Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φίλης κατά κυβέρνησης: Εικόνες αστυνομικής βίας και ντροπής

Φίλης κατά κυβέρνησης: Εικόνες αστυνομικής βίας και ντροπής

Νίκος Φίλης: Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης που επιλέγει να δημιουργήσει ένταση και μια κατάσταση που δεν ξέρουμε που θα καταλήξει λίγες ημέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, με αφορμή τα όσα έγιναν στην ΑΣΟΕΕ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής ανέφερε : «Έρχομαι από την ΑΣΟΕΕ όπου πήγαμε με τις κυρίες Τζούφη και Φωτίου όταν πληροφορηθήκαμε την επέμβαση των ΜΑΤ. Είχαμε εικόνες αστυνομικής βίας, εικόνες ντροπής που δείχνουν ότι έχει γίνει η επιλογή της έντασης με αφορμή τα ζητήματα του πανεπιστημιακού ασύλου. Είναι αψυχολόγητη η απόφαση της Συγκλήτου. Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά».

Οπως τόνισε: «το Άσυλο δεν προφυλάσσεται με δακρυγόνα και ΜΑΤ. Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης που επιλέγει να δημιουργήσει ένταση και μια κατάσταση που δεν ξέρουμε που θα καταλήξει λίγες ημέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Είμαστε βαθιά ανήσυχοι. Βλέπουμε ότι τα 4 χρόνια δημοκρατικού κλίματος στην εκπαίδευση έφτασαν στο τέλους τους. Θα μας βρείτε απέναντι σε αυτό τον αυταρχισμό».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι υπήρξαν κάποιοι έξω από την ΑΣΟΕΕ που αποδοκίμασαν τον κ. Φίλη.

Στις δηλώσεις Φιλη αντέδρασε ο κ Γιωργος Στυλιος (ΝΔ):

Γ. Στύλιος: Έχει βρεθεί γιάφκα στην ΑΣΟΕΕ και η ελληνική αστυνομία ενεργεί κατά νόμο.
Ν. Φίλης: Τι σημαίνει γιάφκα στα ελληνικά;
Γ. Στυλιος: Στο τέλος όλα θα βρεθούν και θα τα ξεκαθαρίσουμε
Ν. Φιλης: Πότε; Όταν πέσει ξύλο; Έδώ έχουμε παράνομη δράση, παραβιάζεται το άσυλο, θέλετε ένταση πριν το Πολυτεχνείο.
Μ. Τζούφη: εμένα δεν μου επετράπει να περάσω από τους αστυνομικους παρότι έδειξα την βουλευτική μου ταυτότητα.
Κ. Γρηγοριαδης:δυο μέλη του κόμματος μου κρατούνται στην ΓΑΔΑ και μάλιστα ο ένας ο Κώστας Ντάσκας είναι επιστημονικός μου συνεργάτης με πλήθος μεταπτυχιακών και σίγουρα όχι μπαχαλάκιας. Πάω να δώ αν μπορω να επαναφέρω την τάξη σε ένα μέρος της χώρας και να τον βγάλω έξω

Νέες δηλώσεις

Για την αστυνομική βία σε βάρος φοιτητών και την εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) μίλησε «Στο Κόκκινο» ο Νίκος Φίλης, βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μαζί με ακόμα δύο βουλευτές του κόμματος, τη Μερόπη Τζούφη και τη Θεανώ Φωτίου βρέθηκε νωρίτερα εκεί.

Ο κ. Φίλης στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη εξήγησε ότι διαμαρτυρία των φοιτητικών συλλόγων για το αψυχολόγητο κλείσιμο του πανεπιστημίου λίγες ήμερες πριν τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου οδήγησε σε αστυνομική βία σε βάρος τους.

Ο βουλευτής ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή «έχει κάπως εκτονωθεί» και είναι προφανές ότι «είχαμε πολλά χρόνια να ζήσουμε τέτοιες καταστάσεις να μπαίνουνε μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο δυνάμεις, δακρυγόνα κτλ, να κυνηγούνται και να τραυματίζονται φοιτητές».

Ο κ. Φίλης επισήμανε «ότι με αυτόν τον τρόπο δεν αποκαθίσταται η τάξη, όπως αρέσκεται να λέει η κυβέρνηση, και δεν μετατρέπονται σε θεσμούς έρευνας και διδασκαλίας τα ‘άντρα ανομίας’ όπως λέει η κυβέρνηση τα πανεπιστήμια. Αντιθέτως με τέτοιες ενέργειες κλιμακώνονται η ένταση και δημιουργούνται προϋποθέσεις, που δεν μπορούμε ακόμα να τις διανοηθούμε, που μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατακόρυφη αύξηση του κυβερνητικού αυταρχισμού. Και η αιτία του αυταρχισμού είναι η κυβερνητική πολιτική, που θέλει να διώξει παιδιά από τα πανεπιστήμια, να εμποδίσει να μπουν παιδιά στα πανεπιστήμια και να διώξει ήδη φοιτητές προκειμένου να δημιουργήσει μια μεγάλη πελατεία προς τις δομές των κολλεγίων και των άλλων ιδιωτικών σχολείων».

«Αυτόν τον κυβερνητικό αυταρχισμό που θα τον νιώσουμε απ’ ότι φαίνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με τον έναν ή άλλον τρόπο αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία» εξήγησε.

Ήδη στα εργασιακά είδαμε τι συνέβη, επισήμανε ο βουλευτής. Και το δεύτερο μέτωπο είναι η Παιδεία καθώς με αυταρχικό τρόπο επιβάλλει αντιμεταρρυθμίσεις και θα δούμε και άλλα πράγματα γι’ αυτό και χρειάζεται μια «ενωτική απάντηση», «χωρίς να υπάρχει προσπάθεια κομματικής αντιδικίας» δήλωσε ο κ. Φίλης.

«Δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες του ασύλου, δεν υπάρχουν προστάτες της νεολαίας. Υπάρχει η νεολαία, υπάρχει το πανεπιστημιακό άσυλο που απειλούνται από έναν εχθρό, που είναι ο κυβερνητικός αυταρχισμός» σημείωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024