Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φορολογικό νομοσχέδιο : Εγκρίθηκε με τις ψήφους ΝΔ και Ελληνικής Λύσης

Φορολογικό νομοσχέδιο : Εγκρίθηκε με τις ψήφους ΝΔ και Ελληνικής Λύσης

Καταψήφισαν το φορολογικό νομοσχέδιο επί της αρχής, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Τι είπαν Τσακαλώτος και Βαρουφάκης

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και της «Ελληνικής Λύσης» εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το φορολογικό νομοσχέδιο. Το καταψήφισαν επί της αρχής, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

«Δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα της χώρας με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο. Όμως με αυτό το νομοσχέδιο είμαστε απολύτως συνεπείς σε όσα είχαμε πει προεκλογικά», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που πρόσθεσε ότι «όλα τα νοικοκυριά θα δουν μειώσεις φόρων».

Ο κ. Σταϊκούρας επικαλέστηκε τα στοιχεία του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, και υποστήριξε ότι με το σχέδιο νόμου και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα χαμηλότερα εισοδήματα θα δουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 23%, τα μεσαία εισοδήματα κατά 16% και τα υψηλότερα εισοδήματα κατά 7%.

Σταϊκούρας: Η φορολογική μας πολιτική δεν έχει ταξικό πρόσημο

«Η δική μας φορολογική και οικονομική πολιτική δεν έχει ταξικό πρόσημο, είναι για όλη την κοινωνία, είναι ανάπτυξη για όλους, κυρίως όμως για τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερος το 2020.

«Δεν υποστηρίζουμε ότι με αυτό το νομοσχέδιο λύνουμε όλα τα προβλήματα αλλά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της υπερφορολόγησης που καθηλώνει την ανάπτυξη», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Κάποια από τα άρθρα του νομοσχεδίου ωστόσο έτυχαν διακομματικής στήριξης. Ενδεικτικά, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι υπερψηφίζει 26 άρθρα, σε 20 άρθρα δηλώνει «παρών» και 21 άρθρα τα καταψηφίζει. «Αν είχαμε την τεκμηρίωση και τις απαντήσεις που ζητήσαμε θα είχαμε ψηφίσει και περισσότερα», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Αντιπαράθεση για τη μεσαία τάξη

«Κάνετε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης αλλά εσείς ακόμα δεν την έχετε ορίσει. Ποιος πρότεινε την τροπολογία που μειώνει την επιβάρυνση της μεσαίας τάξης των ιδιοκτητών ΠΑΕ και ΚΑΕ; Αποσύρετε την τροπολογία για τις ΠΑΕ και ΚΑΕ για να δώσετε μέρισμα σε 400 ακόμα οικογένειες», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης.

«Άλλοι έφερναν φωτογραφικές τροπολογίες για επιχειρηματία. Η ρύθμιση είναι οριζόντια για τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ άρα δεν ευνοεί έναν», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.

Σφοδρά πυρά κατά του νομοσχεδίου εξαπέλυσαν νωρίτερα και οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάνης Βαρουφάκης.

Δύο κόσμοι

«Έχετε μελετήσει τα αποτελέσματα αντίστοιχων πολιτικών μείωσης φορολογικών συντελεστών που εφαρμόστηκαν από τον Τραμπ και τη Μέι; Γνωρίζετε ότι δεν έφεραν αύξηση των φορολογικών εσόδων; Μήπως ο αυξημένος ρυθμός ανάπτυξης που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο του 2019 είναι αυτός που εξηγεί το υπερπλεόνασμα που διατείνεται ότι έκτισε η κυβέρνηση;» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και κάλεσε σε κοινό μέτωπο κατά των ανισοτήτων το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 κ. Βαρουφάκης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση υπογράμμισε: «Εμείς και εσείς εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους. Εσείς είστε με τους λίγους και εμείς με τους πολλούς που είναι οι μη προνομιούχοι, γι’ αυτό και αντιστεκόμαστε σθεναρά σε όλες αυτές τις πολιτικές, γιατί δεν είμαστε θιασώτες της ανεύθυνης υπακοής στην ολιγαρχία».

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024