Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάτες: Μερικές εντυπωσιακές ράτσες θα τραβήξουν το ενδιαφέρον σας

Γάτες: Μερικές εντυπωσιακές ράτσες θα τραβήξουν το ενδιαφέρον σας

Οι γάτες διακρίνονται σε πάρα πολλές δεκάδες ράτσες, ωστόσο ορισμένες ξεχωρίζουν λόγω κάποιας «ιδιαιτερότητας» που τις χαρακτηρίζει.

Οι γάτες είναι υπέροχα πλάσματα, κατοικίδια και αφοσιωμένα ζώα σε όποιον τα αγαπάει αλήθινα. Είναι παντού γύρω μας και ομορφαίνουν τους γκρίζους δρόμους της πόλης. Οι σκύλοι δεν είναι τα μόνο ζώα που έχουν άλλες ράτσες. Οι γάτες εμφανίζονται σε πολλές παραλλαγές μερικές από τις οποίες είναι αρκετά ιδιαίτερες. Όλες παρ΄ όλα αυτά είναι υπέροχες και κάθε μία ξεχωριστή από τις υπόλοιπες. Κάθε ράτσα και κάθε γάτα είναι ξεχωριστή.

Ράτσα Η γάτα του Νορβηγικού δάσους

Η Γάτα Νορβηγικού Δάσους τριγύριζε στη σκανδιναβική χερσόνησο για αιώνες. Αναζητώντας τους προγόνους της γάτας του δάσους, θα συναντήσουμε πολλές ιστορίες, περισσότερο ή λιγότερο φανταστικές. Ήταν παρούσα σε νορβηγικά παραδοσιακά παραμύθια και μύθους, σε έναν από τους οποίους αναφέρεται ότι Γάτες του Δάσους έσερναν το άρμα της Θεάς Φρέγια, προστάτιδας της γονιμότητας. Είναι μια φυλή εγχώριας γάτας που προέρχεται από τη Βόρεια Ευρώπη. Είναι προσαρμοσμένη σε ένα πολύ κρύο κλίμα, έχει γυαλιστερό, μακρύ, πυκνό τρίχωμα και μεγάλη ουρά.
Oι Βίκινγκς γύρω στο 1000 μ.Χ., μπορεί επίσης να έφεραν μαζί τους αντίστοιχες γάτες. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η ράτσα σχεδόν εξοντώθηκε μέχρις ότου οι προσπάθειες του Norwegian Forest Cat Club βοήθησαν την αναπραγωγή τους μέσω ενός ειδικού προγράμματος.
Καταγράφηκε ως ράτσα τη δεκαετία του 1970, όταν ένας τοπικός εκτροφέας γάτας Carl-Fredrik Nordane για την καταχώρησή της. Επί του παρόντος, η γάτα του νορβηγικού δάσους, είναι πολύ δημοφιλής στη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ισλανδία και τη Γαλλία.

Ράτσα Γάτα των Ιμαλαίων

Το 1931, η κτηνοτρόφος Βιρτζίνια Κόμπ, μαζί με τον Δρ Clyde Keeler του Χάρβαρντ, άρχισαν. Ήθελε να διαταυρώσει γάτα Περσίας με Σιάμ με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας συνδυασμός του μακρυού τριχώματος με τα χρώματα της Σιάμ. Στη δεκαετία του 1950, οι κτηνοτρόφοι στη Βρετανία και στη Βόρεια Αμερική εργάστηκαν για την περαιτέρω ανάπτυξη της φυλής χρησιμοποιώντας τις μεθόδους του Cobb και του Keeler.

Μόλις η ράτσα είχε ήδη αρκετές γάτες και πληθυσμό, έγινε η αναγνώρισή της ως ξεχωριστής ράτσας.Η CFA αναγνώρισε τη γάτα των Ιμαλαίων ως μια ξεχωριστή φυλή το 1957, αλλά το 1984, θεωρήθηκε ξανά Περσική απλά με ορισμένες παραλλαγές. Δε συμφωνούν πάντως όλες οι Ενώσεις, άλλες υποστηρίζουν τη διαφορετικότητα της ράτσας και άλλες απλά τη θεωρούν μία ακόμα περσική απλά με διαφορετικά χρώματα.

Ράτσα Γάτα του Σιάμ

Είναι χαρακτηριστική ασιατική ράτσα. Προερχόμενη από την Wichianmat landrace, μια από τις ποικιλίες γάτας που γεννήθηκε στην Κίνα και εισήχθη στην Ταϊλάνδη (πρώην Siam). Τον 19ο αιώνα έγινε αρκετά δημοφιλής στον Δυτικό κόσμο. Είθισται να έχει γαλάζια αμυγδαλωτά μάτια.μεγάλα αυτιά και λεπτό μακρύ σώμα. Είναι από τις ράτσες που αναμείχθηκε με αρκετές άλλες αλλά παρ’ όλα αυτά η εμφάνισή της δεν παρουσιάσε ιδιάζουσες παραλλαγές.

Η εμφάνιση αυτής της γάτας υπολογίζεται κοντά στον 16ο αιώνα όπου αρκετοί Βουδιστές μοναχοί τις είχαν ως προστάτες στους ναούς τους. Το 1884 ο βασιλιάς του Σιάμ προσέφερε ως δώρο ένα ζευγάρι γάτες Σιάμ στο Βρετανό πρόξενο της Μπανγκόκ και έτσι έγινε η μεταφορά της Σιάμ στην Αγγλία και κατ΄επέκταση στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Έχουν χαρακτηριστικά  σκούρο πρόσωπο αλλά υπάρχουν και άλλες που δεν έχουν.

Ράτσα Γάτα της Σκωτίας

Το αρχικό Scottish Fold ήταν μια άσπρη γάτα αχυρώνα που ονομάστηκε Susie, που βρέθηκε στη Σκωτία το 1961. Τα αυτά της ήταν ιδιόμορφου σχήματος. Η γάτα της Σκωτίας μπορεί να έχει όλα τα χρώματα. Έχει μεγάλα μάτιακαι και σχετικά χαμηλή φωνή. Δεν έχει έντονη κίνηση στον χώρο οπότε δεν προκαλεί ζημιές. Η ουρά της είναι μακριά και λεπτή.

Μετά από ένα πρόγραμμα γενετικής και αναπαραγωγής 76 γατάκια ήταν ο πρωταρχικός πληθυσμός από τα οποία η πλειοψηφία είχε διπλωμένα αυτιά. Όλα τα Folds γεννιούνται με ίσια αυτιά στην πορεία εκείνα που έχουν το γονίδιο εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά αυτιά. Με τον καιρό οι γάτες αυτής της ράτσας με κατεβασμένα αυτιά αυξήθηκαν με αποτέλεσμα τα αυτιά τους πλέον να είναι εντελώς πάνω στο κεφάλι τους.

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024