Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πού έχουν τα λεφτά τους οι Ελληνες - Πόσες είναι οι καταθέσεις στο εξωτερικό

Πού έχουν τα λεφτά τους οι Ελληνες – Πόσες είναι οι καταθέσεις στο εξωτερικό

Λάτρεις των μετρητών και με καταθέσεις στο… Εξωτερικό . Το 19% της κινητής περιουσίας ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ, στο τέλος του 2018 ανέρχονταν σε 57,5 δισ. ευρώ

Λάτρεις των μετρητών είναι οι Έλληνες και πρωταθλητές στην Ευρώπη, αφού έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό της κινητής περιουσίας τους σε μετρητά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, το ποσοστό αγγίζει το 10,4%, έναντι μέσου όρου μόλις 2,4% στην Ευρώπη, ενώ αν αθροιστούν και οι τραπεζικές καταθέσεις τότε το σύνολο της περιουσίας σε ρευστό αγγίζει το 64,4%., έναντι 31,3% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.

Η οικονομική κρίση έφερε τα υψηλά ποσοστά των μετρητών και η  ανασφαλεια για την πορεία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος τους Έλληνες να βάζουν χρήματα κάτω από το στρώμα, ενω  η διατήρηση της κινητής περιουσίας με τη μορφή καταθέσεων δείχνει, παράλληλα, και τη δυσπιστία έναντι σε άλλες μορφές επενδύσεων, όπως σε ομόλογα, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, η οποία συνδέεται με το κούρεμα των ομολόγων το 2012, αλλά και με το χρηματιστηριακή κρίση.

Αξιοσημείωτο εύρημα  είναι πως το 18,6% των καταθέσεων,  επενδύσεων σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και οι εμπορικές απαιτήσεις ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών   φαίνεται πως βρίσκεται εκτός χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ, στο τέλος του 2018 ανέρχονταν σε 57,5 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 18,6% των συνολικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Ο κύριος όγκος των κεφαλαίων που μένουν εκτός Ελλάδας είναι τοποθετημένα σε καταθέσεις (58,5%) και, δευτερευόντως, σε μετοχές κλπ.

Οι καταθέσεις

Πάντως, μικρή αύξηση εμφάνισαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 114,4 δισ. ευρώ από 114,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.

Πιο αναλυτικά μείωση κατά 723 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 25 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 4,1% από 5,9% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 467 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 167 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 256 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 192 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, αύξηση κατά 101 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 1,044 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,0% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024