Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο έφτασαν στη χώρα μας 17.990 μετανάστες και πρόσφυγες σε 830 περιστατικά ενώ από τον Ιούλιο έως σήμερα διεσώθηκαν 39.304 άτομα σε 1.252 περιστατικά.

Σε ενίσχυση των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε προσωπικό και μέσα κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο υπουργός εξήρε το έργο των λιμενικών στη διαχείριση των προσφυγικών ροών ζητώντας από την Τουρκία να εφαρμόσει τις σχετικές συμφωνίες λέγοντας πως είναι ανάγκη να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στο Λ.Σ και να ενταχθεί μόνιμο προσωπικό στο Σώμα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο έφτασαν στη χώρα μας 17.990 μετανάστες και πρόσφυγες σε 830 περιστατικά ενώ από τον Ιούλιο έως σήμερα διεσώθηκαν 39.304 άτομα σε 1.252 περιστατικά. Οι μεταναστευτικές ροές του πρώτου 10μηνου του 2019 αυξήθηκαν κατά 70% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ωστόσο τον Οκτώβριο του 2019 υπήρξε μείωση της τάξεως του 15% περίπου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με στελέχη του Frontex σε αυτό συνετέλεσαν οι άσχημες καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο. Επίσης Λέσβος, Χίος και Σάμος θεωρούνται τα τρία βασικά νησιά αφίξεων μεταναστών.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το υπουργείο, το διάστημα 01-01-2019 έως 30-09-2019 σε 674 περιστατικά διασώθηκαν 20.868 άτομα ενώ ο αριθμός των μεταναστών σε hotspots αυτή τη στιγμή είναι 35.407 (πηγή Frontex).

Κομβικός, όπως λένε στελέχη του Λιμενικού Σώματος, είναι ο ρόλος των τούρκων συναδέλφων τους αναφορικά με την ανταπόκριση τους όταν τους ενημερώνουν για παρουσία λέμβου με μετανάστες στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Όπως σημειώνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα το ποσοστό ανταπόκρισης έχει αυξηθεί αγγίζοντας το 60%.

Ακόμη (μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό) αυτή τη στιγμή στις λιμενικές αρχές του ανατολικού Αιγαίου υπηρετούν 1025 στελέχη ενώ έχει υπάρξει μηνιαία ενίσχυση με πάνω από 140 άτομα (στα άτομα συμπεριλαμβάνονται και στελέχη Ειδικών Δυνάμεων ενώ πριν το ΚΥΣΕΑ η ενίσχυση ήταν περίπου 40 στελέχη).

Τέλος αναφορικά με τα επιχειρησιακά μέσα το υπουργείο αναφέρει ότι βρίσκονται 14 παράκτια περιπολικά σκάφη, δυο ελικόπτερα, ένα αεροπλάνο, 9 οχήματα παράκτιας επιτήρησης, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, 17 επιχειρησιακά μέσα της Frontex και 10 σκάφη τύπου magna (Στρατού).

Yπενθυμίζεται ότι από τις 07.00 της Τετάρτης έως την ίδια ώρα της Πέμπτης διεσώθησαν 36 πρόσφυγες – μετανάστες σε ένα περιστατικό έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή Λέσβου ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα αποβιβάστηκαν 79 άτομα σε τρία περιστατικά στη Λέσβο. Επίσης σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν δυο πλοία με πρόσφυγες και μετανάστες. Ειδικότερα το πλοίο «Διαγόρας» με 259 άτομα από Μυτιλήνη και 88 από Χίο και το πλοίο «Βlue Star Patmos» με 20 από Κω και 18 από Λέρο.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr