Διαδηλωτές αποκλείουν δρόμους για να πιέσουν για ευρείες μεταρρυθμίσεις, ενώ ο φόρος αίματος στο Ιράκ αυξάνεται.

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα στη Βαγδάτη, η οποία έχει γίνει πεδίο μάχης μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που ζητούν την πτώση της κυβέρνησης, ενώ το νότιο Ιράκ έχει καλυφθεί από τον μαύρο καπνό των καμένων ελαστικών που έχουν αποκλείσει δρόμους και υπηρεσίες.

Από την 1η Οκτωβρίου, οι Ιρακινοί εκφράζουν την αγανάκτησή τους απέναντι στην ηγεσία την οποία κρίνουν διεφθαρμένη και ανίκανη, καταγγέλλοντας ότι δεν τους παρουσίασε καμιά μείζονα μεταρρύθμιση στους δύο μήνες αυτού που έχει γίνει η χειρότερη κοινωνική κρίση της πρόσφατης ιστορίας του Ιράκ.

Και ο απολογισμός δεν σταματά να αυξάνεται – περισσότεροι από 350 νεκροί και 15.000 τραυματίες, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Διαδηλώσεις στο νότιο Ιράκ

Διαδηλωτές απέκλεισαν σήμερα δρόμους με καμένα ελαστικά στο νότιο Ιράκ και συγκρούστηκαν με την αστυνομία με στόχο να χρησιμοποιήσουν τη διατάραξη της οικονομικής ζωής ως μοχλό πίεσης για να διώξουν την κυβέρνηση και να πατάξουν το κράτος διαφθοράς.

Στη Βασόρα, την πρωτεύουσα του νοτίου Ιράκ, διαδηλωτές απέτρεψαν υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών να φθάσουν στη δουλειά τους τοποθετώντας στους δρόμους τσιμεντένια οδοφράγματα ζωγραφισμένα σαν τα φέρετρα συγγενών τους που σκοτώθηκαν στις ταραχές των περασμένων εβδομάδων, είπε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

H δυσαρέσκεια είναι μεγάλη στην πόλη που κρύβει στο έδαφός της τα περισσότερα κοιτάσματα μαύρου χρυσού του Ιράκ, δεύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του ΟΠΕΚ.

Εδώ, δηλώνει ένας διαδηλωτής, μετά την πτώση του δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν στον απόηχο της αμερικανικής εισβολής του 2003, «είναι ήδη 16 χρόνια που ζούμε μέσα στο χάος και τη διαφθορά. Η Βασόρα θα έπρεπε να είναι μια πλούσια πόλη αλλά έχει γίνει μια χωματερή».

Το πετρέλαιο, μοναδική πηγή εισροής συναλλάγματος στη χώρα, είναι η αχίλλειος πτέρνα της εξουσίας και αντιπροσωπεύει το 90% των εσόδων μιας υπερχρεωμένης κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση κινείται αργά στη υιοθέτηση οποιασδήποτε αλλαγής. Οι υποσχέσεις για μια εκλογική μεταρρύθμιση και για πρόωρες βουλευτικές εκλογές έχουν επικυρωθεί από το κοινοβούλιο, και η πολιτική τάξη έχει συσπειρωθεί απέναντι σε μια μεγάλη απειλή να χάσει την εξουσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr