ΕΟΠΥΥ : Τι ισχύει με τις δαπάνες φυσικοθεραπείας στα παιδιά ειδικής αγωγής
O Οργανισμός καλεί όσους φυσικοθεραπευτές δεν έχουν σύμβαση να συμβληθούν και τονίζει ότι «η παροχή ειδικών θεραπειών από μη συμβεβλημένους παρόχους έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική του Οργανισμού καθώς δεν είναι δυνατός ο έλεγχος της δαπάνης και η πάταξη παραβατικών συμπεριφορών».
Από 1η Ιανουαρίου του 2020 οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν θα καταβάλλουν χρήματα από την τσέπη τους για τη φυσικοθεραπεία των παιδιών τους στο πλαίσιο της ειδικής αγωγής, εφόσον χρησιμοποιούν το δίκτυο των φυσιοθεραπευτών του ταμείου σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιούν θεραπευτές εκτός του δικτύου συμβεβλημένων, οι ασφαλισμένοι δεν θα αποζημιώνονται για τις καταβαλλόμενες δαπάνες.
Η απόφαση
Σύμφωνα με την απόφαση ο συμβεβλημένος φυσικοθεραπευτής θα πληρώνεται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ, μέσω της υποβολής που κάνει και δεν θα αναγκάζεται ο κηδεμόνας να πηγαίνει στην ΠΕΔΙ (Περιφερειακή Διεύθυνση) και να καταθέτει ατομικό αίτημα για να αποζημιωθεί.
Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού ελήφθη με γνώμονα την προστασία των ασφαλισμένων και στόχος της είναι η εξάλειψη της ταλαιπωρίας τους, σημειώνει ο ΕΟΠΥΥ, απαντώντας στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), που έκανε λόγο για «άδικη και ξαφνική απόφαση» να μην αποζημιώνει τις καταβαλλόμενες δαπάνες φυσικοθεραπείας στα παιδιά της ειδικής αγωγής, όταν πραγματοποιούνται εκτός δικτύου συμβεβλημένων.
Ανέφερε επίσης, ότι «η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί κυρίως πλήγμα για τα παιδιά και τους γονείς τους, καθώς θα αναγκαστούν είτε να πληρώνουν τις φυσικοθεραπείες από την τσέπη τους, είτε να αλλάξουν φυσικοθεραπευτή, εάν και εφόσον υπάρχει συμβεβλημένος στην περιοχή τους».
Ο ΕΟΠΥΥ, από την πλευρά του σημειώνει ότι έχει συμβεβλημένους παραπάνω από 200 φυσικοθεραπευτές σε όλη την Ελλάδα (με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν από τον ΠΣΦ) που προσφέρουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής «και δύναται να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων σε πανελλαδικό επίπεδο, οπότε δεν αναμένονται προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών (θεραπείες)». Υπογραμμίζει ότι έλαβε μέριμνα ώστε τα παιδιά που έχουν ήδη ξεκινήσει, ή θα ξεκινήσουν θεραπείες μέσα στο 2019 με μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, να ολοκληρώσουν τις συνεδρίες αυτές (ακόμα και αν πραγματοποιηθούν μέσα στο 2020) με ατομικά αιτήματα έως ότου αναζητήσουν συμβεβλημένο φυσιοθεραπευτή.
Παράλληλα ο Οργανισμός καλεί όσους φυσικοθεραπευτές δεν έχουν σύμβαση να συμβληθούν και τονίζει ότι «η παροχή ειδικών θεραπειών από μη συμβεβλημένους παρόχους έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική του Οργανισμού καθώς δεν είναι δυνατός ο έλεγχος της δαπάνης και η πάταξη παραβατικών συμπεριφορών».
- ΠΑΣΟΚ: Οι «μεταγραφές», ο Τσίπρας και οι ανεξαρτητοποιήσεις
- Δράμα: Πτώσεις δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους – 41 κλήσεις στην Πυροσβεστική
- Σπάνια πανομοιότυπα τετράδυμα γεννήθηκαν στην Αυστραλία – Η έκπληξη της γιατρού
- Greece Faces First Major Heatwave of the Year as Temperatures Approach 43°C
- Μουντιάλ 2026: Ισπανός πιλότος «γλέντησε» Αργεντινούς επιβάτες μετά τη λήξη του τελικού (vid)
- Αυτό το καλοκαίρι κάθε βραδιά μεταμορφώνεται σε μία κινηματογραφική εμπειρία με την Xiaomi TV S Mini LED Series 2026
- ΗΠΑ: Η «δίψα» για data centers… συρρικνώνει λίμνες – Οι εντυπωσιακές συμπτώσεις
- Ο Μπρους Λι πέθανε ξαφνικά στο απόγειο της καριέρας του – Οι τελευταίες ημέρες της ζωής του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-MKv9gQHpICM-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442