«Σε αυτόν τον πόλεμο έγιναν πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από την Τουρκία» δηλώνει ο ηγέτης των Κούρδων, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταδικαστεί σε διεθνή δικαστήρια. Καταγγέλλει δε, πως η Αγκυρα παραβιάζει την κατάπαυση πυρός

«Οι Τούρκοι ποτέ δεν σεβάστηκαν την κατάπαυση του πυρός στη Συρία και συνεχίζονται οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού και των τζιχαντιστών μισθοφόρων» ήταν τα λόγια του πολιτικού ηγέτη των Κούρδων της Ροζάβα, ο οποίος βρέθηκε για λίγα 24ωρα στην Αθήνα. Εσπευσε δε να συμπληρώσει πως «εμείς είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε».

Σε ερώτηση αν οι Κούρδοι μπορούν να αντέξουν μόνοι τους αυτή την τουρκική στρατιωτική πίεση ο Σαχούζ Χασάν δηλώνει πως «η κατάσταση έχει αλλάξει πολιτικά και πολλοί φίλοι των Κούρδων στο εξωτερικό έχουν βοηθήσει σε αυτό. Έχουν καταφέρει να αλλάξουν την ισορροπία σε βάρος της Τουρκίας. Αυτό θα βοηθήσει για να βρεθεί μία λύση. Εμείς έχουμε δυνάμεις και, επειδή πολεμούμε για την ύπαρξή μας, μπορούμε να αντισταθούμε μέχρι τέλους και θα το κάνουμε, αλλά πιστεύουμε ότι η λύση πρέπει να είναι πολιτική».

Εγκλήματα πολέμου

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος της Κουρδικής Πολιτοφυλακής κατηγορεί την Τουρκία για εγκλήματα πολέμου, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταδικαστεί σε διεθνή δικαστήρια.

«Σε αυτόν τον πόλεμο έγιναν πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες είχαμε δύο μάρτυρες από τις ρωσο – τουρικές περιπόλους που γίνονται στην περιοχή επειδή ο λαός μας αντιδρά. Ένας στην Κερκιλακί και ένας στο Κομπάνι» καταγγέλλει ο Σαχούζ Χασάν.

Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση Τραμπ με τον Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να ζητά και την έκδοση του κούρδου στρατιωτικού ηγέτη, Μαζλούμ Αμπντί, δηλώνει ότι ο Ερντογάν δεν δικαιούται να έχει απαιτήσεις.

«Ο πόλεμος συνεχίζεται ακόμα»

«Και μόνο μία τέτοια απαίτηση από μόνη της είναι πρόβλημα. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είναι οι δυνάμεις που έχουν πολεμήσει κατά της τρομοκρατίας και είναι μέρος του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών. Ο πόλεμος συνεχίζεται ακόμα. Εμείς πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ζητήσουν εξηγήσεις από την Τουρκία γιατί οι δυνάμεις με τις οποίες συνεργάζεται είναι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους και την Αλ Κάιντα και όχι το αντίθετο. Όλοι ξέρουν ποιος είναι ο Μαζλούμ Αμπντί και τι έχει προσφέρει στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών» υπογραμμίζει ο Σαχούζ Χασάν.

Οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας ζητούν την παρουσία διεθνών δυνάμεων στα τουρκοσυριακά σύνορα, ώστε – όπως λένε – να επιστρέψουν στις εστίες τους, οι περίπου 300.000 άνθρωποι που αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω της τουρκικής εισβολής, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες με ΗΠΑ και Ρωσία.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr