
11 Νοεμβρίου : Στην Κίνα γιορτάζεται η Ημέρα του Εργένη
Η 11η Νοεμβρίου επελέγη λόγω του συσχετισμού της με τον αριθμό 1, που επαναλαμβάνεται τέσσερις φορές στη φόρμα 11.11
Η Ημέρα του Εργένη γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Κίνα.
Στην αρχή ήταν καθαρά ανδρική υπόθεση, αλλά τα τελευταία χρόνια αφορά και το γυναικείο φύλο.
Η 11η Νοεμβρίου επελέγη λόγω του συσχετισμού της με τον αριθμό 1, που επαναλαμβάνεται τέσσερις φορές στη φόρμα 11.11.
Είναι άγνωστο πότε ξεκίνησε η γιορτή, αλλά πιστεύεται ευρέως ότι εμπνευστές της ήταν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Νανκίν το 1993.
Με την έκρηξη του Ίντερνετ η διάδοσή της ήταν ταχύτατη και σήμερα έχει πανκινεζικό χαρακτήρα.
Την ημέρα αυτή διάφορες σχολές και πανεπιστήμια διοργανώνουν πάρτι για εργένηδες, δεσπόζουσα θέση στα οποία έχουν τα ραντεβού στα τυφλά (blind date).
Το πρόγευμα της ημέρας για τους εργένηδες περιλαμβάνει 4 γιουτιάο (καλοψημένη λωρίδα ζύμης) και 1 μπαόζι (βρασμένο κουλούρι), που συμβολίζουν τη φόρμα 11.11.
Το γιουτιάο συμβολίζει το 1 και το μπαόζι την τελεία ανάμεσα στην ημερομηνία.
Τα τελευταία χρόνια, με την ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, η Ημέρα του Εργένη έχει αποκτήσει περισσότερο καταναλωτικό χαρακτήρα και συγκρίνεται με τη Μαύρη Παρασκευή των Αμερικανών και εσχάτως των Ελλήνων.
Το έναυσμα έδωσε το 2009 ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, προσφέροντας εκπτώσεις στα προϊόντα του έως και 50% στους εργένηδες και τις εργένισσες.
Το 2017 ο τζίρος της έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη. Στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών Alipay, μόνο την 11η Νοεμβρίου, έγιναν 1,5 δισεκατομμύριο συναλλαγές ύψους 25 δισ. δολαρίων.
(Πηγή πληροφοριών: sansimera.gr)
- Κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι από ΗΠΑ και Κούβα συναντήθηκαν στο Γκουαντανάμο
- Επίθεση ουκρανικού drone στo περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας με δύο νεκρούς
- Η Χεζμπολάχ έχει βάλει στο στόχαστρο Ισραηλινούς αξιωματικούς με χρήση drone
- Ο Τραμπ αποδέχθηκε να παραδώσει τον έλεγχο του Κέντρου Κένεντι
- Οι ιρανικές αρχές σχεδιάζουν την κηδεία του Αλί Χαμενεΐ, τρεις μήνες μετά τον θάνατό του
- Στολίσκος για τη Γάζα: Η Γαλλία θα διερευνήσει δικαστικά τις καταγγελίες για κακοποίηση υπηκόων της στο Ισραήλ