Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «ακτινογραφία» του νέου Ποινικού Κώδικα στο One Channel

Η «ακτινογραφία» του νέου Ποινικού Κώδικα στο One Channel

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή σχέδιο νόμου που περιέχει 57 τροποποιήσεις στον τρέχοντα Ποινικό Κώδικα.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή σχέδιο νόμου που περιέχει 57 τροποποιήσεις στον τρέχοντα Ποινικό Κώδικα. Το νομοσχέδιο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, επικαιροποιεί τον ΠΚ της χώρας, επαναφέρει παλαιότερες διατάξεις, ενώ αυστηροποιεί πολλά κρίσιμα, για το νομικό πολιτισμό της χώρας, στοιχεία.

Εξ’ αφορμής αυτών των αλλαγών στον ΠΚ, ο δικηγόρος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, μιλά στην εκπομπή One Line Weekend, αναλύοντας τις σημαντικότερες τροποποιήσεις. «Ο Κώδικας είναι ένα σύστημα ολόκληρων κανόνων.

Ο Ποινικός Κώδικας που άλλαξε το καλοκαίρι είχε να αλλάξει 60 χρόνια. Βέβαια, είχε υποστεί πάνω από τριάντα τροποποιήσεις. Έχουμε αλλαγές οι οποίες έγιναν όσον αφορά τη λειτουργία των θεσμών και τη διαφάνεια στις συναλλαγές με δημόσιους λειτουργούς» εξηγεί ο κ. Ανδρικόπουλος.

Συγκεκριμένα, γίνεται κακούργημα η δωροληψία και επεκτείνεται σε όλους τους δημόσιους τους λειτουργούς. «Από τον πρωθυπουργό μέχρι… τον τελευταίο δημοτικό σύμβουλο. Υπάρχει σαφής αυστηροποίηση. Και η ποινή φυλάκισης ποικίλει.

Από πέντε έως 15 χρόνια» σημειώνει ο δικηγόρος. Μεγάλη αλλαγή συντελείται στην προστασία των κάθε είδους μειονοτήτων, ως προς τα βασανιστήρια. «Οι ομάδες αυτές προστατεύονται πολύ περισσότερο πλέον από ότι στο παρελθόν» επισημαίνει ο κ. Ανδρικόπουλος. Ακόμα, προστατεύονται οι δημόσιοι λειτουργοί που πραγματοποιούν ελέγχους (σ.σ. εφοριακοί και άλλοι) αλλά και οι δημόσιες υπηρεσίες από «συναθροίσεις» τύπου Ρουβίκωνα. «Η σχετικά διάταξη προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι τρία έτη για τους παραβάτες» λέει.

«Μεγάλη αλλαγή υπάρχει στις κλοπές. Πριν ήταν πλημμελήματα. Οι διακεκριμένες κλοπές γίνονται κακουργήματα. Διακεκριμένες θεωρούνται οι κλπές που το ποσό τους είναι πάνω από 120.000 ευρώ» περιγράφει ο κ. Ανδρικόπουλος.

Καίρια είναι και η αλλαγή που αφορά τα τροχαία ατυχήματα, στα οποία η Ελλάδα έχει πληρώσει αρκετό «φόρο» αίματος. «Όσα ατυχήματα έγιναν πριν το Μάρτιο του 2016 και είχαν τραυματισμούς, παρεγράφησαν όλα. Μειώθηκε η ποινή και με συνδυαστική εφαρμογή του νόμου περί αποσυμφόρησης των φυλακών, η ποινή έπεσε στα δύο χρόνια και παρεγράφησαν. Πλέον, εάν κάποιος τραυματίσει κάποιον υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών, μπορεί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως δέκα έτη.

Εάν προκαλέσει ανθρώπινη απώλεια, αντιμετωπίζει ακόμα και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης» τονίζει. Επιπλέον, οι πολυισοβίτες, αντί για τα 17 έτη, θα μπορούν πλέον να αποφυλακιστούν στα 22 χρόνια, ενώ οι ισοβίτες, από τα 16 χρόνια που ίσχυε έως σήμερα, θα έχουν δυνατότητα αποφυλάκισης, μετά από 20 χρόνια παραμονής στις φυλακές.

Πηγή: onetv.gr

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024