Τμήμα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, στο βόρειο άκρο της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, οι Μελισσουργοί είναι ένα τυπικό ηπειρώτικο χωριό με πετρόχτιστα σπίτια αξιόλογης αρχιτεκτονικής.

Τζουμερκοχώρι χτισμένο σε υψόμετρο 860, σε απόσταση 72 χλμ από την πόλη της Άρτας και 65 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων, οι Μελισσουργοί έχουν ξεχωριστό χρώμα χάρη στα τρεχούμενα νερά και πλατάνια της περιοχής, τον ποταμό Μελισσουργιώτικο και τα γειτονικά ελατοδάση.

Σύμφωνα με την παράδοση, η ονομασία του χωριού σχετίζεται με την εργατικότητα των κατοίκων, καθώς αυτοί, λόγω των σκληρών συνθηκών διαβίωσης, ανέκαθεν ήταν εργατικοί σαν μέλισσες.

Την πάνω πλατεία του χωριού (Εθνικής Αντίστασης ή Μαγαζιά) στολίζουν η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (χτίστηκε το 1778, ανακατασκευάστηκε περί τα μέσα του 19ου αιώνα και φέρει ξυλόγλυπτο τέμπλο και ιδιαίτερα αξιόλογες τοιχογραφίες), βρύσες, το κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου και παραδοσιακές ταβέρνες.

Στην κάτω πλατεία βρίσκονται η εκκλησία της Παναγίας και το τουριστικό περίπτερο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, οι εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και του Πατροκοσμά.

Έξω από το χωριό βρίσκονται η μονή της Παναγίας (το επισκευασμένο καθολικό χρονολογείται από το 1745), το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, λίγο μακρύτερα, και ο ναός του Προφήτη Ηλία.

Την ιστορική μνήμη της περιοχής διαφυλάσσουν οι δύο μουσειακοί χώροι, το άγαλμα του Στρατιώτη, η προτομή της Μάνας και το μνημείο των πεσόντων υπέρ πατρίδος.

Στην περιοχή των Μελισσουργών υπάρχουν πολυάριθμες πηγές που αξιοποιούνται και για την εμφιάλωση νερού.

Εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς είναι οι καταρράκτες στο Κεφαλόβρυσο και στο Κρυονέρι.

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται από το διαδικτυακό τόπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσουργιωτών Άρτας «Ο Αϊ-Μάρκος» (melissourgoi.gr).

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr