβός το 2015 αρχίζει τις αιμοκαθάρσεις. Την ίδια χρονιά πεθαίνει και ο πατέρας του.

Ο Γιώργος και η Δέσποινα έχουν έρθει από την Αθήνα στην Αμαλιάδα αναζητώντας καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στο Νοσοκομείο του Πύργου γίνονται οι αιμοκαθάρσεις, μια διαδικασία επώδυνη.

Η σύζυγός του Δέσποινα βρίσκεται διαρκώς δίπλα του. Συχνά του λέει πως είναι διατεθειμένη να του χαρίσει το νεφρό της, κάτι που ήδη έχει συζητήσει με γιατρούς και έχει κάνει ειδικές εξετάσεις.

Ο Γιώργος συνεχίζει τις αιμοκαθάρσεις ώσπου στις 4 Δεκεμβρίου του 2018 έρχεται το άσχημο νέο: πρέπει να κάνει ολική νεφρεκτομή γιατί προκλήθηκε λοίμωξη.

Η κατάσταση είναι δραματική και η ζωή του Γιώργου κινδυνεύει. Του αφαιρούνται και τα δύο νεφρά. Επί 6 μήνες ο Γιώργος βιώνει καθημερινά δύσκολες καταστάσεις. Στο πλευρό του συνεχώς, η αγαπημένη του σύζυγος, Δέσποινα.

Η μεγάλη στιγμή

Η μεγάλη στιγμή έφθασε. Καλοκαίρι του 2017 και οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η Δέσποινα επιμένει να δώσει το νεφρό της για να σώσει τον «εαυτό της» όπως η ίδια αποκαλεί τον σύζυγό της.

«Δεν κομμάτι του εαυτού μου ο Γιώργος, είναι ο ίδιος μου ο εαυτός» λέει και βουρκώνει.

Η Δέσποινα έχει πάρει την μεγάλη απόφαση να χαρίσει ζωή στον άνδρα της.

Η μεταμόσχευση

Οι γιατροί έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις στη Δέσποινα και κρίνουν ότι μπορεί χωρίς κίνδυνο να γίνει δότης. Το ημερολόγιο δείχνει 22 Ιουλίου 2019. Είναι η μεγάλη μέρα. Η Δέσποινα μπαίνει στο χειρουργείο. «Όταν βρέθηκα στο φορείο για το χειρουργείο, σκεφτόμουν πολλά. Το παιδί μου, αν το ξανάβλεπα, τον Γιώργο αν θα πετύχαινε η επέμβαση. Ήταν δύσκολες στιγμές, ώσπου μπήκα στο χειρουργείο για την αφαίρεση νεφρού», εξομολογείται η Δέσποινα και δακρύζει.

Η χειρουργική επέμβαση στο Λαϊκό Νοσοκομείο στην Αθήνα αρχίζει και μετά από τρεις ώρες ολοκληρώνεται. Και έρχεται η σειρά του Γιώργου που περνά στο χειρουργείο για να πάρει το δώρο ζωής από τη γυναίκα του. «Με το φορείο περνάω δίπλα από τη γυναίκα μου που βρίσκεται ακόμη στο χειρουργικό κρεβάτι και σκέφτομαι: θα πάνε όλα καλά; Θα ξαναδώ τη γυναίκα μου και το παιδί μου;».

Τελικά όλα πήγαν καλά. Η μεταμόσχευση νεφρού ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.

«Εκείνη τη μέρα ήταν τα δεύτερα γενέθλιά μου…» λέει με δάκρυα ευγνωμοσύνης προς τη σύζυγό του ο Γιώργος.

Γράψτε το σχόλιό σας