Την αισιοδοξία του για την πορεία της 4ης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, εξέφρασε σε δηλώσεις του στον Τύπο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στο σημερινό Eurogroup.

Πριν από τη σημερινή συνεδρίαση, ο Έλληνας υπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ενώ αύριο θα συναντηθεί και με τον επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών

Όπως σημείωσε ο ίδιος, στόχος των συναντήσεων είναι η συνεχής ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς ενόψει της ολοκλήρωσης της έκθεσής τους, που αναμένεται να δημοσιευθεί στις 20 Νοεμβρίου, προκειμένου να εξεταστεί στο επόμενο Eurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου.

Εκεί θα κριθεί η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP). Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως στις επαφές του με τους θεσμούς, εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα εν λόγω κεφάλαια σε αναπτυξιακά έργα.

Σχετικά με τα προαπαιτούμενα για την εν λόγω έκθεση, ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο «σχέδιο Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, εξηγώντας πως δεν υπάρχει κάποιο ανοιχτό σημείο, ούτε αποτελεί προαπαιτούμενο η νομοθέτησή του, αλλά εξετάζεται η πρόοδος στις διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ των τραπεζών και της Επιτροπής.

Σημείωσε δε, ότι σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Τέλος, ο υπουργός χαρακτήρισε «σημαντικό στοιχείο» ότι «ήρθε πρωθύστερα η εκτίμηση της Κομισιόν ότι η ελληνική Οικονομία θα επιτύχει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2021».

Στο επίκεντρο του Eurogroup η Τραπεζική Ένωση

H oλοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στο σημερινό Eurogroup.

Oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλωσόρισαν τη πρόταση που κατέθεσε η Γερμανία για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, στην οποία δεν έκανε καμία αναφορά στην Ελλάδα.

O κ. Σεντένο υποστήριξε ότι η συζήτηση για την τραπεζική ένωση είναι δύσκολη και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Eurogroup θα μπορέσει να συμφωνήσει σε ένα οδικό χάρτη για την εκκίνηση των πολιτικών διαπραγματεύσεων.

«Το μήνυμα είναι ότι θα λάβουμε ισορροπημένες και υπεύθυνες αποφάσεις για να προστατέψουμε τόσο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και για να προωθήσουμε έναν πιο σταθερό χρηματοπιστωτικό τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο» επισήμανε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ακόμα ότι οι υπουργοί Οικονομικών συνέχισαν τη συζήτηση για τη συγκρότηση ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης.

Γράψτε το σχόλιο σας