Μωβ φωταγωγήθηκε σήμερα ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας

Μωβ «βάφτηκε» απόψε ο Λευκός Πύργος, το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις προκλήσεις και τις συνέπειες της πρόωρης γέννησης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά από το «Ηλιτόμηνον» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας που καθιερώθηκε την 17η Νοεμβρίου και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2008, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές οργανώσεις γονέων, στο δίκτυο των οποίων ανήκει και η οργάνωση «Ηλιτόμηνον».

Στα μωβ δημόσια κτίρια σε όλον τον κόσμο

Ο Λευκός Πύργος φωταγωγήθηκε μωβ, χρώμα της Προωρότητας, μαζί με άλλα μνημεία και δημόσια κτίρια σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ αμέτρητα άτομα και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και οι  διεθνείς οργανώσεις Little Big Souls (Αφρική), March of Dimes (ΗΠΑ) και National Premmie Foundation (Αυστραλία), ενώνουν τις δυνάμεις τους με το EFCNI σε ένα διηπειρωτικό κίνημα, δηλώνοντας τη δέσμευσή τους να δράσουν τόσο για την πρόληψη των πρόωρων γεννήσεων όσο για τη βελτίωση της κατάστασης των πρόωρων μωρών και των οικογενειών τους.

«Γεννημένος πολύ νωρίς…»

Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας είναι «Γεννημένος πολύ νωρίς. Παρέχοντας τη σωστή φροντίδα, στη σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος».

Το μήνυμα δηλώνει την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη φροντίδα με στοργή των πρόωρων μωρών που θα εξασφαλίζει την καλύτερη έναρξη της ζωής τους και θα τα βοηθήσει να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Απλοί, οικονομικοί τρόποι για την προώθηση αυτής της αναπτυξιακής υποστηρικτικής φροντίδας είναι η επαφή δέρμα με δέρμα, γνωστή ως φροντίδα Καγκουρό, η σίτιση με μητρικό γάλα, η κατάλληλη για την ηλικία του μωρού διέγερση και αλληλεπίδραση, η προστασία από το θόρυβο και το έντονο φως, η τοποθέτηση των μωρών σε φωλιά κ.α.

Το «Ηλιτόμηνον» επιδιώκει με κάθε τρόπο την προβολή των ιατρικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων των οικογενειών με πρόωρα μωρά, διεκδικώντας λύσεις γι’ αυτά τα προβλήματα.

Παράλληλα, υποστηρίζει την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για την παροχή νευροαναπτυξιακής φροντίδας των πρόωρων μωρών με επίκεντρο την οικογένεια, καθώς και τα αιτήματα των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών για τη συνεχή βελτίωση των υποδομών τους και τη στελέχωσή τους με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Η πρόεδρος του «Ηλιτόμηνον» και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γονέων του EFCNI δήλωσε: «η συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων υγείας και των γονέων είναι απαραίτητη για την παροχή ολοκληρωμένης αναπτυξιακής φροντίδας και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα αποτελέσματα για τα μωρά. Το ίδιο απαραίτητη είναι η συνεργασία όλων των φορέων, από την εκπαίδευση μέχρι την παροχή φροντίδας υγείας, και όλης της κοινωνίας για να μειωθεί το ποσοστό των πρόωρων γεννήσεων στη χώρα μας.»

» Είναι σημαντικό που η πόλη της Θεσσαλονίκης συμμετέχει με το ιστορικό της σύμβολο, τον Λευκό Πύργο, στην παγκόσμια καμπάνια ευαισθητοποίησης κι ευχαριστούμε πολύ τον Δήμαρχο κ. Κ.Ζέρβα, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Χ. Αηδονόπουλο και Σ. Δημητριάδη καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, που βοήθησαν να υλοποιηθεί αυτή η δράση ώστε να ακουστεί και από εδώ το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας».

15 εκατ. μωρά γεννιούνται πρόωρα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως αναφέρει το voria.gr, υπολογίζεται ότι 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα, δηλαδή πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης κάθε χρόνο,  περισσότερο από 1 στα 10 μωρά σε όλο τον κόσμο.

Τα ποσοστά πρόωρου τοκετού αυξάνονται στις περισσότερες χώρες που παρέχουν επαρκή δημογραφικά στοιχεία (ΠΟΥ). Στην Ευρώπη η συχνότητα των πρόωρων γεννήσεων κυμαίνεται από 6% έως 12%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη θέση μετά την Κύπρο.

Οι  επιπλοκές της πρόωρης γέννησης είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά κάτω των 5 ετών, προκαλώντας περίπου 1 εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF για το 2015.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, το 47% των θανάτων όλων των παιδιών κάτω των πέντε ετών συμβαίνει κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών της ζωής, είναι δηλαδή νεογνικοί θάνατοι, και το 86% από αυτούς θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχε πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και σε ήδη γνωστές θεραπείες.

Τα πιο ευάλωτα μωρά είναι εκείνα που βρίσκονται σε περιθωριοποιημένες ομάδες, σε αγροτικές περιοχές, σε πολύ φτωχά αστικά περιβάλλοντα και σε χώρες που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr