Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουσκ : Το Brexit είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία της ΕΕ

Τουσκ : Το Brexit είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία της ΕΕ

Ως «ένα από τα πιο θεαματικά λάθη» στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε το Brexit ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος συμπλήρωσε πως ολόκληρη η καμπάνια της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ στιγματίστηκε από μια «άνευ προηγουμένου ετοιμότητα για ψέματα»

Ως «ένα από τα πιο θεαματικά λάθη» στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε το Brexit ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος συμπλήρωσε πως ολόκληρη η καμπάνια της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ στιγματίστηκε από μια «άνευ προηγουμένου ετοιμότητα για ψέματα».

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την το τέλος της θητείας του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Τουσκ χαρακτήρισε το Brexit ως την «πιο επίπονη και στενάχωρη εμπειρία» της πενταετούς θητείας του. Η συγκεκριμένη δήλωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού κατά τη διάρκεια της κλήθηκε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση της Ελλάδας, τις αμείωτες προσφυγικές ροές, καθώς και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα, τόνισε πως θα προτιμούσε να μην πραγματοποιηθεί ποτέ το Brexit, ενώ εξέφρασε έντονη διαφωνία με τους διπλωμάτες, οι οποίοι θεωρούν ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα που θα έδειχνε Bremain, δηλαδή παραμονή της Βρετανίας στη ΕΕ, θα δημιουργούσε συγκεκριμένες ομάδες μέσα στην Ένωση, που θα την μπλόκαραν από το να παίρνει κάποιες αποφάσεις.

«Η μόνη διαφορά είναι ότι θα βρίσκεται εκεί και η Βρετανία. Θα είναι έτσι και αλλιώς χωρισμένοι στα 2» τόνισε και συμπλήρωσε πως «είναι ευκολότερο να χτίσεις καλές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία όταν αυτή είναι εντός ΕΕ, παρά όταν είναι εκτός».

Μάλιστα, από τα… βέλη του δεν γλίτωσε ούτε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, όπου σύμφωνα με τον Τουσκ, έκανε ένα δημοψήφισμα που δεν είχε καμία ελπίδα να κερδίσει. Παράλληλα αποκάλυψε πως όταν μίλησε μαζί του, το πρωί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Κάμερον πίστευε ακόμα πως το αποτέλεσμα μπορεί να ανατραπεί.

Παράλληλα, εξέφρασε δυσφορία για τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ότι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό», αλλά και το βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων και των Τιράνων για την ΕΕ.

«Αν θέλουμε να φερόμαστε στον Μακρόν σαν έναν μελλοντικό ηγέτη ολόκληρης της Ευρώπης, με μια πολιτική έννοια, χρειαζόμαστε έναν πολιτικό που νιώθει την ευθύνη ολόκληρης της ΕΕ και όχι μόνο της Γαλλίας» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το «όχι» του Μακρόν σ Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, τόνισε πως έφερε τους ηγέτες σε απελπισία και ειδικά τον Ζόραν Ζάεφ, που χρειάστηκε να παλέψει στο εσωτερικό της χώρας του, προκειμένου για να τερματίσει μια μακρά διαφωνία με την Ελλάδα.

«Νομίζω ότι είναι στρατηγικά και πολιτικά ένα τεράστιο λάθος να πεις όχι μετά από τόσες προσπάθειες και θυσίες, ειδικά στα Σκόπια» είπε.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024