Στην εκπομπή One Direct μίλησε ο Πρόεδρος Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιόνους Μουχαμμάντι για τις υπηρεσίες που προσφέρει το δίκτυο κοινοτήτων και ο ίδιος ως διαπολιτισμικός διαμεσολαβητής.

Όταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα περάσουν στη φάση της ένταξης, η δουλειά του διαπολιτισμικού διαμεσολαβητή είναι απαραίτητη, καθώς όχι μόνο γνωρίζει τη γλώσσα αλλά και τον πολιτισμό. Στο σημείο αυτό παρέχεται ενημέρωση και συνηγορία, με την έννοια ότι ο διαπολιτισμικός διαμεσολαβητής φροντίζει να έρθει σε επαφή με τις κοινότητες μέσω του δικτύου κοινοτήτων και να μεταφέρει τυχόν προβλήματα και αιτήσεις στις ελληνικές αρχές και τους δήμους.

Η υπηρεσία αυτή αφορά όχι μόνο το ελληνικό κομμάτι αλλά και το ευρωπαϊκό στη φάση της ένταξης και της αφομοίωσης. Σύμφωνα με τον κ. Μουχαμμάντι «η ένταξη είναι μονόδρομος», επομένως καθίσταται αναγκαίο ένα δίκαιο σύστημα ασύλου που θα εξυπηρετεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και δε θα επισπεύδει απλώς τη διαδικασία, αλλά και καλή συνεννόηση του κράτους με τους δήμους και τις ΜΚΟ, έτσι ώστε να γίνεται σωστή και αποδοτική ανταλλαγή πληροφοριών για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

«Η έλλειψη συνεργασίας και συνεννόησης κοστίζει όχι μόνο στους πρόσφυγες, αλλά και συνολικά σε όλη την κοινωνία», υποστήριξε ο κ. Μουχαμμάντι.

Πηγή: onetv.gr