Ενέργειες όπως το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή, τόνισε την Πέμπτη ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος. Η σημασία των πυλώνων σταθερότητας σε μια θάλασσα αστάθειας», που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Ελληνοαμερικάνικο Ινστιτούτο (American Hellenic Institute), ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ σημείωσε πως οι σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα είναι καλύτερες από ποτέ και πως πιστεύει ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς και οι υπόλοιπες συναντήσεις που θα έχει εκεί ο έλληνας πρωθυπουργός θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη άνθιση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε ότι «η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή».

Η συμπεριφορά της Τουρκίας

Για την τουρκική συμπεριφορά, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε πως παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της εισβολής στη Συρία ή την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 «… και εμείς και η Ελλάδα αναγνωρίζουμε πως πρέπει κατηγορηματικά η Τουρκία να παραμείνει προσηλωμένη στη Δύση και μέλος της νατοϊκής συμμαχίας».

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, τονίζοντας ότι «δημιούργησε εντάσεις στην περιοχή. Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό. Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή».

Και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι βλέπει την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.

Για το προσφυγικό

Αναφορικά με το προσφυγικό πρόβλημα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θαυμάζουν και σέβονται τη συμπόνια που οι Ελληνες έχουν δείξει στους πρόσφυγες σε αυτήν την πρωτοφανή ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση.

Επιπρόσθετα, τόνισε πως αυτό είναι πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πως η Ελλάδα σηκώνει πολύ περισσότερο βάρος από αυτό που της αναλογεί.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας