Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στην Κρήτη : Οι πρώτες εικόνες από τις υλικές ζημιές - Η θάλασσα «έσωσε» το νησί

Σεισμός στην Κρήτη : Οι πρώτες εικόνες από τις υλικές ζημιές – Η θάλασσα «έσωσε» το νησί

Σοβάδες έπεσαν στη ΔΟΥ Χανίων, όπου μία τεράστια ρωγμή προκάλεσε ανησυχία και η υπηρεσία έκλεισε, όπως και στο Λύκειο Κισσάμου, ενώ στον εν λόγω Δήμο αποφασίστηκε να κλείσουν για προληπτικούς λόγους τα σχολεία - Ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους, είτε από σπίτια, είτε από χώρους εργασίας

Ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε το πρωί της Τετάρτης την περιοχή μεταξύ της Κρήτης και των Κυθήρων έγινε αισθητός σε μεγάλο τμήμα της χώρας.

Ωστόσο, τόσο το γεγονός ότι το επίκεντρο ήταν μέσα στη θάλασσα, όσο και το μεγάλο εστιακό βάθος, δεν προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές.

Σοβάδες έπεσαν στη ΔΟΥ Χανίων, όπου μία τεράστια ρωγμή προκάλεσε ανησυχία και η υπηρεσία έκλεισε, όπως και στο Λύκειο Κισσάμου, ενώ στον εν λόγω Δήμο αποφασίστηκε να κλείσουν για προληπτικούς λόγους τα σχολεία.

Ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ ταρακούνησε ολόκληρη την Κρήτη και προκάλεσε πανικό σε Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι. Ο κόσμος όπως ήταν λογικό ξεχύθηκε στους δρόμους, είτε από σπίτια, είτε από χώρους εργασίας.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες τοπικών μέσων ενημέρωσης από σχολεία των Χανίων, όπου οι μαθητές μετά τον σεισμό βγήκαν στο προαύλιο και παρέμειναν ψύχραιμοι. Κάποιες μικρές ζημιές στο Λύκειο Κισσάμου στα Χανιά, ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος προληπτικά και για λόγους ασφαλείας εξέδωσε απόφαση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία του δήμου.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε ερειπωμένα κτίσματα σε διάφορους οικισμούς. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κίσσαμο, την Παλαιόχωρα και το βόρειο τμήμα των Χανίων προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Βίντεο από την στιγμή που χτυπούν τα 6,1 Ρίχτερ

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα Χανιά.

Σε βίντεο που εξασφάλισε η ιστοσελίδα cretapost.gr, κάμερα ασφαλείας καταγράφει τις αντιδράσεις μιας μητέρας με το παιδί της την ώρα που ψωνίζουν σε σούπερ μάρκετ την ώρα του σεισμού.

Η μητέρα παίρνει το παιδί και τρέχει να προφυλαχθεί ενώ προϊόντα πέφτουν από τα ράφια.

Η ανακοίνωση των τεσσάρων φορέων

Στην επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρονται τα εξής:

«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 09:23 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν σφοδρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 6.1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 258 χλμ. ν. της Αθήνας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Το επίκεντρό του σεισμού εντοπίζεται μεταξύ της δυτικής Κρήτης και των Κυθήρων στα 84 χλμ. δυτικά από τα Χανιά, στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. νότια των Αντικυθήρων. Το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 70,7 χλμ.»

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Μιλώντας στο in.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε πως «το επόμενο διάστημα πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως».

Ο γνωστός σεισμολόγος ήταν κατηγορηματικός αναφορικά με το ενδεχόμενο να συνδέεται ο σεισμός των Κυθήρων με τα 6,4 Ρίχτερ της έπληξαν την Αλβανία, ωστόσο υποστήριξε το επόμενο διάστημα πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως.

«Αυτό που έχουμε ως δεδομένο είναι ότι έχουμε έναν ισχυρό σεισμό στην Αλβανία πριν από μία ημέρα και έναν επίσης ισχυρό σεισμό ενδιάμεσου βάθους σήμερα κοντά στα Κύθηρα. Οι δύο σεισμοί μαζί μπορεί ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσουν το σύστημα ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Δεν έχω κάποια ειδική γνώση ότι κάπου έρχεται κάποιος μεγάλος σεισμός. Ούτε στην Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου έχουμε γνώση ότι μπορεί να γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Όταν όμως γίνουν δύο ισχυροί σεισμοί σε κοντινό χρονικό διάστημα έχουν ένα προσθετικό αποτέλεσμα στο να αποσταθεροποιήσουν το σύστημα ρηγμάτων» πρόσθεσε.

«Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα».

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024