Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κεραμέως για θρησκευτικά : Το υπουργείο θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΔΑ

Κεραμέως για θρησκευτικά : Το υπουργείο θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΔΑ

Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι υπουργείο Παιδεία θα προχωρήσεις σε αλλαγές προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΔΑ για τα θρησκευτικά

Την τροποποίηση των κείμενων ρυθμίσεων για τα Θρησκευτικά δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να συμμορφωθεί και με τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με την απαλλαγή από το μάθημα.

«Το υπ. Παιδείας θα αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα»

«Το Υπουργείο θα επεξεργαστεί και θα αντιμετωπίσει, με τρόπο συνεκτικό, όλα τα ζητήματα που εγείρονται από τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις των Δικαστηρίων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και προσθέτει :

«Στο πλαίσιο αυτό, αυτονοήτως θα τροποποιηθούν και οι ρυθμίσεις που αφορούν στο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών και στον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα, ώστε να είναι απόλυτα συμβατές με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο καθώς και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Η απόφαση του ΕΔΔΑ

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων έκρινε ότι το σύστημα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα για την εξαίρεση μαθητών από το υποχρεωτικό μάθημα των θρησκευτικών παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, καθώς οι γονείς απαιτείται να υποβάλλουν επίσημη δήλωση, στην οποία θα αναφέρουν ότι τα παιδιά τους δεν είναι ορθόδοξα.

Σύμφωνα με τους δικαστές, οι αρχές δεν έχουν το δικαίωμα να υποχρεώνουν τα πρόσωπα να αποκαλύπτουν τις πεποιθήσεις τους.

Η απόφαση του ΣτΕ

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να παρακολουθούν ανάλογο εναλλακτικό μάθημα.

Το ΣτΕ επεσήμανε ότι οι μαθητές που δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα με την υποβολή σχετικής δήλωσης, η οποία θα μπορούσε να γίνει με μόνη την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024