Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενας καταζητούμενος μαλαισιανός με κυπριακό διαβατήριο

Ενας καταζητούμενος μαλαισιανός με κυπριακό διαβατήριο

Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που ενώ τον ψάχνει FBI και Iντερπόλ κατάφερε, έχοντας πολιτογραφηθεί Κύπριος, να διάγει πολυτελή ζωή και να ταξιδεύει παντού ενώ θεωρείται ως ένας από τους εγκεφάλους του σκανδάλου{LF} του ταμείου 1MDB, από το οποίο φέρεται ότι υπεξαίρεσε δισεκατομμύρια δολάρια

Ο καταζητούμενος επιχειρηματίας Low Taek Jho, με καταγωγή από την Κίνα και τη Μαλαισία, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από το σκάνδαλο του ταμείου 1MDB, πήρε κυπριακό διαβατήριο το 2015. Με το κυπριακό διαβατήριο ταξίδευσε και συνάντησε την Πάρις Χίλτον και πέρασε μια ονειρεμένη βραδιά μαζί της, την ώρα που οι πάντες τον καταζητούσαν, όπως το FBI, ακόμα και οι μυστικές υπηρεσίες της Κύπρου. Οι Αρχές της Μαλαισίας μετά το σκάνδαλο έχουν ανακαλέσει το μαλαισιανό διαβατήριό του, ενώ έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του και καταζητείται πλέον από την Interpol.

Πάντοτε του άρεσαν οι αμερικανίδες σελέμπριτις του Low Taek Jho και ξόδευε (κλεμμένα) εκατομμύρια για να τις αποκτήσει… Οπως αναφέρει το BBC, στο πάρτι γενεθλίων του το 2012, από την τούρτα του ξεπήδησε η τραγουδίστρια Britney Spears.

Αλλά ποιος είναι ο αυτός που καταζητείται από τους πάντες και μπορεί μ’ ένα κυπριακό διαβατήριο να διάγει πολυτελή ζωή και να ταξιδεύει παντού;

Πρόκειται για χρηματιστή με καταγωγή από Κίνα και Μαλαισία, ο οποίος θεωρείται από τις μαλαισιανές Αρχές ως ένας από τους εγκεφάλους του σκανδάλου 1MDB. Ο Low, όπως σημειώνει το Sigmalive, παρά το γεγονός ότι δεν είχε επίσημη θέση στο ταμείο, θεωρείται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις με το σκάνδαλο. Σύμφωνα με το BBC η καλή δικτύωσή του και η δαιμόνια επιχειρηματική του αίσθηση τού επέτρεψαν να ευδοκιμήσει σε αυτό τον τομέα. Μάλιστα, οι δημοσιογράφοι τον χαρακτηρίζουν ως την πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα του σκανδάλου και ως «έναν μυστηριώδη μάστορα».

Βιομηχανία

Στην Κύπρο ξέσπασε σάλος. Ποιος του χορήγησε διαβατήριο; Κατά μία εκδοχή το διαβατήριο δόθηκε μετά από αίτημα της Εκκλησίας της Κύπρου, κάτι όμως που η Εκκλησία το διαψεύδει. Γεγονός είναι ότι τώρα οι κυπριακές Αρχές αρχίζουν και το ξανασκέφτονται μ’ αυτή τη βιομηχανία golden visa και διαβατηρίων που άνοιξαν. Ανάγκασε μάλιστα τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να δηλώσει ότι «όσοι έχουν πάρει διαβατήριο κατά παράβαση των κανόνων θα τους αφαιρεθεί». Πόσοι όμως είναι αυτοί; 15-20 μέσα στους χιλιάδες που απέκτησαν πληρώνοντας κυπριακό διαβατήριο; Πάντως το διαβατήριο από τον Μαλαισιανό δεν έχει ακόμα αφαιρεθεί.

Σύμφωνα με τη «Sarawak Report», ο Low κτίζει στην Κύπρο πολυτελή έπαυλη αξίας 5 εκατομμυρίων, ενώ θα είναι έτοιμη μέσα στους επόμενες δύο μήνες. Οι τελευταίες πληροφορίες (που δημοσιεύονται στο Sigmalive) αναφέρουν ότι προσφέρθηκε άσυλο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ μετακινούνταν συνέχεια από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη τον Ιούνιο. Οι ανακριτές στις ΗΠΑ θεωρούν ότι ο Low χρησιμοποίησε τις πανίσχυρές του πολιτικές διασυνδέσεις για να κερδίσει τη διαχείριση του ταμείου, μέσω της πληρωμής δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δωροδοκίες. Δισεκατομμύρια, τα οποία ξεπλύθηκαν μέσω του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και χρησιμοποιήθηκαν για αγορά μερικών από τα πιο ακριβά ακίνητα στον κόσμο, πολυπόθητων έργων τέχνης και για χρηματοδότηση ταινιών του Χόλιγουντ.

Η πορεία του χρήματος

Ο Low Taek Jho κατηγορείται για εμπλοκή σε σκάνδαλο μεγατόνων το 2015 – φέρεται ότι υπεξαίρεσε δισεκατομμύρια δολάρια. Συγκεκριμένα, μέσω της διαχείρισης του επενδυτικού ταμείου 1Malaysia Development Berhad, στο οποίο ήταν σύμβουλος, κατάφερε να αποσπάσει το τεράστιο χρηματικό ποσό. Το Bloomberg σε ρεπορτάζ του αποκαλύπτει τον τρόπο που δρούσε. Ο Low ουσιαστικά δημιούργησε αρκετές shell companies, μέσω των οποίων διοχέτευσε εκατοντάδες εκατομμύρια, τα οποία φαίνεται ότι κατέληγαν σε δικούς του λογαριασμούς. Στο σκάνδαλο εμπλέκονταν επίσης μέλη του επενδυτικού οίκου Goldman Sachs, γι’ αυτό και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον γι’ αυτή την υπόθεση στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Low βρίσκεται σε διαδικασία συμφωνίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να επιστρέψει γύρω στο 1 δισ. δολάρια σε σχέση με υποθέσεις που εξετάζονται ενώπιον του Δικαστηρίου της Καλιφόρνιας από το 2016 και αφορούν το ταμείο επενδύσεων της Μαλαισίας.

Το εν λόγω ταμείο συστάθηκε το 2009 από τον πρώην πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, ο οποίος τελικά συνελήφθη το 2018 για απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ο επιχειρηματίας που πήρε κυπριακό διαβατήριο εκτελούσε χρέη συμβούλου του πρωθυπουργού και θεωρείται ως ο κύριος ύποπτος για το ξέπλυμα 400 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων που υπεξαιρέθηκαν από το ταμείο, μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού στις ΗΠΑ.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024