Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φανάρι : Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του ιδρυτή του

Φανάρι : Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του ιδρυτή του

Χθες τελέστηκε στο Φανάρι Πατριαρχικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του ιδρυτή του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

Χθες τελέστηκε στο Φανάρι Πατριαρχικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, συμπαραστατούμενου από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’, με τη συμμετοχή των Ιεραρχών Κρήτης Ειρηναίου, Ανέων Μακαρίου, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασιλείου, εκπροσώπου της Εκκλησίας της Κύπρου, Λαοδικείας Θεοδωρήτου, Γουινέας Γεωργίου, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Βελγίου Αθηναγόρα, Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού, Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ, Ζακύνθου Διονυσίου, από την Εκκλησία της Ελλάδος, Κυδωνιών Αθηναγόρου, Νέας Ζηλανδίας Μύρωνος και Τσερνίγιβ και Νίζνας Ευστρατίου, εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χειροτόνησε στο βαθμό του διακόνου τον υποδιάκονο Βασίλειο Γρηγοριάδη, γιο ιερέα της Κωνσταντινούπολης, δίνοντάς του το όνομα Βαρνάβας.

Κατά τη Θεία Λειτουργία παρέστη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης υπό τον καρδινάλιο Κουρτ Κοχ, πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για τη Χριστιανική Ενότητα.

Συμπροσευχήθηκαν Ιεράρχες του Θρόνου, ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Λουτσκ και Βολίν Μιχαήλ, από την Ουκρανία, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές από την Πόλη και την Ελλάδα.

Επίσης, παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Αντώνιος Διαματάρης, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Vasyl Bodnar, εκπρόσωπος του προέδρου της χώρας, ο βουλευτής Ιωάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι χριστιανικών κοινοτήτων της Πόλης, άρχοντες οφφικιάλιοι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ο γ.γ. Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, Κωστής Αλεξανδρής, η πρέσβης Ελένη Βακάλη, αναπληρώτρια επικεφαλής στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, διπλωμάτες πολλών άλλων ξένων κρατών διαπιστευμένοι στην Τουρκία, βουλευτές και στελέχη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, καθηγητές και μαθητές ομογενειακών σχολείων της Πόλης και πλήθος πιστών από την Πόλη, αλλά και από την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος.

Μετά την απόλυση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσφώνησε την επίσημη αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η παρουσία της στο Φανάρι, με την ευκαιρία της εορτής της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ιδρυτή της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης παράδοσης της ανταλλαγής αντιπροσωπειών κατά τις Θρονικές εορτές των δύο Εκκλησιών, «μαρτυρεί τον σύνδεσμον της ειρήνης και της αγάπης, τον τηρούντα ημάς εν τη ενότητι του Πνεύματος (πρβλ. Εφεσ. δ´, 3), και αποτελεί σύμβολον της ολοθύμου κοινής επιθυμίας μας διά την αποκατάστασιν πλήρους κοινωνίας μεταξύ των αδελφών Εκκλησιών μας».

Ο Παναγιώτατος υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, τους λόγους του μακαριστού Γεωργίου Φλωρόφσκυ, ενός από τους πλέον σημαντικούς θεολόγους του 20ού αιώνα, που φέτος συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την κοίμησή του, επέτειο την οποία τίμησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τη διοργάνωση διεθνούς θεολογικού συνεδρίου στην Πόλη, και ο οποίος είχε πει ότι «όλοι οι Χριστιανοί ανήκομεν εις τον αυτόν πνευματικόν χώρον. Ανατολή και Δύσις δεν αποτελούν ανεξαρτήτους, αυτάρκεις και αυτοερμηνευομένας μονάδας, δεν είναι δυνατόν να νοηθούν καθ᾽ εαυτάς, αφού έχουν κοινόν παρελθόν, προέρχονται από μίαν κοινήν παράδοσιν, η οποία σταδιακώς ηλλοτριώθη και διεσπάσθη».

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Μικτή Διεθνής Επιτροπή επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία εργάζεται ήδη επί 40 χρόνια, έχει σημειώσει πρόοδο επί της συζητήσεως του σημαντικού κειμένου περί του «Πρωτείου και της Συνοδικότητος εν τη δευτέρα χιλιετία και σήμερον».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Παναγιώτατος στην πρόσφατη κίνηση του Πάπα Φραγκίσκου να δωρίσει απότμημα των ιερών λειψάνων του Αποστόλου Πέτρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Παναγιώτατος, ζήτησε από τον καρδινάλιο Κοχ «να μεταφέρετε τους θερμούς αδελφικούς χαιρετισμούς και τας ολοθύμους ευχαριστίας της ημών Μετριότητος εις την Αυτού Αγιότητα τον Πάπαν Φραγκίσκον. Είθε ο Παντοδύναμος και Πανελεήμων Θεός, δι᾽ ευχών των Αγίων αυταδέλφων Αποστόλων Πέτρου και Ανδρέου, να ευλογή και να ενισχύη τας κοινάς ημών προσπαθείας διά την αποκατάστασιν της πλήρους κοινωνίας μεταξύ των δύο αδελφών Εκκλησιών μας».

Στη συνέχεια, ο καρδινάλιος Κουρτ Κοχ ανέγνωσε μήνυμα του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου στην αγγλική γλώσσα, με το οποίο εξέφρασε τις θερμές ευχές του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εορτή του προστάτη του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, και αναφέρθηκε στη σημασία του επίσημου θεολογικού διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών, που φέτος συμπληρώνει σαράντα χρόνια, αλλά και στα σημαντικά βήματα που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο αυτή.

Ακολούθως στην Αίθουσα Ακροάσεων του Ευγενιδείου πραγματοποιήθηκε η ομιλία του νεοχειροτονηθέντος διακόνου Βαρνάβα, ο οποίος εξέφρασε την υιική ευγνωμοσύνη και αφοσίωσή του προς τον Παναγιώτατο.

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε σε ιδιαίτερη ακρόαση επίσημη αντιπροσωπεία της Επαρχιακής Συνόδου της εν Κρήτη Εκκλησίας, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο, προκειμένου να εκφράσουν τις ευχές τους για τη Θρονική εορτή της Μητρός Εκκλησίας και το σεβασμό και την αγάπη του πιστού λαού της μεγαλονήσου προς το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το πρόσωπο του Παναγιωτάτου.

Το απόγευμα έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Vasyl Bodnar, καθώς και ο βουλευτής Rostyslav Pavlenko, σύμβουλος του πρ. προέδρου, Poroshenko, συνοδευόμενοι από τον γενικό πρόξενο της Ουκρανίας στην Πόλη, Oleksandr Gaman, και συνεργάτες τους.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024