Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαματάρης : Πρώτη ρωγμή στην κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος - Τι συμβαίνει με 2 εταιρείες του

Διαματάρης : Πρώτη ρωγμή στην κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος – Τι συμβαίνει με 2 εταιρείες του

Η παραίτηση - αποπομπή του Αντώνη Διαματάρη ήταν μονόδρομος καθώς η πίεση ήταν πολύ έντονη τις τελευταίες ημέρες

Τις πρώτες ρωγμές στη σχεδόν κρυστάλλινη εικόνα της κυβέρνησης έφερε ο σεισμός “Διαματάρη”, ο οποίος αν και δεν ήταν πολλών Ρίχτερ, μαζί με τους προηγηθείσες προσεισμούς του, προκάλεσε φθορά στο οικοδόμημα «επιτελικό κράτος» και έσπειρε αμφιβολίες για τις υποσχέσεις περί αλλαγής κουλτούρας στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού.

Και μάλιστα ένα θέμα που έρχεται σχεδόν την ίδια χρονική στιγμή με τη δριμεία κριτική στους διορισμούς των διοικητών στα Νοσοκομεία, κάποιοι εκ των οποίων έφεραν κομματική σφραγίδα.

Ειδικά, σε μία Ελλάδα που έχει ακούσει, ουκ ολίγες φορές, τις λέξεις τελειώνουμε με το παλαιό, σε όλα χρώματα και πρόσημα, η θύελλα που ξέσπασε με αφορμή το βιογραφικό ενός υφυπουργού και μάλιστα του Εξωτερικών – με τεράστια λάθη ως προς τις σπουδές του- αποτέλεσε μία από τις σοβαρότερες κρίσεις της παρούσας κυβέρνησης.

Αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παραίτηση του κ. Διαματάρη ήταν αποκάλυψη ότι εμφανίζεται κάτοχος δύο επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, για το οποίο ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το θέμα των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εμφανίζεται ως Chief Executive Officer τόσο στην εταιρεία National Herald INC, την εταιρεία δηλαδή που εκδίδει τον «Εθνικό Κήρυκα», όσο και στην εταιρεία Diamataris Properties LTD, αντικείμενο της οποίας είναι οι κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις.

Όπως προβλέπει ο κανονισμός, “οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα των μελών της Kυβέρνησης, των Yφυπουργών και του Προέδρου της Bουλής αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους» (άρθρο 81).

Τα δημοσιεύματα τον «παραίτησαν»

Υπό τις πιέσεις των δημοσιευμάτων, τα οποία ανέδειξε αρκετά η αξιωματική αντιπολίτευση, ο υφυπουργός Εξωτερικών για τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, η οποία έγινε αποδεκτή, αν και λίγα 24ωρα πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε καλύψει το κυβερνητικό στέλεχος.

Οι αποκαλύψεις ήταν αρχικά για το βιογραφικό του (ανύπαρκτο μεταπτυχιακό στο στο Columbia) και στη συνέχεια για τον συνεργάτη του, γεγονότα που έπεσαν “βαριά” και δημιούργησε ένα δυνατό  ρεύμα αποδοκιμασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κλιμακώσει την πολεμική του εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών του Αντώνη Διαματάρη, επιμένοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να αποπέμψει άμεσα τον υφυπουργό Εξωτερικών από το θώκο του.

Η Κουμουνδούρου, σε όλους τους τόνους και τρόπους, υπογράμμισε πως  όχι μόνον δεν υπάρχει το μεταπτυχιακό του κ. Διαματάρη, αλλά πως από ότι φαίνεται δεν υπάρχει ούτε πτυχίο, αφού το αφαίρεσε και αυτό από το βιογραφικό του. Σε όλα αυτά, προστέθηκε δημοσίευμα πως ο σύμβουλος του διώκεται κακουργηματικά για τη θητεία του στην ΕΑΒ και τη ζημία εκατοντάδων εκατ. ευρώ του Δημοσίου.

Τελικά, η παραίτηση ήρθε την Πέμπτη, έπειτα από σχεδόν πέντε ημέρες γκρίνιας για τον κ. Διαματάρη και ενόσω ήταν στην Αυστραλία, στο πλαίσιο επίσημης οκταήμερης επίσκεψης. Η επίσκεψη θα ξεκινούσε σήμερα και θα τελείωνε στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ ήταν προγραμματισμένες και συναντήσεις του με εκπροσώπους της ομογένειας.

Στη δήλωση ο παραιτηθείς υφυπουργός επικαλείται τις προσωπικές επιθέσεις, τις οποίες δέχεται με σκοπό να πλήξουν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, «τον οποίο αγαπώ και εκτιμώ,  όπου λειτουργούν αποπροσανατολιστικ»ά, όπως αναφέρει. Τονίζει πως με πόνο ψυχής υπέβαλε τη παραίτησή του.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι το κλίμα στο Μαξίμου ήταν βαρύ για το πρόσωπό του και η παραίτησή του είναι επί της ουσίας αποπομπή του ώστε να πάψει η κυβέρνηση να βάλλεται πανταχόθεν.

Μεγάλη πίεση

Από χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε τεράστια πίεση στην κυβέρνηση, με τον ίδιον το κ. Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, να εξαπολύει βολές σε μέσα και κυβέρνηση,  λέγοντας πως το «Ετσιθελικό κράτος είναι το κράτος του κ. Μητσοτάκη, των κολλητών, των χορηγών, των συγγενών και φίλων. “Έτσι θέλω, έτσι κάνω, γιατί μπορώ – έχοντας επιβάλει σιωπητήριο στην 4η εξουσία, τα ΜΜΕ της χώρας»», πρόσθεσε.

Ζήτησε εκ νέου την παραπομπή του υφυπουργού Εξωτερικών, λέγοντας πως «το «Έτσι Θέλω» του κ. Μητσοτάκη δεν κάμπτεται ακόμη και μπροστά σε αντικειμενικά ζητήματα, όπως το δήθεν πτυχίο του Υφυπουργού Εξωτερικών από το Πανεπιστήμιο Columbia».

Μάλιστα, προσπάθησε να αποδομήσει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, κάνοντας χρήση της εν λόγω κριτικής, ο οποίος αναρωτήθηκε αν είναι αυτή εικόνα μιας κυβέρνησης που χειρίζεται τόσο κρίσιμα θέματα και αν υπάρχει Πρωθυπουργός ή ασχολείται μόνο να καλύπτει τα ρουσφέτια στο κρατικό μηχανισμό και τους ψευδόμενους υφυπουργούς που παριστάνουν τους πτυχιούχους χωρίς πτυχίο. «Η κυβέρνηση είναι σε βέρτιγκο», υπογράμμισε, χθες, ο κ. Τσίπρας.

Μετά την παραίτηση

Άμεση η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, στην είδηση της παραίτησης, που τις τελευταίες ημέρες, μανιωδώς ζητά την αποπομπή του κ Διαματάρη.  “Ο πρωθυπουργός της αριστείας παρακολουθεί εδώ και μία εβδομάδα ως τροχονόμος το φιάσκο με τον υφυπουργό του.

Δεν είχε το θάρρος να τον διώξει παρά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για το πλαστό βιογραφικό του, ούτε για τον σύμβουλό του που διώκεται για κακουργήματα και έφθασε μάλιστα στο σημείο να βάλει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τον καλύψει δημόσια”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει “ ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε ούτε καν σήμερα να τον αποπέμψει, μετά και τις νέες αποκαλύψεις για την επιχειρηματική δράση του υπουργού του.  Έπρεπε ο ίδιος ο κ. Διαματάρης να παραιτηθεί, ζυγίζοντας «με πόνο ψυχής» το προσωπικό κόστος στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες από τον διασυρμό του ίδιου και της κυβέρνησής του”.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024